Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki. Dużo smaczniejsze od zwykłych kotletów

Smakowite kąski w kremowym sosie to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Przepis Tomasza Strzelczyka sprawi, że frykadelki będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki. Dużo smaczniejsze od zwykłych kotletówStrzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych kotletów mielonych, przepis Tomasza Strzelczyka na frykadelki otworzy przed tobą nowy świat smaków. Jego unikalny sposób przyrządzania mielonego mięsa sprawia, że danie jest soczyste, delikatne, a dodatkowy sos z marchewką i groszkiem czyni je wyjątkowo aromatycznym. Gotowy na kulinarną przygodę? Przygotuj się na obiad pełen smaku, którym zafascynuje się cała twoja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Przepis na frykadelki

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka ostrej musztardy.

Składniki na sos:

  • 4 marchewki,
  • 150 g groszku,
  • łyżka masła,
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 300 ml wody,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodaj łyżkę soli i dokładnie wyrób. Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, wbij jajka, wsyp mąkę. Wlej 400 ml mleka, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę ostrej musztardy. Kontynuuj wyrabianie masy.
  2. Przygotuj sos: pokrój marchewkę w kostkę, gotuj ją w niewielkiej ilości wody. Dodaj groszek. Po ugotowaniu warzyw — odcedź je, ale zachowaj wodę. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź. Dolej trochę wody z gotowania groszku i marchewki.
  3. Następnie do sosu dodaj śmietankę, sól i pieprz. Gdy sos zagotuje się, dodaj groszek i marchewkę.
  4. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przełóż je do garnka i polej przygotowanym sosem.

Frykadelki z sosem są gotowe do podania. Doskonale smakują z ziemniakami lub kaszą, tworząc danie wyśmienite i sycące. Mięso zachwyca delikatnością, a sos nadaje kremowego smaku tej wyjątkowej potrawie. Idealne na rodzinny obiad, frykadelki Tomasza Strzelczyka dostarczą prawdziwej uczty smaków na waszym stole.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok