Pieczone ziemniaczki pyszne jak nigdy wcześniej. Robię je po grecku, a rodzina szaleje z zachwytu

Pieczone ziemniaczki pyszne jak nigdy. Robię je po grecku, a rodzina szaleje z zachwytu
Pieczone ziemniaczki pyszne jak nigdy. Robię je po grecku, a rodzina szaleje z zachwytu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.02.2024 17:35, aktual.: 10.02.2024 20:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na pyszną i prostą potrawę z ziemniaków? Wypróbuj patates lemonates, czyli pieczone ziemniaki po grecku. Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku i aromatyczne – zachwycą całą rodzinę.

Ziemniaki to nieodłączny element polskiej kuchni, ale czy znasz już ich grecką wersję? Patates lemonates, czyli "cytrynowe ziemniaki", to danie proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle aromatyczne i pyszne. Przygotuj je raz, a z pewnością staną się hitem na twoim stole. Poznaj przepis na te chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku ziemniaki go grecku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smak Grecji na Twoim stole - pieczone ziemniaki

Patates lemonates to tradycyjne danie kuchni greckiej. Zazwyczaj podaje się je jako dodatek do mięs, ryb lub warzyw. Ziemniaki pieczone w aromatycznym sosie cytrynowo-ziołowym są pyszne i sycące, a ich przygotowanie nie wymaga wiele wysiłku.

Do zrobienia patates lemonates najlepiej wybrać ziemniaki typu A, czyli sałatkowe. Mają one zwartą strukturę i nie rozpadają się podczas pieczenia. Kluczem do sukcesu jest również odpowiedni sos – połączenie soku z cytryny, oliwy z oliwek, czosnku i oregano tworzy niepowtarzalny smak.

Pieczone ziemniaczki pyszne jak nigdy - przepis

Przyrządzenie patates lemonates nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, ale cierpliwości. Zdecydowanie jednak warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tych wyjątkowych ziemniaków, których smak na długo pozostanie w pamięci.

Składniki:

  • 7 dużych ziemniaków,
  • 3 cytryny,
  • 150 ml oliwy z oliwek,
  • 5 g musztardy,
  • 5 g kaszy manny,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 15 g suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie jest banalnie proste:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój na osiem części..
  2. W misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek, oregano, sól i pieprz.
  3. Ziemniaki zalej sosem i dokładnie wymieszaj.
  4. Przełóż do brytfanki i wlej ok. 100 ml wody.
  5. Piecz w temperaturze 200°C przez około godzinę, aż ziemniaki będą złociste i chrupiące.

Idealny dodatek do każdego obiadu

Greckie ziemniaczki doskonale komponują się z różnymi potrawami. Podawaj je z pieczonym mięsem, rybą, grillowanymi warzywami lub po prostu z jogurtem greckim i świeżą sałatką. Przekonaj się sam, jak pyszne są patates lemonates! Ten prosty przepis z pewnością na stałe zagości w twojej kuchni.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl