Do złudzenia przypomina pietruszkę. Spożycie grozi śmiercią, a właśnie kwitnie w całej Polsce

Blekot pospolity wyglądem przypomina znaną i lubianą pietruszkę. Zjedzenie go może skończyć się dla nas tragicznie. Zobacz, na co uważać.

Blekol pospolity- Pyszności, źródło: CanvaBlekol pospolity- Pyszności, źródło: Canva
Ewa

Powiedzenie "najeść się szaleju" oznacza, że ktoś zachowuje się w sposób niepoczytalny- to wie wielu z nas. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że szalej, czyli blekot, naprawdę łatwo spotkać na łąkach i polach. Ta niepozorna roślina, nazywana również "psią pietruszką", niesie za sobą zagrożenie. Jej zjedzenie może skończyć się napadem drgawek, paraliżem, a nawet śmiercią.

Gdzie znaleźć "psią pietruszkę"?

Przyjemne i słoneczne dni sprzyjają przebywaniu na świeżym powietrzu. To właśnie podczas wiosennych i letnich spacerów najczęściej trafiamy na blekot. Jest często spotykany wzdłuż dróg, na polach, łąkach, w prywatnych ogródkach oraz miejskich terenach zielonych. Wyglądem przypomina natkę pietruszki, jednak jest to gatunek wysoce trujący.

Blekot pospolity- Pyszności, źródło: Canva
Blekot pospolity- Pyszności, źródło: Canva

Wyrasta na wysokość od 10 do 50 cm. Na szczycie pustej wewnątrz łodygi znajdują się zielone liście o trójkątnym, pierzastym kształcie, przypominającym liście pietruszki. Szalej może także wytwarzać kwiaty w postaci białych kwiatostanów i to właśnie one odgrywają ważną rolę w identyfikacji.

Blekot pospolity - lepiej uważać

Chociaż zielone listki mogą wyglądać niepozornie, a ich przypominający pietruszkę kształt kusić do zerwania, to lepiej się powstrzymać. Zarówno zielone części, jak i kłącza zawierają silne toksyny, w tym koniinę, cynapinę, kwas mrówkowy, kwas mlekowy, rutozyd oraz kemferol. Spośród nich, najbardziej niebezpieczna jest koniina, która może wywoływać silne reakcje w układzie pokarmowym oraz nerwowym. Duże dawki mogą prowadzić nawet do paraliżu układu nerwowego, a także powodować uszkodzenia organów wewnętrznych (m.in. serca) , krwotoki wewnętrzne oraz zaburzenia pracy układu oddechowego. W skrajnych przypadkach może to nawet prowadzić do śmierci.

Zatrucie szalejem objawia się podrażnieniem błon śluzowych układu pokarmowego, brakiem apetytu, skurczami żołądka, wymiotami, biegunką, porażeniem mięśni (zaczynając od kończyn górnych) oraz paraliżem i drgawkami. W przypadku wystąpienia objawów bezzwłocznie skontaktuj się z lekarzem.

Jak odróżnić szalej od pietruszki?

Blekot pospolity różni się od popularnej, uprawianej w ogródkach pietruszki naciowej przede wszystkim kolorem kwiatów. Pietruszka naciowa może również zakwitać, ale jej kwiatostan ma zielono-żółty kolor. Innym sposobem, aby odróżnić "psią pietruszkę" od jadalnej pietruszki, jest zapach. Blekot pospolity po zgnieceniu wydziela nieprzyjemny zapach, przypominający czosnek, zupełnie inny od zapachu pietruszki naciowej. To właśnie zapach pozwala rozpoznać roślinę jeszcze przed jej kwitnieniem.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym