Rodzina nie chce już zwykłych mielonych. Wyrabiam mięso jak na kotlety i zawijam w boczek

Rodzina nie chce już zwykłych mielonych. Wyrabiam mięso jak na kotlety i zawijam w boczek

Mięso mielone w boczku. Nowy wynalazek, który pokochała moja rodzina
Mięso mielone w boczku. Nowy wynalazek, który pokochała moja rodzina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Simonowa
09.02.2024 08:31, aktualizacja: 09.02.2024 08:53

Mięso mielone ma to do siebie, że można z nim naprawdę ciekawie poeksperymentować w kuchni. Jednym z moich ostatnich odkryć jest zawijanie go w boczek i upieczenie w piekarniku. Efekt? Coś kompletnie genialnego.

Po mięso mielone sięgam w swojej kuchni bardzo często. Robię to zarówno wtedy, gdy mam dużo czasu na gotowanie, jak i w dniach, w których tego czasu mam jak na lekarstwo. W pierwszym przypadku zwykle stawiam na kotlety mielone albo frykadelki, w drugim — ratuję się typowym szybkim spaghetti bolognese.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ostatnio w moje zachłanne kulinarne ręce wpadł jednak jeszcze jeden ciekawy przepis; pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego w nietypowy sposób. Okazało się, że wyrobienie go w sposób bliźniaczy do masy na zwykłe mielone, a następnie owinięcie w boczek i upieczenie to patent iście genialny w swojej prostocie.

Taki przepis i zawinięte w boczek kotleciki z mięsa mielonego mają kilka zalet. Mogą one stanowić zarówno przekąskę imprezową, bufetową, jak i danie obiadowe. Moim zdaniem w tym drugim przypadku warto przygotować do nich jeszcze sos. Może pieczeniowy albo pieczarkowy? Daj mi znać, co o tym sądzisz, a ja tymczasem zademonstruję ci przepis!

Pieczone mielone z dodatkiem boczku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 10-12 plastrów boczku,
  • czerstwa bułka + mleko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz.
Mięso mielone i boczek - dobre połączenie na najbliższy obiad
Mięso mielone i boczek - dobre połączenie na najbliższy obiad© Canva | Lecic

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni. Możesz również dodać ją w surowej postaci — ja preferuję podsmażoną. Oba składniki połącz teraz z mięsem mielonym. Dodaj jeszcze rozdrobniony czosnek, jajka, łyżkę musztardy i trochę posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Wyrób masę mięsną dłońmi, a następnie uformuj z niej kotlety w kształcie walca.
  3. Teraz każdy z wyrobionych kotlecików owiń plastrem boczku. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Kiedy się rozgrzeje, wstaw kotlety i piecz przez około 30 minut. Podawaj z sosem i ziemniaczkami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także