Klopsiki pod kremową pierzynką zapiekane na ziemniakach. Tak dobre, że nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Jak podać klopsiki z ziemniakami w ciekawy sposób? Poznaj patent, który nigdy mnie nie zawiódł. Kiedy zapiekam je w ten sposób, każdy jest bardzo zadowolony.

Obiad w takim wydaniu znika w mgnieniu okaObiad w takim wydaniu znika w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Klopsiki z ziemniakami to sposób na pyszny obiad dla całej rodziny. Jeśli jednak masz już dość klasycznego ich serwowania, poznaj przepis, który urozmaici wspólny posiłek i zachwyci twoich bliskich. Stworzysz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Klopsiki na bazie indyka z ziemniaczanym purée i kremowym sosem to kombinacja najlepszych smaków. Co więcej, całe danie przygotujesz w jednym naczyniu, a połowę pracy wykonana za ciebie piekarnik.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Klopsiki zapiekane na ziemniakach. Pyszny pomysł na obiad

Chcesz zaskoczyć bliskich nowym i ciekawym pomysłem na obiad? Drobiowe klopsiki na ziemniaczanym purée ze śmietankowym sosem sprawdzą się w tej roli wręcz idealnie

Składniki:

Purée ziemniaczane:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 40 g masła,
  • 1/3 szkl. posiekanego świeżego koperku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Klopsiki:

  • 400 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 cebula,
  • 1/3 szkl. bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu. 

Dodatki:

  • 200 g tartej mozzarelli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ziemniaczanego purée. W tym celu obieram ziemniakigotuję je do miękkości. Następnie łączę warzywa z masłem, świeżym koperkiem, solą oraz pieprzem. 

Na początek przygotowuję ziemniaczanany miks
Na początek przygotowuję ziemniaczanany miks © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie przechodzę do przygotowania klopsików. Aby je zrobić, mieszam mielone mięso z indyka, bułkę tartą, obraną i drobno posiekaną cebulę, jajko, sól oraz pieprz. Z powstałej mieszanki formuję małe kuleczki. 

Następnie robię małe klopsiki na bazie mielonego mięsa z indyka
Następnie robię małe klopsiki na bazie mielonego mięsa z indyka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na koniec przygotowuję prosty i szybki sos. Do śmietanki dodaję musztardę, sól oraz pieprz. 

W przepisie nie zabraknie również pysznego sosu
W przepisie nie zabraknie również pysznego sosu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Kiedy wszystko jest już gotowe, mogę zająć się formą do pieczenia. Na jej dnie rozprowadzam masło, po czym wypełniam purée. Bezpośrednio na ziemniakach układam wcześniej przygotowane klopsiki. 

Na ziemniakach układam drobiowe klopsiki
Na ziemniakach układam drobiowe klopsiki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Do formy trafia też śmietankowy sos oraz starta na tarce mozzarella. Danie wkładam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temp. 180 stopni Celsjusza. 

Całą konstrukcję posypuję żółtym serem
Całą konstrukcję posypuję żółtym serem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowy obiad przed podaniem dekoruję posiekaną natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

I obiadem można się już zajadać
I obiadem można się już zajadać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀