Deser bez pieczenia inspirowany kokosowymi pralinami. Każdy się nim zajada
Jak sprawić, aby goście zaniemówili z wrażenia? Przygotuj genialny deser bez pieczenia z kokosową nutką. To będzie prawdziwy strzał w 10!
26.02.2024 | aktual.: 26.02.2024 17:02
Kiedy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzina staramy się odpowiednio przygotować. Zazwyczaj robimy szybką sałatkę, ciepłą przekąskę lub coś słodkiego do kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe słodkości powinny nie tylko świetnie smakować, ale i fajnie się prezentować. Bo to jasne, że jeśli coś nam się wizualnie podoba, to tym chętniej to zjemy. I jeśli zależy ci właśnie na takich efektach, koniecznie przetestuj w swoim domu przepis na przepyszny deser bez pieczenia a’la Raffaello. Już od samego patrzenia wszyscy od razu nagle zgłodnieją, a kiedy już skosztują twoich słodkości, nie będą chcieli jeść nic innego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Domowe ciasto bez pieczenia z kokosowym akcentem wygląda jak z najlepszej cukierni. Jego smak też jest fenomenalny
Składniki:
Deser:
- 250 g mascarpone,
- 300 ml śmietanki 30%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g kremu o smaku białej czekolady,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 200 g biszkoptów,
- mleko do namoczenia biszkoptów.
Dekoracja:
- 250 ml śmietanki 30%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu przyszłego deseru. W tym celu zanurzam biszkopty w mleku, po czym układam je w kwadratowej formie do pieczenia. I pierwsza warstwa już jest.
Krok 2. Następnie przygotowuję krem kokosowy. Aby go zrobić, przy pomocy robota kuchennego w pierwszej kolejności łączę ze sobą: śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.
Krok 3. Kiedy składniki tworzą już jednolitą mieszankę, do miski trafia jeszcze krem o smaku białej czekolady oraz wiórki kokosowe.
Krok 4. Na koniec przygotowuję kolejny krem, który wykorzystam do dekoracji gotowego deseru. Ponownie używam kuchennego robota i tym razem miksuję ze sobą tylko: śmietankę, cukier puder i mascarpone.
Krok 5. Wracam do pracy z formą do pieczenia. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam połowę kokosowej mieszanki, po czym ponownie dodaję do środka kolejną porcję biszkoptów.
Krok 6. Na biszkoptach rozprowadzam pozostałą część kremu z kokosowym akcentem. To jednak nie koniec, bo do rękawa cukierniczego przekładam śmietankowy krem i na całej powierzchni deseru robię małe kleksy.
Krok 7. Przygotowany w ten sposób deser posypuję delikatnie wiórkami kokosowymi, po czym wstawiam formę do lodówki na 3 godziny.
Krok 8. Po schłodzeniu deser można dzielić na mniejsze kawałki. Ja za każdym razem dekoruję wszystkie kawałki świeżą miętą oraz pralinami Raffaello. I to wszystko, smacznego!