Placki ziemniaczane, które możesz jeść przy odchudzaniu. Ta wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza
Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Wiele osób rezygnuje z ich jedzenia na diecie, obawiając się dużej ilości tłuszczu oraz kalorii. Nie trzeba jednak rezygnować z ziemniaczanych przyjemności, wystarczy jedynie delikatnie zmodyfikować przepis.
13.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 14:01
Mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczane na diecie odchudzającej są czymś absolutnie zakazanym. I nic bardziej mylnego. Po pierwsze, nie tyjemy od konkretnych produktów a od nadwyżki kalorycznej. Po drugie, wiele przepis (w tym ten na placki ziemniaczane) można zmodyfikować i odchudzić, aby były zdrowsze i lżejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chrupkie na zewnątrz, mięciutkie w środku - bez względu na to, czy jesz je z gulaszem, czy śmietaną, tak właśnie powinny wyglądać idealne placki. Mogłoby się wydawać, że w ich przygotowaniu większej filozofii nie ma, ale niejeden odcinek "Kuchennych Rewolucji" pokazał, że usmażenie idealnego placka może być wyzwaniem. Wyzwaniem jest również to, aby nie było zbyt tłusty. Na to mam sprawdzone rozwiązanie - pieczenie placków w piekarniku. Sam przepis na ciasto jest naprawdę bardzo prosty i nie wymaga dużo składników.
Składniki:
- 1 cebula,
- pół kg ziemniaków,
- 1 jajko,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce wraz z cebulą.
- Dodaj jajko, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszaj.
- Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, możesz je zagęścić mąką pszenną lub ziemniaczaną.
Jeśli przygotowujesz masę wcześniej i nie chcesz, aby ściemniała, wystarczy, że posypiesz je na wierzchu mąką, przykryjesz ściereczką i wstawisz do lodówki.
Smażenie placków ziemniaczanych
Chociaż pozornie może się wydawać, że wielkiej filozofii w tym nie ma, to w przypadku, gdy chcemy przygotować placki ziemniaczane w wersji fit, warto zmienić nieco swoje nawyki. Jeśli nie masz w domu dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, to z pomocą spieszy piekarnik.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Do małej miseczki wlej olej, zanurz w nim silikonowy pędzelek i posmaruj papier. Na blaszce z papierem uformuj z przygotowanego ciasta placki. Nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się upiekły. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut, aż się zarumienią. Następnie przewróć je na drugą stronę i ponownie piecz do zarumienienia.
Gotowe placki podaj z ulubionymi dodatkami. Warto jest zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym, aby pozostać cały czas w fit wydaniu. Smacznego!