Masz w domu taki ocet? Pod żadnym pozorem nie dodawaj do sałatki. To trucizna!

Ocet to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Jak się jednak okazuje, nie każdy zakupiony produkt nadaje się do spożycia. Koniecznie sprawdź, czy na pewno nie chodzi o ocet, który sam kupujesz.

Jakiego octu nie dodawać do sałatki? Wyjaśnia Sylwia PanekJakiego octu nie dodawać do sałatki? Wyjaśnia Sylwia Panek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | Africa Studio, wzdrowymdomu
Marzena Pęcak

Mogłoby się wydawać, że przy zakupie octu nie ma większej filozofii. Po prostu idziemy do sklepu, wybieramy konkretny produkt, wkładamy go do koszyka i płacimy za niego przy kasie. Potem wracamy do domu i po prostu go używamy.  

Jak się jednak okazuje, to tylko pozory. Przy wyborze octu warto pamiętać o jednej, bardzo ważnej kwestii. O co dokładnie chodzi? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Arbuzowe oponki. Deser, którym będzie się zajadać cała rodzina

Influencerka edukuje

Sylwia Panek (dawniej mama.chemik) to znana influencerka, która edukuje Polaków odnośnie codziennych spraw. Na jej koncie @wzdrowymdomu na Instagramie można znaleźć wiele cennych informacji odnośnie ograniczenia plastiku na co dzień, porad promujących ekosprzątanie czy wiadomości związanych z oszczędzaniem. Co więcej, kobieta sama określa się jako ambasadorka octusody oczyszczonej

Z racji, że moje zainteresowania głównie kręcą się dookoła kulinariów, wzięłam sobie do serca wiele porad odnośnie tej tematyki, którymi podzieliła się pani Sylwii. Szczególnie zainteresowała mnie kwestia kiszenia ogórków w butelkach plastikowych. A raczej argumentów, dlaczego lepiej tego nie robić. Uważam, że to naprawdę ciekawapożyteczna wiedza, która powinna trafić do jak największej liczby odbiorców.

Ocet w plastikowej butelce

A skoro już wspomniałam o plastikowych butelkach, to okazuje się, że jakiś czas temu kreatywna influencerka podzieliła się inną cenną wskazówką. I muszę przyznać, że dało mi to do myślenia. Sama w życiu bym na to nie wpadła, dlatego tym bardziej jestem wdzięczna za takie osoby jak pani Sylwia.

Artykuł na ten temat znalazłam na portalu Interia kobieta. Okazuje się, że jedna z pań, obserwujących działalność pani Sylwii w sieci, zapytała ją o stosowanie octu w kuchni. Zapytała, czy lepiej wybierać produkt w plastikowej, czy szklanej butelce?

A z racji, że każdy z nas na co dzień używa octu w kuchni na wiele sposobów, myślę, że odpowiedź ekspertki przyda się każdemu z nas. Okazuje się bowiem, że zdaniem pani Sylwii ocet w opakowaniu, które zostało wykonane z tworzywa sztucznego, nie nadaje się do jedzenia. Sprzedawany w ten sposób ocet można wykorzystać ewentualnie do sprzątania

Ocet w plastikowej butelce lepiej używać tylko do sprzątania
Ocet w plastikowej butelce lepiej używać tylko do sprzątania © Adobe Stock | ekramar

Dlaczego lepiej nie stosować takiego octu w kuchni do przygotowywania posiłków? Okazuje się, że kwas octowy może mieć wpływ na plastik, w którym sprzedawany jest produkt. A co za tym idzie może go nawet uszkodzić. Tym samym uwolnione substancje mogą przeniknąć do produktu, który znajduje się w środku. A tego na pewno chcemy uniknąć. Przecież nikt z nas nie chce spożywać np. sałatki z bonusowymi dodatkami z tworzyw sztucznych.

Od dziś będę kupować dwa rodzaje octu. Ten ze szklanej butelki będę używać w kuchni tylko do gotowania i przyrządzania pysznych posiłków. Z kolei ten w plastikowej butelce będę stosować do codziennych porządków. Też będziesz tak robić?

Wybrane dla Ciebie

Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Naleśniki bez jajek. Są miękkie i delikatne, ale się nie rwą
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Właśnie zaczął się sezon. W Hiszpani robią z niej przepyszną przekąskę
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Raczej nie zbieramy tego grzyba z zamszowym kapeluszem. Wytrawni grzybiarze wiedzą, że jest rewelacyjny do pierogów
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata
Z tych grzybów o zabawnej nazwie robię pyszny sos. Inni omijają je w lesie, a to duża strata