Deser bez pieczenia inspirowany kokosowymi pralinami. Każdy się nim zajada
Jak sprawić, aby goście zaniemówili z wrażenia? Przygotuj genialny deser bez pieczenia z kokosową nutką. To będzie prawdziwy strzał w 10!
Kiedy z wizytą mają wpaść znajomi lub rodzina staramy się odpowiednio przygotować. Zazwyczaj robimy szybką sałatkę, ciepłą przekąskę lub coś słodkiego do kawy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Domowe słodkości powinny nie tylko świetnie smakować, ale i fajnie się prezentować. Bo to jasne, że jeśli coś nam się wizualnie podoba, to tym chętniej to zjemy. I jeśli zależy ci właśnie na takich efektach, koniecznie przetestuj w swoim domu przepis na przepyszny deser bez pieczenia a’la Raffaello. Już od samego patrzenia wszyscy od razu nagle zgłodnieją, a kiedy już skosztują twoich słodkości, nie będą chcieli jeść nic innego.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Domowe ciasto bez pieczenia z kokosowym akcentem wygląda jak z najlepszej cukierni. Jego smak też jest fenomenalny
Składniki:
Deser:
- 250 g mascarpone,
- 300 ml śmietanki 30%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g kremu o smaku białej czekolady,
- 100 g wiórków kokosowych,
- 200 g biszkoptów,
- mleko do namoczenia biszkoptów.
Dekoracja:
- 250 ml śmietanki 30%,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- wiórki kokosowe do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania spodu przyszłego deseru. W tym celu zanurzam biszkopty w mleku, po czym układam je w kwadratowej formie do pieczenia. I pierwsza warstwa już jest.
Krok 2. Następnie przygotowuję krem kokosowy. Aby go zrobić, przy pomocy robota kuchennego w pierwszej kolejności łączę ze sobą: śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.
Krok 3. Kiedy składniki tworzą już jednolitą mieszankę, do miski trafia jeszcze krem o smaku białej czekolady oraz wiórki kokosowe.
Krok 4. Na koniec przygotowuję kolejny krem, który wykorzystam do dekoracji gotowego deseru. Ponownie używam kuchennego robota i tym razem miksuję ze sobą tylko: śmietankę, cukier puder i mascarpone.
Krok 5. Wracam do pracy z formą do pieczenia. Bezpośrednio na biszkoptach rozprowadzam połowę kokosowej mieszanki, po czym ponownie dodaję do środka kolejną porcję biszkoptów.
Krok 6. Na biszkoptach rozprowadzam pozostałą część kremu z kokosowym akcentem. To jednak nie koniec, bo do rękawa cukierniczego przekładam śmietankowy krem i na całej powierzchni deseru robię małe kleksy.
Krok 7. Przygotowany w ten sposób deser posypuję delikatnie wiórkami kokosowymi, po czym wstawiam formę do lodówki na 3 godziny.
Krok 8. Po schłodzeniu deser można dzielić na mniejsze kawałki. Ja za każdym razem dekoruję wszystkie kawałki świeżą miętą oraz pralinami Raffaello. I to wszystko, smacznego!