Strzelczyk pokazał, jak z mielonego mięsa zrobić frykadelki. Dużo smaczniejsze od zwykłych kotletów
Smakowite kąski w kremowym sosie to pomysł na pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Przepis Tomasza Strzelczyka sprawi, że frykadelki będą jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.
Jeśli jesteś miłośnikiem tradycyjnych kotletów mielonych, przepis Tomasza Strzelczyka na frykadelki otworzy przed tobą nowy świat smaków. Jego unikalny sposób przyrządzania mielonego mięsa sprawia, że danie jest soczyste, delikatne, a dodatkowy sos z marchewką i groszkiem czyni je wyjątkowo aromatycznym. Gotowy na kulinarną przygodę? Przygotuj się na obiad pełen smaku, którym zafascynuje się cała twoja rodzina.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki makaron z cytrynową nutką praktycznie robi się sam. Smakuje jak z najlepszej restauracji
Przepis na frykadelki
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 cebule,
- 400 ml mleka,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka ostrej musztardy.
Składniki na sos:
- 4 marchewki,
- 150 g groszku,
- łyżka masła,
- 200 ml śmietanki 36 proc.,
- 300 ml wody,
- natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Do mięsa dodaj łyżkę soli i dokładnie wyrób. Posiekaj cebulę i dodaj do mięsa, wbij jajka, wsyp mąkę. Wlej 400 ml mleka, dopraw pieprzem i dodaj łyżkę ostrej musztardy. Kontynuuj wyrabianie masy.
- Przygotuj sos: pokrój marchewkę w kostkę, gotuj ją w niewielkiej ilości wody. Dodaj groszek. Po ugotowaniu warzyw — odcedź je, ale zachowaj wodę. W garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i rozprowadź. Dolej trochę wody z gotowania groszku i marchewki.
- Następnie do sosu dodaj śmietankę, sól i pieprz. Gdy sos zagotuje się, dodaj groszek i marchewkę.
- Smaż kotlety na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Przełóż je do garnka i polej przygotowanym sosem.
Frykadelki z sosem są gotowe do podania. Doskonale smakują z ziemniakami lub kaszą, tworząc danie wyśmienite i sycące. Mięso zachwyca delikatnością, a sos nadaje kremowego smaku tej wyjątkowej potrawie. Idealne na rodzinny obiad, frykadelki Tomasza Strzelczyka dostarczą prawdziwej uczty smaków na waszym stole.