Kielecki czy Winiary? Sztuczna inteligencja odpowiada na pytanie, który jest lepszy
03.04.2023 09:21, aktual.: 03.04.2023 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jaki majonez wybrać? Który będzie lepszy? To kłębiące się w głowach wielu pytanie od lat pozostaje bez odpowiedzi. Część chwali smak jednego, drudzy konsystencję kolejnego. Wychodzimy naprzeciw tym wątpliwościom. Postanowiliśmy dać wykazać się sztucznej inteligencji i zapytać ChatGPT, z czym zrobić sałatkę na zbliżające się święta.
Zbliża się Wielkanoc, a więc czas, kiedy na stołach królują rozmaite sałatki. Oczywiście, często wymieszane z majonezem. Pytanie jednak, który wybrać? Odwieczna walka toczy się między zwolennikami "Kieleckiego" i "Majonezu Dekoracyjnego Winiary". Mimo że półki uginają się pod słoikami majonezów również innych marek, to przyznać trzeba, że te dwie mocno wżarły się polską tradycję kulinarną. Chcieliśmy zasięgnąć bezstronnej opinii, zdecydowaliśmy więc zapytać ChatGPT o wybór najlepszego majonezu.
Jaki majonez wybrać? Zapytaliśmy sztucznej inteligencji
Jeśli jeszcze ktoś nie zasięgnął języka w tej kwestii, to podpowiadamy, że ChatGPT to sztuczna inteligencja, która jest częścią rodziny GPT (Generative Pre-trained Transformer). To również jeden z najbardziej zaawansowanych modeli uczenia maszynowego do generowania tekstu. ChatGPT to wersja przystosowana do interakcji z ludźmi w formie czatu lub rozmowy, której celem jest pomaganie ludziom w zdobywaniu informacji, udzielaniu odpowiedzi na pytania i prowadzeniu rozmów w naturalny sposób, tak jakby rozmawiali z innym człowiekiem.
Zapytaliśmy więc sztucznej inteligencji, czy pomoże nam rozwiązać odwieczny spór i wskaże, który majonez jest lepszy: "Kielecki" czy "Winiary".
- zgrabnie ubrał w słowa swój brak zdania ChatGPT.
Odpowiedź nas nie zadowoliła, choć - przyznać trzeba - trudno spodziewać się innej od tworu, nie posiadającego zdolności do odczuwania smaku. Oczywistym jest również, że wybór majonezu zależy od osobistych preferencji smakowych. Sprawdziliśmy więc skład i cenę obu majonezów. Jak na tym tle wypadają?
Który majonez do sałatki wybrać? Sprawdzamy składy i ceny
Nowością nie jest, że im krótszy skład tym lepiej. Zobaczmy więc, co kryje się na etykietach znanych majonezów. W "Kieleckim" znajdziemy: olej rzepakowy rafinowany, musztardę (woda, ocet, gorczyca, cukier, sól, przyprawy), wodę, żółtka jaj kurzych (7,0 proc.). Producent deklaruje, że w składzie nie ma substancji konserwujących. Natomiast w przypadku majonezu "Winiary" jest nieco gorzej. Tutaj znajdziemy: olej rzepakowy, żółtko jaja (6,0 proc.), ocet, musztardę (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy).
Jak widzimy, w drugim przypadku pojawił się konserwant - E385. Spożywany w racjonalnych ilościach nie jest uważany za szkodliwy, natomiast ze względu na jego obecność w składzie majonezu od marki Winiary musimy przyznać w tej kategorii pierwszeństwo "Kieleckiemu". Natomiast jeśli chodzi o składniki odżywcze, to wskazać warto, że "Winiary" jest bardziej kaloryczny, ale zawiera mniej soli.
W przypadku cen wzięliśmy pod lupę te z popularnych delikatesów (w dyskontach i na promocjach jest taniej). Za "Kielecki" 310 ml trzeba zapłacić 8,89 zł (29,63zł za 1 L), a słoiczek (300 ml) dekoracyjnego "Winiary" to koszt 12,49 zł (41,63zł za 1 L). Podsumowując całość i biorąc pod uwagę opinię Chatu GPT, według nas wybór jest prosty: do sałatki najlepiej użyć majonezu domowej roboty, ponieważ zrobimy go wedle własnego upodobania. A przepis na tenże znajdziecie TUTAJ.
Zobacz także wielki test chrzanów z supermarketów 2023. Który z nich jest najlepszy?