Siostra Anastazja robi zieloną surówkę w kilka minut. Sklepowe gotowce nawet jej nie dorównują

Od grona dietetyków da się usłyszeć takie przesłanie: warto jeść jedną surówkę dziennie. Są one źródłem multiwitamin (o wiele lepszym niż soki o takiej nazwie), błonnika i mikroelementów. A czy może być surówka bardziej godna zaufania niż zielona surówka siostry Anastazji? 

Zielona surówka siostry AnastazjiZielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: screen z YouTube https://www.youtube.com/watch?v=SvvkXq6mXG4&t=1s oraz https://www.youtube.com/watch?v=MylBLEU_ZYQ

Hołdując zasadzie jednej surówki dziennie, można jednak wpaść w pewną pułapkę. W końcu od dawna wiadomo, że dobrymi chęciami piekło jest wybrukowane. Tą pułapką, w którą można dać się złapać w wyniku braku czasu, jest kupowanie gotowych surówek z supermarketów.

Bo chociaż z ich zjedzeniem dostarczymy organizmowi dawkę błonnika, to razem z nim zaserwujemy sobie całą masę ulepszaczy. Od majonezu, przez roślinne środki zagęszczające takie jak guma guar, aż po sól sodową kwasu benzoesowego.

Obrazek
Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Jak więc osiągnąć poziom jednej surówki dziennie i jednocześnie oszczędzić sobie sklepowych ,,rewelacji"? Znaleźć szybkie i proste przepisy. A nie ma lepszego przykładu niż ta zielona surówka siostry Anastazji. Oto ona.

Zielona surówka siostry Anastazji

Składniki:

           
  • mix sałat bio bez konserwantów
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 1 cebula
  • 1,5 pomidora
  • pół puszki kukurydzy
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Mix sałat wrzuć do miski. Ogórka obierz, umyj, pokrój w grubą kostkę i dorzuć do sałaty. Obraną cebulę drobno posiekaj i dodaj do składników w misce.

Rzodkiewki umyj i odetnij nać. Następnie pokrój je w plastry i umieść w misce.

Na pomidorach wykonaj kilka płytkich nacięć. Umieść je w oddzielnym naczyniu i sparz wrzątkiem. Po 20 sekundach przepłucz zimną wodą i obierz je ze skórki. Tak obrane pomidory pokrój w kostkę i dodaj do surówki.

Obrazek
Zielona surówka siostry Anastazji - Pyszności; foto: Canva

Dorzuć jeszcze posiekany szczypiorek i kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek i sok z połowy cytryny. Jeszcze raz wymieszaj i gotowe.

Przepis na zieloną surówkę siostry Anastazji pochodzi z jej książki 183 nowe przepisy siostry Anastazji. Lektura dosłownie obowiązkowa dla wszystkich tych, którzy chcą urozmaicić swoją kuchnię.

Jeśli szukasz innych surówkowych inspiracji, sprawdź ten przepis z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej