Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać

Nie możesz zdecydować, czy wolisz kremowe tiramisu, czy tradycyjny sernik? Już nie musisz wybierać. Sernik tiramisu to deser, który łączy w sobie wszystko, co najlepsze w obu klasykach – delikatność serowej masy i aromat kawy z włoskiego przysmaku.

Jak połączyć smak tiramisu i sernika?Jak połączyć smak tiramisu i sernika?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Puasa
Karol Wiak

Włoskie tiramisu i polski sernik to dwa desery, które od lat królują w naszych kuchniach. Jeden kojarzy się z rodziną i domowym ciepłem, drugi przenosi nas w klimat włoskich kawiarni. A gdyby tak połączyć oba smaki w jednej odsłonie? Właśnie tak powstał sernik tiramisu – kremowy, lekko kawowy i niezwykle efektowny.

Dwa klasyki w jednym deserze

Kiedy ktoś pyta mnie, czy wolę włoskie tiramisu, czy raczej tradycyjny polski sernik, zawsze mam problem z odpowiedzią. Oba desery mają w sobie coś wyjątkowego — sernik kojarzy się z domowym ciepłem i niedzielnym obiadem u babci, a tiramisu to lekkość, kawa i nuta włoskiej elegancji. I właśnie dlatego sernik tiramisu to pomysł idealny. Łączy w sobie kremową delikatność sernika z intensywnym aromatem kawy i kakao, czyli wszystkim tym, co kochamy w klasycznym tiramisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięciutkie ciasto z morelami na maśle. Puszystość i słodycz z jednej foremki

Ten deser nie jest tylko modą z internetu — naprawdę robi wrażenie, gdy pojawia się na stole. Z jednej strony wygląda jak wykwintny tort, z drugiej smakuje znajomo i swojsko, więc każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak połączyć te dwa światy w jednym kawałku ciasta, to właśnie sernik tiramisu daje ci najlepszą odpowiedź.

Przepis na sernik tiramisu

Nie ma co ukrywać — sernik tiramisu wygląda efektownie, ale wcale nie wymaga mistrzowskich umiejętności cukierniczych. To jeden z tych deserów, które robią wrażenie już od pierwszego spojrzenia, a jego przygotowanie sprowadza się głównie do ubijania i układania warstw.

Składniki:

Na spód:

  • 250 g herbatników typu Petit Beurre,
  • 2 łyżki kakao gorzkiego,
  • 75 g roztopionego masła.

Na masę serową:

  • 600 g serka kremowego (np. Philadelphia),
  • 165 g mascarpone,
  • 150 g cukru pudru,
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 380 ml śmietanki 30–36 proc.,
  • 250 ml mocnej kawy,
  • 1 łyżka likieru Amaretto (opcjonalnie),
  • ok. ½ opakowania biszkoptów.

Na krem tiramisu:

  • 250 ml śmietanki 30–36 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki pasty z wanilii,
  • kakao do posypania.

Sposób przygotowania

  1. Zmiksuj herbatniki z kakao na proszek. Dodaj roztopione masło i wymieszaj. Masę przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, dociśnij szklanką i wstaw do lodówki.
  2. Ubij krótko serek kremowy, dodaj mascarpone, cukier puder i wanilię. Gdy masa będzie gładka, wlej śmietankę i ubij, aż zrobi się gęsta i puszysta. Połowę masy wyłóż na spód.
  3. Zaparz kawę, możesz dodać Amaretto. Biszkopty zanurzaj dosłownie na sekundę, żeby nie rozmiękły. Ułóż w jednej warstwie na masie serowej.
  4. Na biszkopty wyłóż drugą część masy serowej, wyrównaj i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin (najlepiej na noc).
  5. Ubij śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Rozsmaruj na schłodzonym serniku.
  6. Tuż przed podaniem posyp całość kakao.

Ten sernik tiramisu najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy wszystkie warstwy się przegryzą. Kawa i kakao dodają mu charakteru, a serowa baza sprawia, że deser jest sycący, ale jednocześnie lekki w smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Jest miękkie i kruche. Zdecydowanie najlepsze mięso do bigosu
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci
Do kanapek zrób ten ser. Smakuje jak śniadanie u babci