Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru

Buraki gotujemy nie tylko raz w roku do wigilijnego barszczu – są świetnym komponentem wielu różnych sałatek i surówek na co dzień. Jednak zanim wrzucisz je do garnka i zalejesz wodą, zadbaj o kilka szczegółów, aby ugotowały się równomiernie i nie straciły koloru.

Jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru?Jak gotować buraki, żeby nie straciły koloru?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gotowanie buraków wydaje się najprostszą czynnością na świecie. Dlaczego więc nieraz w rezultacie wyławiasz pozbawione koloru i smaku warzywa? Przyczyna jest prozaiczna, ale nie każdy zwraca na to uwagę – w garnku powinny się znaleźć nieobrane buraki równej wielkości. A żeby szczęściu jeszcze bardziej dopomóc, warto sięgnąć po 2 łyżki niezastąpionego w kuchni soku z cytryny.

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem to świąteczny hit. Wygląda bajecznie

Czas gotowania buraków

W pierwszej kolejności posortuj warzywa. Małe buraczki będą gotowały się o wiele krócej niż duże – jeśli umieścisz je w jednym garnku, nie ma opcji, żeby ugotowały się równomiernie. Wybierz buraki, które mają podobny rozmiar, umyj je pod bieżącą wodą i bez obierania ze skórki umieść garnku. Nie odkrawaj ani pozostałość korzenia, ani miejsca po ogonku. Przerwana skórka spowoduje wypłynięcie soku na zewnątrz, co przyniesie utratę koloru i smaku.

Zamiast zalewać warzywa zimną wodą, odwróć kolejność. Najpierw zagotuj wodę i wrzuć buraki do wrzątku. Następnie zmniejsz moc palnika i gotuj pod przykryciem w stabilnym środowisku. Małe buraki potrzebują ok. 30 minut, aby nabrać miękkości przy jednoczesnym zachowaniu jędrności i intensywnej barwy. Średnie gotuj przez 1 godzinę, a w przypadku dużych bulw wydłuż czas o kolejne 30 minut.

Kiedy dodać sok z cytryny?

Kolor buraków wzmocni dodatek soku z cytryny, jednak gdy kwaśny płyn pojawi się za wcześnie, buraki będą miały problem z nabraniem odpowiedniej miękkości. O wiele lepszy efekt osiągniesz w sytuacji, gdy wlejesz 2 łyżki soku dopiero pod koniec gotowania warzyw. Kwasek pomoże ustabilizować barwniki betacyjaniny, dzięki czemu buraki zachowają intensywny i głęboki kolor, bez wydłużania czasu obróbki termicznej.

Dodatkowo warto pamiętać, że gotowanie buraków w minimalnej ilości wody lub pod przykryciem również ogranicza utratę barwnika do wywaru, a szybkie zagotowanie wody przed dodaniem warzyw skraca czas przebywania buraków w strefie, w której kolor mógłby blaknąć.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥