Farsz z kapustą i grzybami? Istnieje lepszy przepis, którym zaskoczysz wszystkich podczas Wigilii
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy w kuchni unosi się zapach leśnych grzybów. Stanowią one nieodłączny element wielu tradycyjnych potraw. Istnieją również proste triki, polecane przez Ewę Wachowicz, pozwalające wzmocnić i podkreślić aromat dań z ich dodatkiem. Poniżej kilka praktycznych porad, które na pewno przydają się podczas przedświątecznych przygotowań.
14.12.2024 | aktual.: 14.12.2024 15:35
Zupa grzybowa, pierogi, krokiety czy kasze - to klasyki, które są nam wszystkim dobrze znane. Chcąc w pełni poczuć smak grzybów, warto wiedzieć, jakie gatunki najlepiej pasują do konkretnego dania.
Zalewacie suszone grzyby wodą? Istnieje lepszy sposób
Grzyby leśne, szczególnie borowiki, były cenione już w średniowieczu jako symbol obfitości i zdrowia. W wielu kulturach grzyby uznawano za dar od natury, a ich zbieranie traktowano niemal jak rytuał. Polacy wyjątkowo lubią grzyby i mimo że sezon na jesienne spacer po te świeże okazy nie trwa zbyt długo, to istnieją metody konserwacji, które pozwalają na wykorzystanie ich w dowolnym terminie. Najczęściej grzyby się suszy, ale też marynuje, mrozi, a nawet mrozi po wcześniejszym przesmażeniu.
Suszone grzyby należy namoczyć przed przygotowywaniem potraw, aby stały się miękkie i łatwiejsze do przetworzenia. Większość osób zalewa je wodą, ale istnieje ciekawszy sposób. Warto namoczyć je w winie lub bulionie warzywnym. Wówczas płyn, w którym moczyły się grzyby, zyska intensywny smak i będzie można wykorzystać go jako bazę do zupy czy sosu. Wino doda potrawie kwasowości, a bulion jeszcze bardziej wyostrzy smak grzybów. Jeśli preferujecie łagodniejszy efekt, to suszone grzyby można zalać wrzącą wodą i odstawić na kilka godzin. Szybciej zmiękną. Samo namoczenie to jednak za mało, grzyby należy dodatkowo ugotować albo podsmażyć. W takiej formie są też po prostu… smaczniejsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa grzybowa? Musi być wyraziście!
Zupa grzybowa to jeden z klasyków wigilijnych. Co prawda ile domów, tyle przepisów, ale w tej potrawie najlepiej sprawdzą się grzyby o intensywnym smaku. Borowiki, dzięki swojemu mocnemu aromatowi, idealnie nadają się do zup, a podgrzybki, o ziemistym i lekko pikantnym smaku, wzbogacają całość. Niektórzy podsmażają na patelni świeżo zebrane grzyby, a następnie zamrażają. Chcąc uzyskać zupę o intensywnym smaku i aromacie najlepiej przygotować ją na bazie zarówno świeżych (rozmrożonych) oraz suszonych grzybów.
Ciekawą praktyką jest mielenie na pył suszonych grzybów (otrzymujemy wówczas tzw. "puder grzybowy"), a następnie dodawanie go do zupy. Dzięki temu posiłek jest jeszcze bardziej aromatyczny. Taki produkt wzbogaci też smak sosów i generalnie sprawdzi się jako przyprawa w kuchni - przekonuje Ewa Wachowicz.
Zamiast gotować całą zupę grzybową, można przygotować koncentrat na bazie grzybów, który po dodaniu do innych zup lub sosów wzbogaci je o głęboki leśny aromat. Wystarczy ugotować grzyby z minimalną ilością wody, a następnie wykorzystać powstały koncentrat do wzmacniania smaku innych potraw.
Farsz z kapustą i grzybami? Ciekawych opcji jest więcej
Farsz z kapusty i grzybów to podstawa tradycyjnych wigilijnych dań, takich jak pierogi czy krokiety. Do jego przygotowania najlepiej wybierać takie grzyby jak do zupy, a mianowicie o wyrazistym smaku.
Borowiki doskonale się nadają, ponieważ świetnie komponują się z kapustą. Z kolei podgrzybki, maślaki i kurki dodadzą farszowi lekko ziemistego smaku - mówi Wachowicz.
Ważne jest, by przed dodaniem grzybów do farszu najpierw je namoczyć, potem ugotować, a następnie podsmażyć, co pozwoli wydobyć z nich pełnię smaku. Warto jednak zaznaczyć, że opcji na farsz jest więcej. Ciekawym pomysłem jest połączenie grzybów z suszonymi owocami, takimi jak śliwki, morele czy żurawina. Suszone owoce dodają farszowi naturalnej słodyczy i kwasowości, które wspaniale kontrastują z ziemistym smakiem grzybów. Farsz z grzybami można też wzbogacić o posiekane orzechy, takie jak włoskie, laskowe czy nerkowce. Orzechy dodają chrupkości i lekkiej słodyczy, które idealnie współgrają z leśnym smakiem grzybów. Takie połączenie sprawdzi się w pierogach, ale także w przypadku nadzienia do pasztecików.
Intensywny smak, kremowa konsystencja. Kasza z grzybami
Kasza z grzybami to jedno z bardziej sycących i aromatycznych dań, które doskonale nadaje się na wigilijny stół. Jest to klasyk, który każdego roku znajduje się na świątecznym stole Ewy Wachowicz. Najlepszymi grzybami do tego dania są te, które mają wyrazisty smak, ale nie są zbyt twarde. Obok borowików, dobrze postawić na: podgrzybki, koźlaki, a także kurki. Kurki mają delikatny aromat, a koźlaki lekko orzechowy. Połączenie tych dwóch rodzajów to strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o kwestie smakowe. Do kaszy warto również dodać odrobinę cebuli, masła lub śmietany, aby potrawa była jeszcze bardziej kremowa. Danie można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni. Co ciekawe, na drugi dzień jest jeszcze bardziej aromatyczna, ponieważ wszystkie składniki się "przegryzą".
Grzyby to niezastąpiony składnik wielu tradycyjnych polskich potraw świątecznych. Ich wyjątkowy smak, intensywny aromat i różnorodność gatunków sprawiają, że doskonale komponują się z kapustą, kaszami i mięsem, nadając daniom głębię i charakter. Warto o nich pamiętać.