Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki. Dużo smaczniejsze od zwykłych kotletów
Smakowite kąski w kremowym sosie to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Przepis Tomasza Strzelczyka sprawi, że frykadelki będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.
09.12.2023 19:06
Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych kotletów mielonych, przepis Tomasza Strzelczyka na frykadelki otworzy przed tobą nowy świat smaków. Jego unikalny sposób przyrządzania mielonego mięsa sprawia, że danie jest soczyste, delikatne, a dodatkowy sos z marchewką i groszkiem czyni je wyjątkowo aromatycznym. Gotowy na kulinarną przygodę? Przygotuj się na obiad pełen smaku, którym zafascynuje się cała twoja rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na frykadelki
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 cebule,
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka ostrej musztardy.
Składniki na sos:
- 4 marchewki,
- 150 g groszku,
- łyżka masła,
- 200 ml śmietanki 36 proc.,
- 300 ml wody,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Do mięsa dodaj łyżkę soli i dokładnie wyrób. Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, wbij jajka, wsyp mąkę. Wlej 400 ml mleka, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę ostrej musztardy. Kontynuuj wyrabianie masy.
- Przygotuj sos: pokrój marchewkę w kostkę, gotuj ją w niewielkiej ilości wody. Dodaj groszek. Po ugotowaniu warzyw — odcedź je, ale zachowaj wodę. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź. Dolej trochę wody z gotowania groszku i marchewki.
- Następnie do sosu dodaj śmietankę, sól i pieprz. Gdy sos zagotuje się, dodaj groszek i marchewkę.
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przełóż je do garnka i polej przygotowanym sosem.
Frykadelki z sosem są gotowe do podania. Doskonale smakują z ziemniakami lub kaszą, tworząc danie wyśmienite i sycące. Mięso zachwyca delikatnością, a sos nadaje kremowego smaku tej wyjątkowej potrawie. Idealne na rodzinny obiad, frykadelki Tomasza Strzelczyka dostarczą prawdziwej uczty smaków na waszym stole.