Słodkie koszyczki wielkanocne z waniliowym kremem budyniowym
Słodkie koszyczki wielkanocne to przepis na efektowny deser i słodką ozdobę stołu. Kruche wypełnione pysznym kremem idealnie sprawdzą się na Wielkanoc.
01.04.2023 | aktual.: 11.04.2023 08:47
Kruche koszyczki na Wielkanoc
Tarteletki w wielkanocnym wydaniu będą hitem tegorocznych świąt. Urocze koszyczki z ciasta kruchego wypełniliśmy prostym kremem waniliowo-budyniowym. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a na świątecznym stole będą prezentowały się niesamowicie uroczo. Do udekorowania możesz wykorzystać czekoladowe jajka, cukrowe ozdoby i kolorowe posypki. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po świeże owoce i przygotować koszyczki w wiosennym, kolorowym wydaniu.
Słodkie koszyczki wielkanocne
Składniki:
Ciasto kruche
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
Krem waniliowy
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 80 g cukru
- 200 g masła
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Sposób przygotowania:
Na stolnicę lub blat kuchenny wysyp mąkę pszenną oraz cukier puder. W kopczyku zrób wgłębienie i dodaj do środka żółtka oraz masło. Posiekaj całość nożem, a następnie wyrób ciasto. Owiń je w folię i schładzaj w lodówce przez 30 minut.
Do budyniu waniliowego wlej część mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko rozgrzej w garnku i wlej rozpuszczony płyn. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, dodaj budyń i trzymaj na ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.
Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Jedną z nich odłóż na bok. Pozostałe trzy rozwałkuj i wykrój okręgi. Włóż je w foremki do babeczek lub małe kokilki, formując kształt miseczek. Odstaw foremki do lodówki na 20 minut. Następnie piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki. Stwórz rączki koszyka, splątując dwa kształty ze sobą. Rączki piecz przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Wystudzony budyń zmiksuj z masłem. Powstałą masą wypełnij upieczone i wystudzone koszyki i dołącz rączkę. W środku koszyczków możesz umieścić dodatkowo czekoladowe jaja, cukrowe dekoracje i inne świąteczne atrybuty.
Smacznego!