Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Buraki gotujemy nie tylko raz w roku do wigilijnego barszczu – są świetnym komponentem wielu różnych sałatek i surówek na co dzień. Jednak zanim wrzucisz je do garnka i zalejesz wodą, zadbaj o kilka szczegółów, aby ugotowały się równomiernie i nie straciły koloru.
Gotowanie buraków wydaje się najprostszą czynnością na świecie. Dlaczego więc nieraz w rezultacie wyławiasz pozbawione koloru i smaku warzywa? Przyczyna jest prozaiczna, ale nie każdy zwraca na to uwagę – w garnku powinny się znaleźć nieobrane buraki równej wielkości. A żeby szczęściu jeszcze bardziej dopomóc, warto sięgnąć po 2 łyżki niezastąpionego w kuchni soku z cytryny.
Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to świąteczny hit. Wygląda bajecznie
Czas gotowania buraków
W pierwszej kolejności posortuj warzywa. Małe buraczki będą gotowały się o wiele krócej niż duże – jeśli umieścisz je w jednym garnku, nie ma opcji, żeby ugotowały się równomiernie. Wybierz buraki, które mają podobny rozmiar, umyj je pod bieżącą wodą i bez obierania ze skórki umieść garnku. Nie odkrawaj ani pozostałość korzenia, ani miejsca po ogonku. Przerwana skórka spowoduje wypłynięcie soku na zewnątrz, co przyniesie utratę koloru i smaku.
Zamiast zalewać warzywa zimną wodą, odwróć kolejność. Najpierw zagotuj wodę i wrzuć buraki do wrzątku. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem w stabilnym środowisku. Małe buraki potrzebują ok. 30 minut, aby nabrać miękkości przy jednoczesnym zachowaniu jędrności i intensywnej barwy. Średnie gotuj przez 1 godzinę, a w przypadku dużych bulw wydłuż czas o kolejne 30 minut.
Kiedy dodać sok z cytryny?
Kolor buraków wzmocni dodatek soku z cytryny, jednak gdy kwaśny płyn pojawi się za wcześnie, buraki będą miały problem z nabraniem odpowiedniej miękkości. O wiele lepszy efekt osiągniesz w sytuacji, gdy wlejesz 2 łyżki soku dopiero pod koniec gotowania warzyw. Kwasek pomoże ustabilizować barwniki betacyjaniny, dzięki czemu buraki zachowają intensywny i głęboki kolor, bez wydłużania czasu obróbki termicznej.
Dodatkowo warto pamiętać, że gotowanie buraków w minimalnej ilości wody lub pod przykryciem również ogranicza utratę barwnika do wywaru, a szybkie zagotowanie wody przed dodaniem warzyw skraca czas przebywania buraków w strefie, w której kolor mógłby blaknąć.