Ewa Wachowicz robi najlepszy miodownik. W moim domu jest obowiązkowy na święta Bożego Narodzenia

Tradycyjne ciasta świąteczne są pyszne, ale też wiadomo, że trzeba w nie włożyć sporo pracy. Klasyczny makowiec, piernik czy miodownik... to nie są przepisy dla początkujących. Jednak z biegiem lat wszelkie receptury były upraszczane.

Ewa Wachowicz robi najlepszy miodownik na świętaEwa Wachowicz robi najlepszy miodownik na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Miodownik to ciasto, które uważane jest za prekursora piernika. Proste placki z dodatkiem miodu przygotowywano już w starożytnym Rzymie. W średniowieczu ciasto z mąki i miodu, które potem dojrzewało przez kilka miesięcy w chłodzie, znane było także na terenach dzisiejszej Polski. To właśnie był miodownik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Miodownik to ciasto z historią

Miodownik kiedyś pieczono tylko na specjalne okazje, na przykład na wesele lub kiedy urodziła się dziewczynka. W wielu rodzinach przetrwał zwyczaj, by podawać go na święta Bożego Narodzenia. Tradycyjny miodownik jest bardzo pracochłonny. Trzeba upiec kilka cienkich blatów ciasta, które potem przekłada się kremem.

Czym przełożyć miodownik?

Jednak teraz pod określeniem miodownik kryje się nie tylko deser z kremem. Może to być po prostu ciasto z dodatkiem miodu. I właśnie przepis na taki prosty miodownik ma w swoim repertuarze Ewa Wachowicz. Udowadnia w ten sposób, że nie wszystkie ciasta na Boże Narodzenie muszą być bardzo pracochłonne.Warto brać przykład z ekspertki kulinarnej i mieć w planach coś łatwiejszego i szybszego.

Miodownik według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 150 g masła,
  • 4 łyżki miodu,
  • 200 g mąki,
  • 20 g kakao,
  • 300 g bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce),
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubij nad garnkiem z gorącą wodą na sztywną masę.
  2. Dodaj przesianą mąkę, wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Mieszaj, aż powstanie gładki krem.
  3. Dodaj roztopione masło z miodem, ponownie wymieszaj.
  4. Dodaj bakalie, które przed tym drobno pokrój. Orzechy warto wcześniej uprażyć (5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C).
  5. Dobrze wymieszaj ponownie masę. Przełóż ją do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
  6. Miodownik piecz godzinę, najwyżej kilka minut więcej w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy