Klopsiki pod kremową pierzynką zapiekane na ziemniakach. Tak dobre, że nawet teściowa poprosiła mnie o przepis
Jak podać klopsiki z ziemniakami w ciekawy sposób? Poznaj patent, który nigdy mnie nie zawiódł. Kiedy zapiekam je w ten sposób, każdy jest bardzo zadowolony.
11.02.2024 | aktual.: 12.02.2024 02:16
Klopsiki z ziemniakami to sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli jednak masz już dość klasycznego ich serwowania, poznaj przepis, który urozmaici wspólny posiłek i zachwyci twoich bliskich. Stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Klopsiki na bazie indyka z ziemniaczanym purée i kremowym sosem to kombinacja najlepszych smaków. Co więcej, całe danie przygotujesz w jednym naczyniu, a połowę pracy wykonana za ciebie piekarnik.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz zaskoczyć bliskich nowym i ciekawym pomysłem na obiad? Drobiowe klopsiki na ziemniaczanym purée ze śmietankowym sosem sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie
Składniki:
Purée ziemniaczane:
- 5 dużych ziemniaków,
- 40 g masła,
- 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Klopsiki:
- 400 g mielonego mięsa z indyka,
- 1 cebula,
- 1/3 szkl. bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sos:
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 1 łyżka musztardy Dijon,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Dodatki:
- 200 g tartej mozzarelli.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaczanego purée. W tym celu obieram ziemniaki i gotuję je do miękkości. Następnie łączę warzywa z masłem, świeżym koperkiem, solą oraz pieprzem.
Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania klopsików. Aby je zrobić, mieszam mielone mięso z indyka, bułkę tartą, obraną i drobno posiekaną cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Z powstałej mieszanki formuję małe kuleczki.
Krok 3. Na koniec przygotowuję prosty i szybki sos. Do śmietanki dodaję musztardę, sól oraz pieprz.
Krok 4. Kiedy wszystko jest już gotowe, mogę zająć się formą do pieczenia. Na jej dnie rozprowadzam masło, po czym wypełniam purée. Bezpośrednio na ziemniakach układam wcześniej przygotowane klopsiki.
Krok 5. Do formy trafia też śmietankowy sos oraz starta na tarce mozzarella. Danie wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowy obiad przed podaniem dekoruję posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!