Rodzina nie chce już zwykłych mielonych. Wyrabiam mięso jak na kotlety i zawijam w boczek

Mięso mielone ma to do siebie, że można z nim naprawdę ciekawie poeksperymentować w kuchni. Jednym z moich ostatnich odkryć jest zawijanie go w boczek i upieczenie w piekarniku. Efekt? Coś kompletnie genialnego.

Mięso mielone w boczku. Nowy wynalazek, który pokochała moja rodzinaMięso mielone w boczku. Nowy wynalazek, który pokochała moja rodzina
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Simonowa

Po mięso mielone sięgam w swojej kuchni bardzo często. Robię to zarówno wtedy, gdy mam dużo czasu na gotowanie, jak i w dniach, w których tego czasu mam jak na lekarstwo. W pierwszym przypadku zwykle stawiam na kotlety mielone albo frykadelki, w drugim — ratuję się typowym szybkim spaghetti bolognese.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Ostatnio w moje zachłanne kulinarne ręce wpadł jednak jeszcze jeden ciekawy przepis; pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego w nietypowy sposób. Okazało się, że wyrobienie go w sposób bliźniaczy do masy na zwykłe mielone, a następnie owinięcie w boczek i upieczenie to patent iście genialny w swojej prostocie.

Taki przepis i zawinięte w boczek kotleciki z mięsa mielonego mają kilka zalet. Mogą one stanowić zarówno przekąskę imprezową, bufetową, jak i danie obiadowe. Moim zdaniem w tym drugim przypadku warto przygotować do nich jeszcze sos. Może pieczeniowy albo pieczarkowy? Daj mi znać, co o tym sądzisz, a ja tymczasem zademonstruję ci przepis!

Pieczone mielone z dodatkiem boczku

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 10-12 plastrów boczku,
  • czerstwa bułka + mleko,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz.
Mięso mielone i boczek - dobre połączenie na najbliższy obiad
Mięso mielone i boczek - dobre połączenie na najbliższy obiad © Canva | Lecic

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę namocz w mleku. Cebulę obierz, posiekaj w drobną kosteczkę, zeszklij na patelni. Możesz również dodać ją w surowej postaci — ja preferuję podsmażoną. Oba składniki połącz teraz z mięsem mielonym. Dodaj jeszcze rozdrobniony czosnek, jajka, łyżkę musztardy i trochę posiekanej natki pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Wyrób masę mięsną dłońmi, a następnie uformuj z niej kotlety w kształcie walca.
  3. Teraz każdy z wyrobionych kotlecików owiń plastrem boczku. Nastaw piekarnik na 190 stopni. Kiedy się rozgrzeje, wstaw kotlety i piecz przez około 30 minut. Podawaj z sosem i ziemniaczkami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej