PrzepisSiostra Anastazja robi zieloną surówkę w kilka minut. Sklepowe gotowce nawet jej nie dorównują

Siostra Anastazja robi zieloną surówkę w kilka minut. Sklepowe gotowce nawet jej nie dorównują

Od grona dietetyków da się usłyszeć takie przesłanie: warto jeść jedną surówkę dziennie. Są one źródłem multiwitamin (o wiele lepszym niż soki o takiej nazwie), błonnika i mikroelementów. A czy może być surówka bardziej godna zaufania niż zielona surówka siostry Anastazji? 

Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: screen z YouTube https://www.youtube.com/watch?v=SvvkXq6mXG4&t=1s oraz https://www.youtube.com/watch?v=MylBLEU_ZYQ
Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: screen z YouTube https://www.youtube.com/watch?v=SvvkXq6mXG4&t=1s oraz https://www.youtube.com/watch?v=MylBLEU_ZYQ

14.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:06

Hołdując zasadzie jednej surówki dziennie, można jednak wpaść w pewną pułapkę. W końcu od dawna wiadomo, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Tą pułapką, w którą można dać się złapać w wyniku braku czasu, jest kupowanie gotowych surówek z supermarketów.

Bo chociaż z ich zjedzeniem dostarczymy organizmowi dawkę błonnika, to razem z nim zaserwujemy sobie całą masę ulepszaczy. Od majonezu, przez roślinne środki zagęszczające takie jak guma guar, aż po sól sodową kwasu benzoesowego.

Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva
Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Jak więc osiągnąć poziom jednej surówki dziennie i jednocześnie oszczędzić sobie sklepowych ,,rewelacji"? Znaleźć szybkie i proste przepisy. A nie ma lepszego przykładu niż ta zielona surówka siostry Anastazji. Oto ona.

Zielona surówka siostry Anastazji

Składniki:

           
  • mix sałat bio bez konserwantów
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 1,5 pomidora
  • pół puszki kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mix sałat wrzuć do miski. Ogórka obierz, umyj, pokrój w grubą kostkę i dorzuć do sałaty. Obraną cebulę drobno posiekaj i dodaj do składników w misce.

Rzodkiewki umyj i odetnij nać. Następnie pokrój je w plastry i umieść w misce.

Na pomidorach wykonaj kilka płytkich nacięć. Umieść je w oddzielnym naczyniu i sparz wrzątkiem. Po 20 sekundach przepłucz zimną wodą i obierz je ze skórki. Tak obrane pomidory pokrój w kostkę i dodaj do surówki.

Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva
Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Dorzuć jeszcze posiekany szczypiorek i kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny. Jeszcze raz wymieszaj i gotowe.

Przepis na zieloną surówkę siostry Anastazji pochodzi z jej książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Lektura dosłownie obowiązkowa dla wszystkich tych, którzy chcą urozmaicić swoją kuchnię.

Jeśli szukasz innych surówkowych inspiracji, sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie