Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Ciasto francuskie jest dużym ułatwieniem w kuchni i wiele osób robi z niego użytek również przez świętami Bożego Narodzenia. Wystarczy rozwinąć arkusz, zawinąć farsz i już po 15 minutach paszteciki do barszczu są gotowe. Jednak sprytny pomysł może okazać się fiaskiem, gdy nie zadbasz o jedną rzecz.
Powiem to już na samym początku: ciasto francuskie nie lubi wilgotnego nadzienia. Najlepiej wyrasta bez dodatków lub z niewielką ilością farszu. W przypadku tradycyjnego nadzienia do wigilijnych pasztecików trudno osiągnąć delikatną, chrupiącą i warstwową strukturę ciasta, ale jest to możliwe. Farsz przygotuj w odpowiedni sposób, zadbaj również o wysoką temperaturę i w razie potrzeby wydłuż czas pieczenia.
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na jednej porcji na pewno się nie skończy
Ten błąd ma wpływ na smak pasztecików
Nikt nie chce wyciągać z piekarnika miękkich i wilgotnych klusek zamiast pasztecików w chrupiacym listkowanym cieście. Dlatego przede wszystkim zadbaj o to, aby farsz nie zawierał dużej ilości wody. Zredukujesz ją, podgrzewając dłużej kapustę z grzybami na otwartej patelni. Ważnym krokiem, który często bywa pomijany, jest dobre schłodzenie farszu. Jeśli kapustę prosto z patelni położysz na delikatne ciasto francuskie, od razu się zaparzy i nie wyrośnie. Dodatkowo możesz przesmarować rozwałkowane ciasto roztopionym masłem, które będzie pełnić funkcję bariery ochronnej przez nadmiarem wilgoci.
Nie tylko ozdobne nacięcia
Nie bez powodu nadziewane ciastka francuskie w piekarniach i sklepach mają na powierzchni ozdobne nacięcia. Walory estetyczne to tylko dodatek. Przez dziurki w cieście podczas pieczenia odparowuje nadmiar wilgoci, co również sprzyja zachowaniu delikatnej i chrupiącej struktury.
Jak piec wigilijne paszteciki z ciasta francuskiego?
Wiele osób, kierując się tym, że pieczenie ciasta francuskiego trwa tylko 15 min, odkłada przygotowanie pasztecików na ostatnią chwilę. Jednak nie jest to najlepsze rozwiązanie. Lepiej podać chłodniejsze, ale chrupiące paszteciki, niż niedopieczone i miękkie ciastka z kapustą i grzybami. Żeby ułatwić sobie pracę, przygotuj farsz dzień wcześniej, a przed wigilią tylko zawiń w ciasto i wypiecz.
Sposób przygotowania:
- Rolki z ciastem francuskim wyjmij wcześniej z zamrażarki lub lodówki. Rozwiń na płasko na stolnicy oprószonej mąką i pozostaw, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
- Pokrój na niewielkie kwadraty.
- Powierzchnię ciasta przesmaruj roztopionym i przestudzonym masłem.
- Na środek każdego kwadratu nałóż łyżkę zimnego farszu.
- Zbierz wszystkie cztery rogi do środka i mocno sklej, pozostawiając pomiędzy fragmentami ciasta niewielkie szparki.
- Wierzch posmaruj rozkłóconym jajkiem.
- Paszteciki piecz przez 15 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.