Przed laty były daniem ubogich. Dziś ten przepis przypominają najlepsi kucharze

Prażoki to aksamitne i miękkie kluski ziemniaczane, które podbijają podniebienia Polaków od pokoleń. "Do tego szklanka zsiadłego mleka, czego więcej potrzeba?" - napisał Jan Kuroń na Instagramie, udostępniając przepis na tradycyjny polski specjał.

Zobacz przepis na prażuchy Jana Kuronia Zobacz przepis na prażuchy Jana Kuronia
Źródło zdjęć: © Instagram: Jasiek Kuroń (screenshot)

Dla tych, którzy mieli choć raz okazję skosztować prażoków, jest to potrawa, która ma swoją unikalną duszę. Łączy w sobie prostotę przygotowania, wyjątkowy smak i bogatą tradycję. Prażoki są także żywym dowodem na bogactwo polskiej historii kulinarnej. Przepis na to danie jest pielęgnowany i przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jan Kuroń również podzielił się swoją wersją tego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Prażoki - prosty i tani obiad

Prażoki to tradycyjne polskie danie, które pochodzi ze wschodniej części Polski (zwłaszcza Kielecczyzny). Kluski te przyrządza się z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem zaparzonej mąki i podaje ze skwarkami, cebulką, kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Sekret prażoków tkwi w ich prostocie - to danie, które jest tanie, sycące i łatwe w przygotowaniu.

Nazwa "prażoki" pochodzi od słowa "prażyć", czyli smażyć na suchej patelni. Prażoki były bowiem często podgrzewane na patelni po ugotowaniu, aby nabrały chrupkości i smaku. Ciekawostką jest, że dawniej nazywano je również "dziadami" - to wiązało się z obrzędem Dziadów, który odbywał się w okresie jesienno-zimowym. Prażoki były jednym z dań, które podawano na stole dla zmarłych. Wierzono, że ziemniaki mają moc ochronną przed złymi duchami.

Prażoki znane są również pod kilkoma innymi nazwami. W zależności od regionu mogą być nazywane "porką" (województwo świętokrzyskie), "psiochą", a nawet "kluchami połom bitymi". Ten ostatni to oficjalnie uznany regionalny wariant potrawy, który jest przygotowywany przez ubijanie przy użyciu specjalnej drewnianej pałki (połki). 7 czerwca 2011 roku Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpisał danie o nazwie "kluchy połom bite" (przygotowywane przez gospodynie z Podlesic) na "Listę produktów tradycyjnych".

Jan Kuroń pokazał, jak zrobić tradycyjne prażoki
Jan Kuroń pokazał, jak zrobić tradycyjne prażoki © Instagram: Jasiek Kuroń (screenshot)

Tradycyjne prażoki. Przepis Jana Kuronia

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz,
  • do podania: skwarki/ cebula/ zsiadłe mleko.

Przygotowanie:

  1. Umyte i obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Gotowe odcedź, ale pamiętaj, by zostawić w garnku z kartoflami ok. 2/3 wody.
  2. Ziemniaki dokładnie wymieszaj z wodą po gotowaniu i mąką. Następnie przykryj garnek z mieszaniną i postaw na małym ogniu na 10 minut.
  3. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchenki, a ziemniaki dokładnie wymieszaj i ubij tłuczkiem na gładką masę. Na końcu dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Tak przygotowaną masę wykładaj na talerz łyżką, formując niewielkie kluski.
  5. Prażoki podawaj ze skwarkami, podsmażoną cebulą oraz kwaśnym mlekiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥