PrzepisWegetariańskaKrokiety wypełniam nietypowym farszem. Szybko musiałam podzielić się tym przepisem z teściową

Krokiety wypełniam nietypowym farszem. Szybko musiałam podzielić się tym przepisem z teściową

Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności
Krokiety z cukinią i mozzarellą - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

12.09.2024 09:40, aktual.: 12.09.2024 10:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Krokiety najczęściej serwowane są na święta, ale przepisów i pomysłów na farsz jest tak dużo, że szkoda ograniczać się do tego z kapustą i grzybami. Gdy odkryłam serowo-warzywne nadzienie, krokiety robią na okrągło. Zajada się nimi cała rodzina, nawet niejadki. Kto by odmówił porcji takich pyszności?

Krokiety w polskiej kuchni znane są od pokoleń, ale można odnieść wrażenie, że pozostają nieco w cieniu. Kto jednak przynajmniej raz spróbował krokietów z cukinią i mozzarellą, ten od razu włączył je do swojego menu. O przepis prosiła mnie nawet teściowa, która na jedzeniu zna się jak mało kto. To obiad prosty w przygotowaniu, znakomity na codzienny posiłek, jak i większe okazje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krokiety z mozzarellą i cukinią

Gdy wpadł mi w oko ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go przetestować. W szczególności, gdy ceny cukinii są tak atrakcyjne, a ona sama dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok. W środku znalazło się jednak jeszcze więcej warzyw - to świetne danie, by przemycić ich więcej do diety. Krokiety z cukinią i mozzarellą idealnie sprawdzą się na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Krokiety
Krokiety© Adobe Stock

Połączenie chrupiącej panierki, soczystych warzyw i ciągnącej się mozzarelli tworzy niepowtarzalny smak tych krokietów. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują po prostu idealnie.

Składniki:

Farsz:

  • kawałek pora,
  • 3-4 pieczarki,
  • 1 marchew,
  • 1 mała cukinia,
  • pół pęczka koperku,
  • 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła,
  • 1 mozzarella,

Dodatkowo:

  • olej do smażenia,
  • sos czosnkowy do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj na tarce pieczarki, marchew i cukinię.
  2. Na maśle podsmaż pora, dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Na koniec dodaj koperek i kukurydzę.
  3. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i plasterki mozzarelli. Zwiń naleśniki w krokiety.
  4. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i plasterki mozzarelli. Zwiń naleśniki w krokiety.
  5. Do głębokiego talerza wbij jajka i wymieszaj je wraz z solą i pieprzem. Do drugiego wsyp bułkę tartą.
  6. Panieruj zawinięte krokiety.
  7. Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.

Gotowe krokiety podaj z sosem czosnkowym. Serwuj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także