Siostra Anastazja robi najlepszy sos tatarski do jaj. Przepis na pewno przyda ci się na Wielkanoc
Zbliżające się święta wielkanocne to kulinarne wyzwanie, któremu sprostanie to sama przyjemność. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy pod ręką takie przepisy jak ten. Oto sos tatarski według receptury specjalistki od świątecznych potraw i dodatków: siostry Anastazji.
18.03.2024 08:19
Sos tatarski to dodatek do jajek wielkanocnych, którego historia sięga kilku wieków wstecz. Aromatyczny sos, którego podstawą były jajka, był opisany w wydanej w 1860 roku książce kucharskiej Józefa Schmidta. Jeszcze wcześniej podobne kombinacje składników — chociaż bez jajek — tworzyły ludy północy, które witały (nie zawsze mile widziane) w centrum Europy. Stąd też wzięła się nazwa tradycyjnego sosu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy rynek spożywczy zapełniły słoiczki z gotowym majonezem, również sos tatarski zyskał na popularności. Uprzemysłowienie dawnego barbarzyńskiego specjału sprawiło, że sos tatarski jest do dziś znanym i lubianym produktem spożywczym i wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia bez niego świąt wielkanocnych. To samo założenie przyjęła siostra Anastazja.
Przepis zakonnicy jest bardzo prosty, ponieważ zakłada użycie gotowego majonezu. To oczywiście możesz w dowolnym momencie zmienić i przygotować samodzielnie sos z żółtek i oleju. Załóżmy jednak, że — podobnie jak my — masz już tyle roboty przed zjazdem rodzinnym, że nie na wszystko znajdziesz czas. Wtedy poniższa receptura to istne złoto i koniecznie ją sobie zapisz!
Sos tatarski według siostry Anastazji
Składniki:
- 1 słoik majonezu,
- 3 ogórki kiszone,
- 1/2 puszki groszku zielonego,
- 1 słoik pieczarek marynowanych,
- musztarda do smaku,
- natka pietruszki (można zastąpić szczypiorkiem),
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ogórki kiszone pokrój w drobniutką kostkę. Jeśli ich skórka jest wyraźnie twarda, obierz je z niej. Pieczarki odsącz z zalewy i posiekaj. Do tej samej miski przełóż odcedzony groszek.
- Do sosu dodaj teraz majonez, dopraw solą i pieprzem. Na koniec sos tatarski warto wzbogacić o odrobinę ostrości. W tym celu dodaj musztardę do smaku.
- Sos tatarski podawaj z natką pietruszki. Smacznego!