PoradyWeź widelec i natkę pietruszki. Ten patent zmienia wszystko

Weź widelec i natkę pietruszki. Ten patent zmienia wszystko

Trik z widelcem pozwoli ci uporać się z pietruszką
Trik z widelcem pozwoli ci uporać się z pietruszką
Źródło zdjęć: © Canva: restyledliving, YouTube: M.Cha's Cuisine (screenshot)
07.12.2023 13:51, aktualizacja: 07.12.2023 14:22

Jeśli nuży cię obrywanie listków pietruszki od łodygi, koniecznie wypróbuj ten bardzo prosty trik. Wystarczy, że złapiesz za widelec, reszta zrobi się sama.

Zdecydowanie szybciej uporasz się z natką pietruszki, korzystając z tej prostej metody. Wystarczy przygotować widelec, a reszta zrobi się sama. Zapomnij o skubaniu każdego listka oddzielnie. Od teraz zrobisz to dwa razy szybciej i sto razy łatwiej. Zerknij na ten trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak oddzielić listki natki pietruszki od łodygi? Banalny trik

Wiele przepisów wymaga użycia wyłącznie liści natki pietruszki, inni obierają łodyżkę wyłącznie dlatego, że nie przepadają za zgrubiałą częścią zieleniny. Tak czy siak, ten patent na obranie natki z liści z pewnością skradnie twoje serce. Już nigdy nie będziesz obrywać listów palcami.

Obejdzie się bez specjalistycznych sprzętów, a wystarczy uzbroić się w widelec. Przygotowany pęczek połóż na desce do krojenia. Widelec umieść tak, by pomiędzy ząbkami znajdowały się łodyżki natki. Następnie zacznij przeciągać nim po zieleninie, wzdłuż łodyżki. Tym sposobem listki pietruszki zaczną odrywać się od łodygi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parsley Picking By A Fork #lifehack #parsley#parsleyhack

Co zrobić z łodyg od natki pietruszki?

To, że oderwaliśmy liście od natki pietruszki, nie oznacza, że łodygi powinny wylądować w koszu. Wręcz przeciwnie: to nieoceniony dodatek do potraw o silnym aromacie i wielu prozdrowotnych substancjach. Pamiętaj jednak, by przed podaniem bardzo drobno ją pokroić, ponieważ nie każdemu odpowiada obecność łodyżki natki w zupie czy innej potrawie. Możesz też wrzucić łodygi do zupy lub sosu w całości, zawinięte w pęczek, i wyjąć je pod koniec gotowania.

Łodygę pietruszki warto ususzyć. Taka stanowi doskonały składnik mieszanek przyprawowych do wielu potraw i przetworów. Suszoną łodygę możesz dodać do zalewy do ogórków czy papryki w słoikach. Ponadto suszona zielenina sprawdzi się jako przyprawa do zup. W tym przypadku pamiętaj, by skorzystać z woreczka do ziół (lub użyć gazy), by łodyżki nie pływały w zupie. Woreczek z suszoną pietruszką możesz też wykorzystać do przygotowania dań jednogarnkowych, pieczonych mięs czy sosów.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także