Słodkie koszyczki wielkanocne z waniliowym kremem budyniowym

Słodkie koszyczki wielkanocne to przepis na efektowny deser i słodką ozdobę stołu. Kruche wypełnione pysznym kremem idealnie sprawdzą się na Wielkanoc.

Słodkie koszyczki wielkanocne- PysznościSłodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności
Ewa

Kruche koszyczki na Wielkanoc

Tarteletki w wielkanocnym wydaniu będą hitem tegorocznych świąt. Urocze koszyczki z ciasta kruchego wypełniliśmy prostym kremem waniliowo-budyniowym. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a na świątecznym stole będą prezentowały się niesamowicie uroczo. Do udekorowania możesz wykorzystać czekoladowe jajka, cukrowe ozdoby i kolorowe posypki. Opcjonalnie możesz sięgnąć również po świeże owoce i przygotować koszyczki w wiosennym, kolorowym wydaniu.

Słodkie koszyczki wielkanocne

Składniki:

Ciasto kruche

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem waniliowy

  • 700 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 80 g cukru
  • 200 g masła

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub blat kuchenny wysyp mąkę pszenną oraz cukier puder. W kopczyku zrób wgłębienie i dodaj do środka żółtka oraz masło. Posiekaj całość nożem, a następnie wyrób ciasto. Owiń je w folię i schładzaj w lodówce przez 30 minut.

Obrazek
Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Do budyniu waniliowego wlej część mleka i wymieszaj. Pozostałe mleko rozgrzej w garnku i wlej rozpuszczony płyn. Podgrzewaj całość, cały czas mieszając, dodaj budyń i trzymaj na ogniu, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności
Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Jedną z nich odłóż na bok. Pozostałe trzy rozwałkuj i wykrój okręgi. Włóż je w foremki do babeczek lub małe kokilki, formując kształt miseczek. Odstaw foremki do lodówki na 20 minut. Następnie piecz przez 15-20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności
Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki. Stwórz rączki koszyka, splątując dwa kształty ze sobą. Rączki piecz przez 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności
Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności

Wystudzony budyń zmiksuj z masłem. Powstałą masą wypełnij upieczone i wystudzone koszyki i dołącz rączkę. W środku koszyczków możesz umieścić dodatkowo czekoladowe jaja, cukrowe dekoracje i inne świąteczne atrybuty.

Smacznego!

Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności
Słodkie koszyczki wielkanocne- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej