Weź widelec i natkę pietruszki. Ten patent zmienia wszystko

Jeśli nuży cię obrywanie listków pietruszki od łodygi, koniecznie wypróbuj ten bardzo prosty trik. Wystarczy, że złapiesz za widelec, reszta zrobi się sama.

Trik z widelcem pozwoli ci uporać się z pietruszkąTrik z widelcem pozwoli ci uporać się z pietruszką
Źródło zdjęć: © Canva: restyledliving, YouTube: M.Cha's Cuisine (screenshot)

Zdecydowanie szybciej uporasz się z natką pietruszki, korzystając z tej prostej metody. Wystarczy przygotować widelec, a reszta zrobi się sama. Zapomnij o skubaniu każdego listka oddzielnie. Od teraz zrobisz to dwa razy szybciej i sto razy łatwiej. Zerknij na ten trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Masz dość standardowej pizzy? Zrób z nami zakręconą wersję kultowego przysmaku, który wygląda jak prawdziwy obraz

Jak oddzielić listki natki pietruszki od łodygi? Banalny trik

Wiele przepisów wymaga użycia wyłącznie liści natki pietruszki, inni obierają łodyżkę wyłącznie dlatego, że nie przepadają za zgrubiałą częścią zieleniny. Tak czy siak, ten patent na obranie natki z liści z pewnością skradnie twoje serce. Już nigdy nie będziesz obrywać listów palcami.

Obejdzie się bez specjalistycznych sprzętów, a wystarczy uzbroić się w widelec. Przygotowany pęczek połóż na desce do krojenia. Widelec umieść tak, by pomiędzy ząbkami znajdowały się łodyżki natki. Następnie zacznij przeciągać nim po zieleninie, wzdłuż łodyżki. Tym sposobem listki pietruszki zaczną odrywać się od łodygi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parsley Picking By A Fork #lifehack #parsley#parsleyhack

Co zrobić z łodyg od natki pietruszki?

To, że oderwaliśmy liście od natki pietruszki, nie oznacza, że łodygi powinny wylądować w koszu. Wręcz przeciwnie: to nieoceniony dodatek do potraw o silnym aromacie i wielu prozdrowotnych substancjach. Pamiętaj jednak, by przed podaniem bardzo drobno ją pokroić, ponieważ nie każdemu odpowiada obecność łodyżki natki w zupie czy innej potrawie. Możesz też wrzucić łodygi do zupy lub sosu w całości, zawinięte w pęczek, i wyjąć je pod koniec gotowania.

Łodygę pietruszki warto ususzyć. Taka stanowi doskonały składnik mieszanek przyprawowych do wielu potraw i przetworów. Suszoną łodygę możesz dodać do zalewy do ogórków czy papryki w słoikach. Ponadto suszona zielenina sprawdzi się jako przyprawa do zup. W tym przypadku pamiętaj, by skorzystać z woreczka do ziół (lub użyć gazy), by łodyżki nie pływały w zupie. Woreczek z suszoną pietruszką możesz też wykorzystać do przygotowania dań jednogarnkowych, pieczonych mięs czy sosów.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem