Masz dość mdłych jajek w majonezie? Zaskocz rodzinę i podaj je jak siostra Anastazja

Jajka faszerowane, tuż obok jarzynowej i żurku, królują na wielkanocnych stołach. Wyrazisty w smaku farsz zaproponowała siostra Anastazja w jednej ze swoich kucharskich książek. 

ObrazekWypróbuj przepis na jajka faszerowane siostry Anastazji - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Facebook: Siostra Anastazja (screenshot)

Klasyka obroni się sama i w myśl tej zasady siostra Anastazja zaproponowała jajka faszerowane sosem tatarskim. Przysmak ten serwujemy często jako dodatek do dań typu fish and chips czy dip do warzyw i chipsów. Warto też wykorzystać go jako farsz do jajek i podać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Ten bardzo charakterystyczny w smaku sos nada faszerowanym jajkom charakteru i wyrazistości. Wypróbuj ten przepis.

Jajka faszerowane sosem tatarskim według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

           
  • 5-6 jaj ugotowanych na twardo
  • 100-150 g szynki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 słoik majonezu
  • 2-3 ogórki kiszone
  • 1/2 słoika groszku zielonego
  • 1 słoik pieczarek marynowanych
  • natka pietruszki lub szczypiorek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

        
  1. Ugotowane jajka kroimy na pół, wybieramy żółtka.
  2. Szynkę kroimy w drobną kostkę.
  3. Do żółtek dodajemy szynkę i śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Białka jajek wypełniamy powstałą masą.
  5. Kiszone ogórki i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do nich groszek i majonez. Doprawiamy solą, pieprzem i musztardą.
  6. Faszerowane jaja polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.

Przepis został zaczerpnięty z książki "Wielkanocne przepisy siostry Anastazji".

Obrazek
Jajka faszerowane świetnie smakują z sosem tatarskim - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Różne oblicza sosu tatarskiego. Czym wzbogacić jego smak?

Sos tatarski podajemy na zimno, a składa się on z pikantnych dodatków, czyli warzyw marynowanych w occie. Serwujemy go ze świeżymi ziołami i majonezem z dodatkiem musztardy. W wersji wiedeńskiej dodaje się do niego korniszony i kapary. Francuska odsłona sosu tatarskiego zawiera majonez wymieszany z roztartym żółtkiem ugotowanego na twardo jaja i jego posiekane drobno białko oraz szczypiorek.

Istnieje wiele przepisów na sos tatarski. Najczęściej dodaje się do niego marynowane grzybki, konserwowy groszek lub kukurydzę oraz drobno posiekaną cebulę. Obecność świeżej cebuli może przyspieszyć proces psucia się sałatki, warto więc posiłkować się tą marynowaną. Majonez najczęściej miesza się z musztardą, są jednak receptury, w których dodaje się do niego tarty chrzan i jogurt lub śmietanę. W polskiej kuchni częściej niż ogórków z octu używa się kiszonych.

Sos tatarski bardzo popularny jest również w kuchni czeskiej, zwłaszcza jako dodatek do np. smażonego sera. Według receptury naszych sąsiadów dodaje się do niego kapary, często też czosnek — najlepiejświeży, zgnieciony praską.  Sos tatarski ze względu na swoją powszechność występuje w wielu różnych odmianach. Co ciekawe, w niektórych znajdziemy nawet sos Worcester (Worcestershire) - fermentowany, o korzennym smaku.

Zobacz także nasze pomysły na wielkanocne przekąski. Więcej inspiracji na święta znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej