Najlepszy patent na obieranie kilku jajek naraz. Wystarczy 10 sekund i gotowe

W okresie wielkanocnym jajka jemy na potęgę. Trafią do żurku, świątecznego koszyczka, sałatki na święta czy nadziewane są farszem - jajka w tym okresie niejedno mają imię. Bez względu na twoją ulubioną formę, każde jajko trzeba obrać ze skorupki. Jest prosty sposób, aby zrobić to szybko i bez problemów.

Obieranie jajek - PysznościObieranie jajek - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak
Ewa Malinowska

Obieranie jajek to częsty obowiązek w kuchni, zwłaszcza przed świętami czy przy przygotowywaniu sałatek i past. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic skomplikowanego, ale jajka potrafią przysporzyć nieco problemów i zamiast gładkich owali, otrzymujemy postrzępione białka i marnujemy część cennego produktu. Zamiast denerwować się na niesprawiedliwość jajecznego losu, zapobiegnij problemom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Są tu miłośnicy czekolady? Jeśli tak, to ciasto powstało właśnie z myślą o was

Co zrobić, żeby jajka nie pękały?

Świeże jajka, choć najsmaczniejsze, są trudniejsze w obieraniu. Białkowa błonka łącząca białko ze skorupką mocno trzyma się obu powierzchni, "przyklejając" się do białka po ugotowaniu. W efekcie podczas obierania tracimy sporo białka.

Obieranie jajek - Pyszności
Obieranie jajek - Pyszności © Adobe Stock

Błonka ta najlepiej wiąże się z keratyną (białkiem) w kwaśnym środowisku. Dlatego do gotujących się jajek często dodaje się plaster cytryny, aby zapobiec pękaniu skorupki. Podobnie sprawdzi się również dodanie łyżki octu.

Łatwy sposób na obieranie jajek

Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej lub soli. Zasadowy odczyn ułatwia odchodzenie błonki od białka.

Obieranie jajek może napsuć krwi. Co zrobić, żeby skorupka dobrze odchodziła od bialka?
Obieranie jajek może napsuć krwi. Co zrobić, żeby skorupka dobrze odchodziła od bialka? © Adobe Stock

Przyda się również garnek lub słoik. Włóż jajko do słoika z wodą, zakręć i energicznie potrząsaj przez 10 sekund. Wstrząsy obtłuką skorupkę, a woda ją zamortyzuje. Po wyjęciu jajka łatwo je obierzesz. Dzięki temu możesz obrać wiele jajek jednocześnie, w zależnosci od wielkości słoika.

Aby ułatwić sobie obieranie jajek, warto sięgnąć po łyżeczkę. Wbij łyżeczkę w skorupkę i delikatnie oddziel białko. Metoda ta sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku dekoracyjnych jajek na połówki.

Wybierz odpowiednie jajka

Starsze jajka mają grubsze skorupki i gorzej się obierają. Podczas rozbijania jajka zwróć uwagę na białą "wstążkę", która może się pojawić. To znak, że jajko było przechowywane zbyt długo i może być trudniejsze do obrania. Starsze jajka mają grubsze skorupki i gorzej się obierają.

Obieranie jajka w słoiku
Obieranie jajka w słoiku © TikTok

Stosując te proste triki, bez problemu pozbędziesz się problemu z obieraniem jajek i zaoszczędzisz czas i nerwy. Pamiętaj, że najlepiej sprawdzają się świeże jajka gotowane w lekko zasadowym roztworze.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej