Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów

Wiele osób myśli o tym, aby na święta Bożego Narodzenia kupić coś ekstra, a sprzedawcy na tym zarabiają. W przypadku popularnych śledzi nikogo nie dziwi dopisek na etykiecie, a jednak taka zagrywka nie jest w porządku, bo pomiędzy oryginalnymi matiasami a filetami à la matias są istotne różnice.

Marynowane śledzie z cebulkąMarynowane śledzie z cebulką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oryginalne matiasy można kupić w Polsce również w okresie przedświątecznym, ale tylko w wersji mrożonej lub w specjalnej zalewie. Jednak od popularnych śledzi z beczki różnią nie tylko wielkością, smakiem i ceną, ale także wartościami odżywczymi. Są to młode ryby, jeszcze przed tarłem, czyli przed okresem rozrodczym, a wtedy znacznie przybierają na wadze. W rezultacie ich mięso jest bogatsze w kwasy omega-3, a ze względu na krótszy czas życia zawierają mniej rtęci niż dojrzałe śledzie.

Śledzie po królewsku staną się hitem na wigilijnym stole. Każdy poprosi o dokładkę

Różnice między oryginalnym matiasem a podróbką

Nie potrzeba mikroskopu, aby odróżnić oryginalne matiasy od dojrzałych śledzi. Rozpoznasz je przede wszystkim po wielkości i kolorze mięsa. Filety z matiasów są mniejsze i różowo-srebrzyste, te śnieżnobiałe pochodzą od starszych ryb. Warto również pamiętać o tym, że sezon połowu matiasów w Holandii czy Norwegii przypada na czerwiec, co oznacza, że w grudniu nie dostaniesz świeżego śledzia. Oczywiście, za sprawą odpowiedniej obróbki filety mogą być dostępne na rynku przez cały rok – najczęściej są one mrożone lub marynowane w oleju.

Ryzykiem podczas przedświątecznych zakupów mogą być zawyżone ceny filetów, które sprzedawane są pod etykietą "à la matias". Średnia cena zwykłych śledzi to ok. 20–30 zł za kilogram, w zależności od dodatków i marynaty. Wyższa cena za filety z beczki powinna uruchomić czerwoną lampkę. Z kolei za oryginalne matiasy holenderskie zapłacisz nawet 75 zł za kilogram – są one dostępne przez cały rok w sklepach internetowych oraz w dyskontach przed świętami Bożego Narodzenia.

Jak przygotować oryginalne matiasy?

Skusiłeś się na oryginalne mrożone matiasy i zastanawiasz się, co z nimi zrobić? Wbrew pozorom nie wymagają one skomplikowanej obróbki ani długiej listy dodatków. Po rozmrożeniu – najlepiej powolnym, w lodówce – są już produktem gotowym do jedzenia, bo proces solenia i dojrzewania odbył się wcześniej, jeszcze u producenta.

W przeciwieństwie do klasycznych śledzi z beczki nie trzeba ich moczyć, a wręcz nie jest to wskazane, bo łatwo wypłukać charakterystyczny, delikatnie maślany smak. Oryginalne matiasy najlepiej traktować oszczędnie. Wystarczy dobrej jakości olej, drobno posiekana cebula lub szalotka i odrobina pieprzu.

W Holandii podaje się je razem z ogonkiem oraz z dodatkiem ogórka kiszonego i cebuli – bez ciężkich sosów, które przykrywają naturalną słodycz i miękkość mięsa. Możesz je także upiec z migdałami i żurawiną lub ugotować na parze, a następnie podać w sosie śmietanowym lub pomidorowym. Przy czym nie należy zupełnie rezygnować z klasycznych śledzi, które również są pełne wartościowych składników odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Zamiast pierniczków piekę szwedzkie ciasteczka. Zapach przyciąga nawet sąsiadów
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Obok karpia stawiam postne kotlety. Przed wojną były obowiązkowe, dziś każdy się dziwi na ich widok
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
Litwini przerabiają na kiełbasę i jedzą aż miło. Polakom cierpnie skóra
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
W grudniu zajadamy się nimi na kilogramy. Tak śledzie wpływają na organizm
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Na jarmarku wszyscy oglądali. Śmiałków do spróbowania nie było za dużo
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Schab pieczony z rozmarynem i jałowcem. Idealny na święta i na kanapki
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯