Ocet jabłkowy pomoże schudnąć? Tak, ale musisz znać tę zasadę

Ocet jabłkowy świetnie wspomaga odchudzanie. Naturalny produkt jest bezpieczny, ale nie powinniśmy przesadzać z jego ilością. Przy spożywaniu trzeba pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach.

Ocet jabłkowyOcet jabłkowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | @StephanieFreyPhoto
Paulina Hermann

Czy ocet jabłkowy odchudza? Wydaje się, że tak, chociaż tak naprawdę przez długi czas nie było na to zbyt wielu dowodów naukowych. To zagadnienie sprawdzić postanowili sprawdzić eksperci, którzy opublikowali wyniki swoich badań na łamach serwisu "Prevention".

"Od razu wyjaśnijmy sobie jedną rzecz: jedynym naukowo uzasadnionym, sprawdzonym sposobem na utratę wagi jest spożywanie mniejszej liczby kalorii niż spalasz (lub wejście w deficyt kalorii) i regularne ćwiczenia, aby spalić nadmiar. Jeśli chodzi o to, jak ocet jabłkowy może w tym pomóc, istnieje tylko niewielka ilość dowodów na bezpośrednie poparcie takiego działania" - napisali w artykule opublikowanym w serwisie "Prevention".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Różowy makaron Barbie. Piękniejsze danie nie istnieje

Czy ocet jabłkowy pomaga w odchudzaniu? Naukowcy nie pozostawiają złudzeń

Jeśli mówimy o badaniach, powinniśmy przytoczyć to, które zostało opublikowane w "Journal of Functional Foods". Grupę badawczą stanowiło tylko 39 osób (patrząc na liczbę ludności na świecie próba ta jest znikoma). Osoby badane spożywały po jednej łyżeczce octu jabłkowego. Schudli oni więcej niż grupa kontrolna. W innym badaniu brało udział 155 osób. Przez 12 tygodni piły one po łyżeczce lub dwóch soku jabłkowego na czczo. Wyniki opublikowano na łamach "Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry". Jakie były wnioski? Osoby, które spożywały dwie łyżeczki octu jabłkowego schudły więcej. Badania te, zdaniem ekspertów, nie są rozstrzygające, ale mają bardzo duże znaczenie.

Jedyne, czego możemy być pewni, jest fakt, iż ocet jabłkowy stabilizuje poziom cukru we krwi po zjedzeniu posiłku. Nie wiadomo jednak, jaka jest przyczyna. Jedna teoria mówi o tym, że składniki produktu zakłócają wchłanianie skrobi przez organizm. Dzięki temu cukier nie skacze aż tak bardzo i mamy mniejszą ochotę na sięgnięcie po jakąś przekąskę. Pochłaniamy więc o wiele mniej kalorii.

Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy © pxhere

Jak pić ocet jabłkowy, by zrzucić nadprogramowe kilogramy?

Musimy pamiętać, że produkt jest bardzo kwaśny i nie powinniśmy go pić tak samo jak coli, czy soku pomarańczowego. Jeśli to zrobimy, będziemy zmagać się z różnymi, nieprzyjemnymi dolegliwościami. Ocet jabłkowy poparzy nam przełyk i żołądek, a do tego zniszczy szkliwo na zębach. Co więc najlepiej zrobić? Możemy zrobić z niego ciekawy dressing do sałatek lub marynatę do warzyw. Świetnie będzie się komponował z dobrym olejem i przyprawami.

Maksymalnie możemy spożywać dwie łyżeczki octu jabłkowego dziennie. Najlepszy będzie produkt niefiltrowany, gdyż zawiera białka, pektyny i bakterie octowe. Te składniki chronią naczynia krwionośne przed miażdżycą.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki