Najlepszy patent na obieranie kilku jajek naraz. Wystarczy 10 sekund i gotowe
W okresie wielkanocnym jajka jemy na potęgę. Trafią do żurku, świątecznego koszyczka, sałatki na święta czy nadziewane są farszem - jajka w tym okresie niejedno mają imię. Bez względu na twoją ulubioną formę, każde jajko trzeba obrać ze skorupki. Jest prosty sposób, aby zrobić to szybko i bez problemów.
19.03.2024 10:51
Obieranie jajek to częsty obowiązek w kuchni, zwłaszcza przed świętami czy przy przygotowywaniu sałatek i past. Wydawać by się mogło, że nie ma w tym nic skomplikowanego, ale jajka potrafią przysporzyć nieco problemów i zamiast gładkich owali, otrzymujemy postrzępione białka i marnujemy część cennego produktu. Zamiast denerwować się na niesprawiedliwość jajecznego losu, zapobiegnij problemom.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co zrobić, żeby jajka nie pękały?
Świeże jajka, choć najsmaczniejsze, są trudniejsze w obieraniu. Białkowa błonka łącząca białko ze skorupką mocno trzyma się obu powierzchni, "przyklejając" się do białka po ugotowaniu. W efekcie podczas obierania tracimy sporo białka.
Błonka ta najlepiej wiąże się z keratyną (białkiem) w kwaśnym środowisku. Dlatego do gotujących się jajek często dodaje się plaster cytryny, aby zapobiec pękaniu skorupki. Podobnie sprawdzi się również dodanie łyżki octu.
Łatwy sposób na obieranie jajek
Do gotującej się wody wsyp łyżeczkę sody oczyszczonej lub soli. Zasadowy odczyn ułatwia odchodzenie błonki od białka.
Przyda się również garnek lub słoik. Włóż jajko do słoika z wodą, zakręć i energicznie potrząsaj przez 10 sekund. Wstrząsy obtłuką skorupkę, a woda ją zamortyzuje. Po wyjęciu jajka łatwo je obierzesz. Dzięki temu możesz obrać wiele jajek jednocześnie, w zależnosci od wielkości słoika.
Aby ułatwić sobie obieranie jajek, warto sięgnąć po łyżeczkę. Wbij łyżeczkę w skorupkę i delikatnie oddziel białko. Metoda ta sprawdza się szczególnie dobrze w przypadku dekoracyjnych jajek na połówki.
Wybierz odpowiednie jajka
Starsze jajka mają grubsze skorupki i gorzej się obierają. Podczas rozbijania jajka zwróć uwagę na białą "wstążkę", która może się pojawić. To znak, że jajko było przechowywane zbyt długo i może być trudniejsze do obrania. Starsze jajka mają grubsze skorupki i gorzej się obierają.
Stosując te proste triki, bez problemu pozbędziesz się problemu z obieraniem jajek i zaoszczędzisz czas i nerwy. Pamiętaj, że najlepiej sprawdzają się świeże jajka gotowane w lekko zasadowym roztworze.