Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy

Czasem po ugotowaniu jajek na twardo pojawia się na żółtku delikatna zielono-niebieska obwódka. Dla wielu osób wygląda to mało zachęcająco i automatycznie budzi wątpliwości typu: czy takie jajko na pewno jest świeże, zdrowe i nadaje się do jedzenia? Niektórzy zastanawiają się też, czy może to oznaczać, że jajko było gotowane w niewłaściwy sposób. Skąd właściwie bierze się ten nietypowy efekt i czy faktycznie powinien nas martwić?

Dlaczego żółtko czasem zmienia kolor na niebieski i czy jest to bezpieczne?Dlaczego żółtko czasem zmienia kolor na niebieski i czy jest to bezpieczne?

Co powoduje zmianę koloru żółtka?

Kolor żółtka na zielonkawo-niebieski zmienia się w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej podczas zbyt długiego gotowania jajka lub jego gotowania w bardzo wysokiej temperaturze.

Pod wpływem ciepła siarka obecna w białku jajka łączy się z żelazem z żółtka i tworzy siarczek żelaza. To właśnie ten związek nadaje powierzchni żółtka charakterystyczny zielonkawy lub niebieskawy odcień.

Choć efekt wizualnie może zniechęcać, jest całkowicie nieszkodliwy. Takie jajko wciąż nadaje się do jedzenia i zachowuje swoje wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie

Czy takie jajko jest zdrowe?

Takie jajko jest w pełni bezpieczne do jedzenia, nawet jeśli jego żółtko ma zielonkawo-niebieski odcień.

Zmiana koloru to wyłącznie efekt reakcji siarki z żelazem podczas zbyt długiego gotowania. Nie wpływa to na wartość odżywczą jajka ani na jego bezpieczeństwo. Nadal dostarcza ono pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K, z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, selen oraz cynk.

Jedyną różnicą może być delikatna zmiana smaku, ponieważ żółtko bywa bardziej suche i lekko kredowe; dlatego dla najlepszego efektu warto gotować jajka krócej i schładzać je w zimnej wodzie zaraz po ugotowaniu.

Jak uniknąć niebieskiego koloru?

Aby żółtko nie zmieniało koloru na zielonkawo-niebieski, warto zastosować kilka prostych trików.

1. Gotuj jajka krócej


Najczęściej zmiana koloru pojawia się, gdy jajka są gotowane zbyt długo lub w bardzo wysokiej temperaturze. Wystarczy 8-10 minut dla jajek na twardo, aby były dobrze ścięte, ale bez przesuszonego żółtka.

2. Używaj mniejszego ognia


Gotowanie na średnim lub małym ogniu pomaga utrzymać równą temperaturę i ogranicza ryzyko wystąpienia reakcji chemicznych, które prowadzą do zmiany barwy żółtka.

3. Szybko schładzaj po ugotowaniu


Zaraz po ugotowaniu przełóż jajka do zimnej wody, a nawet dodaj kostki lodu. Dzięki temu proces gotowania natychmiast się zatrzyma, a żółtko zachowa ładny, złocisty kolor.

4. Wybieraj świeże jajka


Starsze jajka mają bardziej zasadowe białko, co sprzyja szybszej reakcji siarki z żelazem. Świeże jajka rzadziej zmieniają kolor żółtka przy gotowaniu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym