InspiracjeStrzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki. Dużo smaczniejsze od zwykłych kotletów

Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki. Dużo smaczniejsze od zwykłych kotletów

Smakowite kąski w kremowym sosie to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Przepis Tomasza Strzelczyka sprawi, że frykadelki będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki
Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki
Źródło zdjęć: © YouTube

Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych kotletów mielonych, przepis Tomasza Strzelczyka na frykadelki otworzy przed tobą nowy świat smaków. Jego unikalny sposób przyrządzania mielonego mięsa sprawia, że danie jest soczyste, delikatne, a dodatkowy sos z marchewką i groszkiem czyni je wyjątkowo aromatycznym. Gotowy na kulinarną przygodę? Przygotuj się na obiad pełen smaku, którym zafascynuje się cała twoja rodzina.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji

Przepis na frykadelki

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
  • 2 cebule,
  • 400 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka ostrej musztardy.

Składniki na sos:

  • 4 marchewki,
  • 150 g groszku,
  • łyżka masła,
  • 200 ml śmietanki 36 proc.,
  • 300 ml wody,
  • natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Do mięsa dodaj łyżkę soli i dokładnie wyrób. Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, wbij jajka, wsyp mąkę. Wlej 400 ml mleka, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę ostrej musztardy. Kontynuuj wyrabianie masy.
  2. Przygotuj sos: pokrój marchewkę w kostkę, gotuj ją w niewielkiej ilości wody. Dodaj groszek. Po ugotowaniu warzyw — odcedź je, ale zachowaj wodę. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź. Dolej trochę wody z gotowania groszku i marchewki.
  3. Następnie do sosu dodaj śmietankę, sól i pieprz. Gdy sos zagotuje się, dodaj groszek i marchewkę.
  4. Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przełóż je do garnka i polej przygotowanym sosem.

Frykadelki z sosem są gotowe do podania. Doskonale smakują z ziemniakami lub kaszą, tworząc danie wyśmienite i sycące. Mięso zachwyca delikatnością, a sos nadaje kremowego smaku tej wyjątkowej potrawie. Idealne na rodzinny obiad, frykadelki Tomasza Strzelczyka dostarczą prawdziwej uczty smaków na waszym stole.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Tomasz Strzelczykprzepiskotlety mielone

Wybrane dla Ciebie