Ewa Wachowicz robi najlepszy miodownik. W moim domu jest obowiązkowy na święta Bożego Narodzenia

Tradycyjne ciasta świąteczne są pyszne, ale też wiadomo, że trzeba w nie włożyć sporo pracy. Klasyczny makowiec, piernik czy miodownik... to nie są przepisy dla początkujących. Jednak z biegiem lat wszelkie receptury były upraszczane.

Ewa Wachowicz robi najlepszy miodownik na świętaEwa Wachowicz robi najlepszy miodownik na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Miodownik to ciasto, które uważane jest za prekursora piernika. Proste placki z dodatkiem miodu przygotowywano już w starożytnym Rzymie. W średniowieczu ciasto z mąki i miodu, które potem dojrzewało przez kilka miesięcy w chłodzie, znane było także na terenach dzisiejszej Polski. To właśnie był miodownik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Miodownik to ciasto z historią

Miodownik kiedyś pieczono tylko na specjalne okazje, na przykład na wesele lub kiedy urodziła się dziewczynka. W wielu rodzinach przetrwał zwyczaj, by podawać go na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny miodownik jest bardzo pracochłonny. Trzeba upiec kilka cienkich blatów ciasta, które potem przekłada się kremem.

Czym przełożyć miodownik?

Jednak teraz pod określeniem miodownik kryje się nie tylko deser z kremem. Może to być po prostu ciasto z dodatkiem miodu. I właśnie przepis na taki prosty miodownik ma w swoim repertuarze Ewa Wachowicz. Udowadnia w ten sposób, że nie wszystkie ciasta na Boże Narodzenie muszą być bardzo pracochłonne.Warto brać przykład z ekspertki kulinarnej i mieć w planach coś łatwiejszego i szybszego.

Miodownik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszaj, aż powstanie gładki krem.
  3. Dodaj roztopione masło z miodem, ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj bakalie, które przed tym drobno pokrój. Orzechy warto wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C).
  5. Dobrze wymieszaj ponownie masę. Przełóż ją do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Miodownik piecz godzinę, najwyżej kilka minut więcej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki