Do pasty jajecznej wrzucam nietypowy składnik. Wyraźnie podbija jej smak i do tego przyjemnie chrupie

Ostatnio odkryłam nowy przepis na pastę jajeczną, który stał się moim ulubieńcem na śniadanie. Kanapki z tą pastą są niezwykle świeże, sycące i mają delikatnie pikantny posmak. Mogę jeść tę pastę bez końca!

Pasta jajeczna - PysznościPasta jajeczna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | HandmadePictures
Ewa Malinowska

Jajka są stałym elementem mojego śniadaniowego menu. Chociaż jajecznica jest najczęściej wybieranym daniem w moim domu, nie brakuje też jajek na twardo, sadzonych, a nawet takich specjałów jak jajka po turecku. Jednak istnieje jeszcze jedna forma spożywania tego zdrowego produktu, która szczególnie przypadła mi do gustu. Mowa o paście jajecznej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zielony makaron. Idealnie sprawdzi się na Dzień Świętego Patryka

Pasta jajeczna - ciekawy przepis

Do tej pory traktowałam pastę jajeczną jako bazę do kanapek, na której umieszczałam różne dodatki, takie jak awokado, pomidory, różnego rodzaju kiełki czy rzodkiewki. Jednak ostatnio odkryłam, że pasta jajeczna może zyskać na smaku, jeżeli rzodkiewki zostaną dodane do niej, a nie na nią.

pasta jajeczna
pasta jajeczna © Adobe Stock | Pawel Horosiewicz

Pokroiłam kilka rzodkiewek, wymieszałam je z pastą i odstawiłam do lodówki na 2 godziny. Efekt był po prostu niesamowity. Okazało się, że rzodkiewki nadały paście jajecznej nie tylko ciekawego, delikatnie ostrego smaku, ale również pięknego koloru. Gorąco polecam ten przepis wszystkim, którzy szukają pomysłów na smaczne i zdrowe śniadania.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 rzodkiewki,
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu naturalnego,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka gotuję na twardo. Po ugotowaniu studzę je, obieram ze skorupek, a następnie ścieram na tarce. Można je również posiekać, ale uważam, że tarka sprawdza się tu lepiej.
  2. Rzodkiewki również ścieram na tarce. Następnie łączę je z jajkami, dodaję majonez i drobno posiekany szczypiorek.
  3. Rzodkiewki również ścieram na tarce.
  4. Następnie łączę je z jajkami, dodaję majonez i drobno posiekany szczypiorek.
  5. Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku.

Podaję na kromce świeżego pieczywa lub podpieczonej grzance. Jest prosto, szybko i przede wszystkim przepysznie. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej