3-minutowa sałatka siostry Anastazji. Spróbuj raz, a będziesz robić co chwilę

Chrupiąca i lekka, ale też mocno odżywcza sałatka to jest coś, czym warto rozpocząć dzień. Wypróbuj przepis siostry Anastazji.

Sałatka s. Anastazji Sałatka s. Anastazji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)

Lekka, ale syta, bo pełna białka. Zawiera też sporo błonnika, to głównie za sprawą świeżych warzyw. Sałatka z serka wiejskiego siostry Anastazji to idealna propozycja na śniadanie dla zabieganych. Doskonale smakuje, zaspokaja głód na długo, jest odżywcza, a do tego przygotujesz ją w trzy minuty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta pożywna i smaczna zupa zmienia kolory. Wystarczy dodać jeden składnik

Dlaczego warto jeść serek wiejski?

Serek wiejski, zasługujący na miano jednego z najzdrowszych produktów mleczarskich, jest niskokaloryczny, dostarczając jedynie około 100 kcal na 100 gramów produktu. To czyni go doskonałym wyborem dla osób, które starają się zredukować swoją masę ciała lub utrzymać stabilną wagę. Powinien znaleźć się w diecie osób, które prowadzą aktywny tryb życia i dbają o swoją sylwetkę, ponieważ serek wiejski może stać się świetnym zamiennikiem dla innych, często znacznie bardziej kalorycznych przekąsek.

Jednak niska kaloryczność to niejedyny atut sera wiejskiego. To, co sprawia, że ten produkt jest tak ceniony wśród osób dbających o zdrowie i formę, to przede wszystkim wysoka zawartość białka. Serek wiejski dostarcza aż 11 gramów tego cennego składnika na 100 gramów produktu. Białko jest kluczowym elementem diety - produkty bogate w ten składnik są sycące i skutecznie hamują apetyt. Ponadto białko ułatwia odchudzanie, poprawiając działanie metabolizmu człowieka i stymulując przemianę materii.

Serek wiejski to doskonały składnik zrównoważonego menu
Serek wiejski to doskonały składnik zrównoważonego menu © Pexels | Karolina Grabowska

Sałatka z serka wiejskiego. Przepis siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 serki wiejskie,
  • 4 jajka na twardo,
  • 2 pęczki rzodkiewek,
  • ćwierć małej cebuli,
  • 1 czubata łyżeczka musztardy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek szczypiorku.

Przygotowanie:

  1. Jajka na twardo obierz ze skorupek i pokrój w niewielką kostkę.
  2. Rzodkiewkę dokładnie wymyj i pokrój w półplasterki, a cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Serek wiejski odsącz.
  4. Produkty połącz w misce i wymieszaj z musztardą oraz solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem włóż sałatkę do lodówki.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę