Krokiety wypełniam nietypowym farszem. Szybko musiałam podzielić się tym przepisem z teściową
Krokiety najczęściej serwowane są na święta, ale przepisów i pomysłów na farsz jest tak dużo, że szkoda ograniczać się do tego z kapustą i grzybami. Gdy odkryłam serowo-warzywne nadzienie, krokiety robią na okrągło. Zajada się nimi cała rodzina, nawet niejadki. Kto by odmówił porcji takich pyszności?
12.09.2024 | aktual.: 12.09.2024 10:49
Krokiety w polskiej kuchni znane są od pokoleń, ale można odnieść wrażenie, że pozostają nieco w cieniu. Kto jednak przynajmniej raz spróbował krokietów z cukinią i mozzarellą, ten od razu włączył je do swojego menu. O przepis prosiła mnie nawet teściowa, która na jedzeniu zna się jak mało kto. To obiad prosty w przygotowaniu, znakomity na codzienny posiłek, jak i większe okazje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krokiety z mozzarellą i cukinią
Gdy wpadł mi w oko ten przepis, od razu wiedziałam, że muszę go przetestować. W szczególności, gdy ceny cukinii są tak atrakcyjne, a ona sama dostępna w sklepach praktycznie przez cały rok. W środku znalazło się jednak jeszcze więcej warzyw - to świetne danie, by przemycić ich więcej do diety. Krokiety z cukinią i mozzarellą idealnie sprawdzą się na szybki obiad lub ciepłą kolację.
Połączenie chrupiącej panierki, soczystych warzyw i ciągnącej się mozzarelli tworzy niepowtarzalny smak tych krokietów. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują po prostu idealnie.
Składniki:
- ok. 5-6 naleśników,
- 1-2 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
Farsz:
- kawałek pora,
- 3-4 pieczarki,
- 1 marchew,
- 1 mała cukinia,
- pół pęczka koperku,
- 2-3 łyżki kukurydzy konserwowej,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła,
- 1 mozzarella,
Dodatkowo:
- olej do smażenia,
- sos czosnkowy do podania.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj na tarce pieczarki, marchew i cukinię.
- Na maśle podsmaż pora, dodaj pozostałe warzywa i przyprawy. Na koniec dodaj koperek i kukurydzę.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i plasterki mozzarelli. Zwiń naleśniki w krokiety.
- Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu i plasterki mozzarelli. Zwiń naleśniki w krokiety.
- Do głębokiego talerza wbij jajka i wymieszaj je wraz z solą i pieprzem. Do drugiego wsyp bułkę tartą.
- Panieruj zawinięte krokiety.
- Smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią.
Gotowe krokiety podaj z sosem czosnkowym. Serwuj na ciepło, gdy ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!