Masz w domu taki ocet? Pod żadnym pozorem nie dodawaj do sałatki. To trucizna!
Ocet to niezastąpiony produkt w każdej kuchni. Jak się jednak okazuje, nie każdy zakupiony produkt nadaje się do spożycia. Koniecznie sprawdź, czy na pewno nie chodzi o ocet, który sam kupujesz.
02.09.2023 19:12
Mogłoby się wydawać, że przy zakupie octu nie ma większej filozofii. Po prostu idziemy do sklepu, wybieramy konkretny produkt, wkładamy go do koszyka i płacimy za niego przy kasie. Potem wracamy do domu i po prostu go używamy.
Jak się jednak okazuje, to tylko pozory. Przy wyborze octu warto pamiętać o jednej, bardzo ważnej kwestii. O co dokładnie chodzi? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Influencerka edukuje
Sylwia Panek (dawniej mama.chemik) to znana influencerka, która edukuje Polaków odnośnie codziennych spraw. Na jej koncie @wzdrowymdomu na Instagramie można znaleźć wiele cennych informacji odnośnie ograniczenia plastiku na co dzień, porad promujących ekosprzątanie czy wiadomości związanych z oszczędzaniem. Co więcej, kobieta sama określa się jako ambasadorka octu i sody oczyszczonej.
Z racji, że moje zainteresowania głównie kręcą się dookoła kulinariów, wzięłam sobie do serca wiele porad odnośnie tej tematyki, którymi podzieliła się pani Sylwii. Szczególnie zainteresowała mnie kwestia kiszenia ogórków w butelkach plastikowych. A raczej argumentów, dlaczego lepiej tego nie robić. Uważam, że to naprawdę ciekawa i pożyteczna wiedza, która powinna trafić do jak największej liczby odbiorców.
Ocet w plastikowej butelce
A skoro już wspomniałam o plastikowych butelkach, to okazuje się, że jakiś czas temu kreatywna influencerka podzieliła się inną cenną wskazówką. I muszę przyznać, że dało mi to do myślenia. Sama w życiu bym na to nie wpadła, dlatego tym bardziej jestem wdzięczna za takie osoby jak pani Sylwia.
Artykuł na ten temat znalazłam na portalu Interia kobieta. Okazuje się, że jedna z pań, obserwujących działalność pani Sylwii w sieci, zapytała ją o stosowanie octu w kuchni. Zapytała, czy lepiej wybierać produkt w plastikowej, czy szklanej butelce?
A z racji, że każdy z nas na co dzień używa octu w kuchni na wiele sposobów, myślę, że odpowiedź ekspertki przyda się każdemu z nas. Okazuje się bowiem, że zdaniem pani Sylwii ocet w opakowaniu, które zostało wykonane z tworzywa sztucznego, nie nadaje się do jedzenia. Sprzedawany w ten sposób ocet można wykorzystać ewentualnie do sprzątania.
Dlaczego lepiej nie stosować takiego octu w kuchni do przygotowywania posiłków? Okazuje się, że kwas octowy może mieć wpływ na plastik, w którym sprzedawany jest produkt. A co za tym idzie może go nawet uszkodzić. Tym samym uwolnione substancje mogą przeniknąć do produktu, który znajduje się w środku. A tego na pewno chcemy uniknąć. Przecież nikt z nas nie chce spożywać np. sałatki z bonusowymi dodatkami z tworzyw sztucznych.
Od dziś będę kupować dwa rodzaje octu. Ten ze szklanej butelki będę używać w kuchni tylko do gotowania i przyrządzania pysznych posiłków. Z kolei ten w plastikowej butelce będę stosować do codziennych porządków. Też będziesz tak robić?