PrzepisSałatki3-minutowa sałatka siostry Anastazji. Spróbuj raz, a będziesz robić co chwilę

3‑minutowa sałatka siostry Anastazji. Spróbuj raz, a będziesz robić co chwilę

Sałatka s. Anastazji
Sałatka s. Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)
13.03.2024 11:50, aktualizacja: 18.03.2024 13:43

Chrupiąca i lekka, ale też mocno odżywcza sałatka to jest coś, czym warto rozpocząć dzień. Wypróbuj przepis siostry Anastazji.

Lekka, ale syta, bo pełna białka. Zawiera też sporo błonnika, to głównie za sprawą świeżych warzyw. Sałatka z serka wiejskiego siostry Anastazji to idealna propozycja na śniadanie dla zabieganych. Doskonale smakuje, zaspokaja głód na długo, jest odżywcza, a do tego przygotujesz ją w trzy minuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Serek wiejski, zasługujący na miano jednego z najzdrowszych produktów mleczarskich, jest niskokaloryczny, dostarczając jedynie około 100 kcal na 100 gramów produktu. To czyni go doskonałym wyborem dla osób, które starają się zredukować swoją masę ciała lub utrzymać stabilną wagę. Powinien znaleźć się w diecie osób, które prowadzą aktywny tryb życia i dbają o swoją sylwetkę, ponieważ serek wiejski może stać się świetnym zamiennikiem dla innych, często znacznie bardziej kalorycznych przekąsek.

Jednak niska kaloryczność to niejedyny atut sera wiejskiego. To, co sprawia, że ten produkt jest tak ceniony wśród osób dbających o zdrowie i formę, to przede wszystkim wysoka zawartość białka. Serek wiejski dostarcza aż 11 gramów tego cennego składnika na 100 gramów produktu. Białko jest kluczowym elementem diety - produkty bogate w ten składnik są sycące i skutecznie hamują apetyt. Ponadto białko ułatwia odchudzanie, poprawiając działanie metabolizmu człowieka i stymulując przemianę materii.

Serek wiejski to doskonały składnik zrównoważonego menu
Serek wiejski to doskonały składnik zrównoważonego menu © Pexels | Karolina Grabowska

Sałatka z serka wiejskiego. Przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 serki wiejskie,
  • 4 jajka na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • ćwierć małej cebuli,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Rzodkiewkę dokładnie wymyj i pokrój w półplasterki, a cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Serek wiejski odsącz.
  4. Produkty połącz w misce i wymieszaj z musztardą oraz solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także