Lepszego sposobu nie znajdziesz. Podgrzej mleko, wlej ocet i mieszaj energicznie

Jeśli mamy ochotę na pyszny ser, to nie oznacza to, że musimy biec do sklepu. Okazuje się, że możemy przygotować go w domu i wcale nie potrzebujemy do tego wymyślnych składników. Przedstawiamy domowy sposób na pyszny ser.

Przepis na domowy ser. Fot. GettyimagesPrzepis na domowy ser. Fot. Gettyimages

Ser biały to wspaniała propozycja na każdy posiłek dnia. Najlepiej smakuje m.in. na śniadanie z rzodkiewką i szczypiorkiem na kromce świeżego, chrupiącego chleba. Ser biały jest również doskonałym składnikiem różnego rodzaju placuszków, które będą wspaniałym deserem dla całej rodziny.

Przepis na domowy ser. Prosty sposób na pyszny dodatek do kanapek

Domowy ser biały to wyjątkowy dodatek do kanapek. Warto przygotować go na ważne rodzinne śniadanie, ale też na posiłek w ciągu zwykłego tygodnia. Ser biały można zrobić na dwa sposoby - wegański i z mlekiem krowim. Lista składników nie jest długa, przygotowanie jest również bajecznie proste, choć wymaga od nas nieco cierpliwości. Jak zatem zrobić biały ser w domu? Tych składników potrzebujesz.

Składniki:

  • 2 litry mleka lub napoju sojowego,
  • 100 ml octu winnego lub 120 ml soku z cytryny,
  • pół łyżeczki soli,
  • czarny pieprz,
  • łyżeczka czarnuszki (opcjonalnie).
Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay
Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay

Domowy ser biały z mleka i octu. Brzmi absurdalnie, a smakuje świetnie

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowujemy garnek, a następnie wlewamy do niego dwa litry mleka krowiego lub napoju sojowego – w zależności od tego, czy chcemy, by nasz ser był produktem wegańskim. Następnie podgrzewamy płyn, pamiętając, by nie doprowadzić do wrzenia.
  2. Gdy mleko lub napój sojowy zaczną się gotować, wlewamy ocet lub sok z cytryny i mieszamy.
  3. Gotujemy płyn przez kolejne pięć minut i zdejmujemy garnek z palnika.
  4. Powstałe grudki sera przenosimy na sitko zawieszone nad miską i usuwamy nadmiar płynu, delikatnie dociskając ser. Doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie dodajemy czarnuszkę bądź inne dodatki.

Przepis na domowy twaróg - jakie dodatki się sprawdzą?

Jeśli robimy twaróg w domu, ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się czarnuszka, ale też inne zioła. Pięknie będzie wyglądać ser z suszonym czosnkiem niedźwiedzim czy suszonymi pomidorami. Doskonale pasować będzie również lubczyk, natka pietruszki oraz szczypiorek.

Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay
Przepis na domowy ser. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Jajecznica po bałkańsku jest puszysta i aromatyczna. Po prostu palce lizać!
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto
Zjadł śniadanie w tatrzańskim schronisku. Opowiedział nam, czy było warto