Klopsiki pod kremową pierzynką zapiekane na ziemniakach. Tak dobre, że nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Jak podać klopsiki z ziemniakami w ciekawy sposób? Poznaj patent, który nigdy mnie nie zawiódł. Kiedy zapiekam je w ten sposób, każdy jest bardzo zadowolony.

Obiad w takim wydaniu znika w mgnieniu okaObiad w takim wydaniu znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Klopsiki z ziemniakami to sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli jednak masz już dość klasycznego ich serwowania, poznaj przepis, który urozmaici wspólny posiłek i zachwyci twoich bliskich. Stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Klopsiki na bazie indyka z ziemniaczanym purée i kremowym sosem to kombinacja najlepszych smaków. Co więcej, całe danie przygotujesz w jednym naczyniu, a połowę pracy wykonana za ciebie piekarnik.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Chcesz zaskoczyć bliskich nowym i ciekawym pomysłem na obiad? Drobiowe klopsiki na ziemniaczanym purée ze śmietankowym sosem sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie

Składniki:

Purée ziemniaczane:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 40 g masła,
  • 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Klopsiki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szkl. bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu. 

Dodatki:

  • 200 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaczanego purée. W tym celu obieram ziemniakigotuję je do miękkości. Następnie łączę warzywa z masłem, świeżym koperkiem, solą oraz pieprzem. 

Na początek przygotowuję ziemniaczanany miks
Na początek przygotowuję ziemniaczanany miks © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania klopsików. Aby je zrobić, mieszam mielone mięso z indyka, bułkę tartą, obraną i drobno posiekaną cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Z powstałej mieszanki formuję małe kuleczki. 

Następnie robię małe klopsiki na bazie mielonego mięsa z indyka
Następnie robię małe klopsiki na bazie mielonego mięsa z indyka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec przygotowuję prosty i szybki sos. Do śmietanki dodaję musztardę, sól oraz pieprz. 

W przepisie nie zabraknie również pysznego sosu
W przepisie nie zabraknie również pysznego sosu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy wszystko jest już gotowe, mogę zająć się formą do pieczenia. Na jej dnie rozprowadzam masło, po czym wypełniam purée. Bezpośrednio na ziemniakach układam wcześniej przygotowane klopsiki. 

Na ziemniakach układam drobiowe klopsiki
Na ziemniakach układam drobiowe klopsiki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do formy trafia też śmietankowy sos oraz starta na tarce mozzarella. Danie wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Całą konstrukcję posypuję żółtym serem
Całą konstrukcję posypuję żółtym serem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowy obiad przed podaniem dekoruję posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I obiadem można się już zajadać
I obiadem można się już zajadać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej