Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy

Czasem po ugotowaniu jajek na twardo pojawia się na żółtku delikatna zielono-niebieska obwódka. Dla wielu osób wygląda to mało zachęcająco i automatycznie budzi wątpliwości typu: czy takie jajko na pewno jest świeże, zdrowe i nadaje się do jedzenia? Niektórzy zastanawiają się też, czy może to oznaczać, że jajko było gotowane w niewłaściwy sposób. Skąd właściwie bierze się ten nietypowy efekt i czy faktycznie powinien nas martwić?

Dlaczego żółtko czasem zmienia kolor na niebieski i czy jest to bezpieczne?Dlaczego żółtko czasem zmienia kolor na niebieski i czy jest to bezpieczne?

Co powoduje zmianę koloru żółtka?

Kolor żółtka na zielonkawo-niebieski zmienia się w wyniku reakcji chemicznej zachodzącej podczas zbyt długiego gotowania jajka lub jego gotowania w bardzo wysokiej temperaturze.

Pod wpływem ciepła siarka obecna w białku jajka łączy się z żelazem z żółtka i tworzy siarczek żelaza. To właśnie ten związek nadaje powierzchni żółtka charakterystyczny zielonkawy lub niebieskawy odcień.

Choć efekt wizualnie może zniechęcać, jest całkowicie nieszkodliwy. Takie jajko wciąż nadaje się do jedzenia i zachowuje swoje wartości odżywcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie tylko wirek i ocet. To trik na przepyszne jajko na śniadanie

Czy takie jajko jest zdrowe?

Takie jajko jest w pełni bezpieczne do jedzenia, nawet jeśli jego żółtko ma zielonkawo-niebieski odcień.

Zmiana koloru to wyłącznie efekt reakcji siarki z żelazem podczas zbyt długiego gotowania. Nie wpływa to na wartość odżywczą jajka ani na jego bezpieczeństwo. Nadal dostarcza ono pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K, z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak fosfor, selen oraz cynk.

Jedyną różnicą może być delikatna zmiana smaku, ponieważ żółtko bywa bardziej suche i lekko kredowe; dlatego dla najlepszego efektu warto gotować jajka krócej i schładzać je w zimnej wodzie zaraz po ugotowaniu.

Jak uniknąć niebieskiego koloru?

Aby żółtko nie zmieniało koloru na zielonkawo-niebieski, warto zastosować kilka prostych trików.

1. Gotuj jajka krócej


Najczęściej zmiana koloru pojawia się, gdy jajka są gotowane zbyt długo lub w bardzo wysokiej temperaturze. Wystarczy 8-10 minut dla jajek na twardo, aby były dobrze ścięte, ale bez przesuszonego żółtka.

2. Używaj mniejszego ognia


Gotowanie na średnim lub małym ogniu pomaga utrzymać równą temperaturę i ogranicza ryzyko wystąpienia reakcji chemicznych, które prowadzą do zmiany barwy żółtka.

3. Szybko schładzaj po ugotowaniu


Zaraz po ugotowaniu przełóż jajka do zimnej wody, a nawet dodaj kostki lodu. Dzięki temu proces gotowania natychmiast się zatrzyma, a żółtko zachowa ładny, złocisty kolor.

4. Wybieraj świeże jajka


Starsze jajka mają bardziej zasadowe białko, co sprzyja szybszej reakcji siarki z żelazem. Świeże jajka rzadziej zmieniają kolor żółtka przy gotowaniu.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione