Przygotuj jajko na miękko jak perfekcjonista. Szef kuchni zdradził prosty patent

Idealnie ścięte białko, kremowe żółtko i zero wpadek przy gotowaniu – brzmi jak marzenie? Szef kuchni zdradza trik, dzięki któremu ugotujesz jajko na miękko perfekcyjnie za każdym razem. O czym musisz pamiętać?

O czym pamiętać gotując jajko na miękko?O czym pamiętać gotując jajko na miękko?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Karol Wiak

Jajka na miękko to jedno z tych dań, które choć proste, potrafi sprawić trudność. Dzięki wskazówkom Cyrila Lignaca, znanego szefa kuchni, możemy jednak osiągnąć perfekcję w ich przygotowaniu.

Cyril Lignac to francuski szef kuchni. Jest właścicielem i szefem kuchni znakomitej restauracji Le Quinzième, także Le Chardenoux, paryskiego bistro zlokalizowanego w 11. dzielnicy Paryża, kolejnego bistro zlokalizowanego w dzielnicy Saint-Germain des Près: Aux Prés oraz dwóch cukierni La Pâtisserie Cyril Lignac. Na swoim Instagramie ma ponad 3 miliony obserwujących. Ma swój własny program kulinarny we francuskim kanale M6 - "Tour de cuisine". W swoim kraju jest cenionym ekspertem kulinarnym.

Jak przygotować idealne jajka na miękko?

Podstawą sukcesu jest czas gotowania. Jajka na miękko powinny być gotowane maksymalnie przez sześć minut. Ważne jest, aby były wcześniej w temperaturze pokojowej, co oznacza, że najlepiej przechowywać je w szafce, a nie w lodówce. Jeśli jednak wyjmujemy je z lodówki, czas może się wydłużyć w zależności od temperatury chłodzenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Aromatyczna zupa porowa z mnóstwem warzyw i mięsną wkładką. Klasyka polskiego domu

Po ugotowaniu, kluczowe jest szybkie zatrzymanie procesu gotowania. W tym celu należy zanurzyć jajka w misce z zimną wodą i lodem. Dzięki temu nie tylko zachowamy płynność żółtka, ale także ułatwimy sobie obieranie jajek. Zmiana temperatury powoduje, że między skorupką a błoną jajka tworzy się przestrzeń, co ułatwia ich obieranie.

Zastosowanie jajek na miękko

Jajka na miękko są wszechstronne i mogą być używane w wielu potrawach. Doskonale sprawdzą się w ramenie, sałatce ziemniaczanej czy jako dodatek do pełnoziarnistego chleba z guacamole.

Świetnie komponują się także z grillowanymi warzywami, stanowią elegancki dodatek do śniadaniowych bowlów, a w prostszej wersji mogą być podane jedynie z odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. To szybki sposób, by zwykły posiłek zamienić w coś wyjątkowego.

Wybrane dla Ciebie
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇