Siostra Anastazja robi najlepszy sos tatarski do jaj. Przepis na pewno przyda ci się na Wielkanoc

Zbliżające się święta wielkanocne to kulinarne wyzwanie, któremu sprostanie to sama przyjemność. Zwłaszcza wtedy, gdy mamy pod ręką takie przepisy jak ten. Oto sos tatarski według receptury specjalistki od świątecznych potraw i dodatków: siostry Anastazji.

Siostra Anastazja przygotowuje najlepszy sos tatarskiSiostra Anastazja przygotowuje najlepszy sos tatarski
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Africa images, siostra Anastazja

Sos tatarski to dodatek do jajek wielkanocnych, którego historia sięga kilku wieków wstecz. Aromatyczny sos, którego podstawą były jajka, był opisany w wydanej w 1860 roku książce kucharskiej Józefa Schmidta. Jeszcze wcześniej podobne kombinacje składników — chociaż bez jajek — tworzyły ludy północy, które witały (nie zawsze mile widziane) w centrum Europy. Stąd też wzięła się nazwa tradycyjnego sosu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Kiedy rynek spożywczy zapełniły słoiczki z gotowym majonezem, również sos tatarski zyskał na popularności. Uprzemysłowienie dawnego barbarzyńskiego specjału sprawiło, że sos tatarski jest do dziś znanym i lubianym produktem spożywczym i wielu z nas nie wyobraża sobie spędzenia bez niego świąt wielkanocnych. To samo założenie przyjęła siostra Anastazja.

Przepis zakonnicy jest bardzo prosty, ponieważ zakłada użycie gotowego majonezu. To oczywiście możesz w dowolnym momencie zmienić i przygotować samodzielnie sos z żółtek i oleju. Załóżmy jednak, że — podobnie jak my — masz już tyle roboty przed zjazdem rodzinnym, że nie na wszystko znajdziesz czas. Wtedy poniższa receptura to istne złoto i koniecznie ją sobie zapisz!

Sos tatarski według siostry Anastazji

Składniki:

  • 1 słoik majonezu,
  • 3 ogórki kiszone,
  • 1/2 puszki groszku zielonego,
  • 1 słoik pieczarek marynowanych,
  • musztarda do smaku,
  • natka pietruszki (można zastąpić szczypiorkiem),
  • sól, pieprz.
Sos tatarski na Wielkanoc? Jak najbardziej!
Sos tatarski na Wielkanoc? Jak najbardziej! © Canva | kivoart

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki kiszone pokrój w drobniutką kostkę. Jeśli ich skórka jest wyraźnie twarda, obierz je z niej. Pieczarki odsącz z zalewy i posiekaj. Do tej samej miski przełóż odcedzony groszek.
  2. Do sosu dodaj teraz majonez, dopraw solą i pieprzem. Na koniec sos tatarski warto wzbogacić o odrobinę ostrości. W tym celu dodaj musztardę do smaku.
  3. Sos tatarski podawaj z natką pietruszki. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej