Ewa Wachowicz robi najlepszy miodownik. W moim domu jest obowiązkowy na święta Bożego Narodzenia

Tradycyjne ciasta świąteczne są pyszne, ale też wiadomo, że trzeba w nie włożyć sporo pracy. Klasyczny makowiec, piernik czy miodownik... to nie są przepisy dla początkujących. Jednak z biegiem lat wszelkie receptury były upraszczane.

Ewa Wachowicz robi najlepszy miodownik na świętaEwa Wachowicz robi najlepszy miodownik na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Miodownik to ciasto, które uważane jest za prekursora piernika. Proste placki z dodatkiem miodu przygotowywano już w starożytnym Rzymie. W średniowieczu ciasto z mąki i miodu, które potem dojrzewało przez kilka miesięcy w chłodzie, znane było także na terenach dzisiejszej Polski. To właśnie był miodownik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Miodownik to ciasto z historią

Miodownik kiedyś pieczono tylko na specjalne okazje, na przykład na wesele lub kiedy urodziła się dziewczynka. W wielu rodzinach przetrwał zwyczaj, by podawać go na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny miodownik jest bardzo pracochłonny. Trzeba upiec kilka cienkich blatów ciasta, które potem przekłada się kremem.

Czym przełożyć miodownik?

Jednak teraz pod określeniem miodownik kryje się nie tylko deser z kremem. Może to być po prostu ciasto z dodatkiem miodu. I właśnie przepis na taki prosty miodownik ma w swoim repertuarze Ewa Wachowicz. Udowadnia w ten sposób, że nie wszystkie ciasta na Boże Narodzenie muszą być bardzo pracochłonne.Warto brać przykład z ekspertki kulinarnej i mieć w planach coś łatwiejszego i szybszego.

Miodownik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszaj, aż powstanie gładki krem.
  3. Dodaj roztopione masło z miodem, ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj bakalie, które przed tym drobno pokrój. Orzechy warto wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C).
  5. Dobrze wymieszaj ponownie masę. Przełóż ją do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Miodownik piecz godzinę, najwyżej kilka minut więcej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇