Cukinię przygotowuję na sposób azjatycki. To moje odkrycie sezonu

Kiedy myślisz, że już wypróbowałaś wszystkie przepisy na cukinię, nagle pojawia się nowy, który zmienia twoje podejście do tego warzywa. Powiedzieć o cukinii "wszechstronna" i "uniwersalna" to chyba zbyt mało. Tym razem zachęcam do spróbowania cukinii na ostro.

Cukinia po azjatyckuCukinia po azjatycku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Cukinia to prawdziwa królowa lata. Jadłaś ją pewnie nie raz i to w wielu różnych daniach. Zupy, placki, surówki to dopiero początek długiej listy. Jest na nią tyle sposobów, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegetariański burger tak pyszny, że zachwyci nawet mięsożerców

Cały komplet zalet

Cukinię warto jeść, bo jest tania, pyszna i zdrowa. Ma mnóstwo zalet. Dla wielu osób ważna jest jej niskokaloryczność cukinii, która sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób dbających o linię. Dodatkowo, cukinia kryje w sobie bogactwo witamin i minerałów, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera m.in. potas, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Jest także cennym źródłem witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny (B3) i B6, które mają dobry wpływ na poprawę metabolizmu i funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo, obecność antyoksydantów, takich jak witamina C i luteina, wzmacnia system odpornościowy i chroni wzrok.

Papryczki dają moc

Jest mdła i bez wyrazu? Jeśli z tego powodu nie możesz przekonać się do cukinii, wypróbuj ten przepis. Przekonasz się, że cukinia potrafi być bardzo pikantna. Wystarczy doprawić ją na sposób azjatycki, przyprawić płatkami chili i czosnkiem. Do tego przepisu potrzebny też będzie sos siracha, którego receptura bazuje na papryczkach chili. Uchodzi za jeden z najpikantniejszych sosów na świecie. Jest doskonałym źródłem kapsaicyny – aktywnego pikantnego składnika, który zdaniem naukowców wywołuje w naszych mózgach działanie euforyczne, wspomaga też proces trawienia.

Najlepiej z ryżem

Przepis na cukinię po azjatycku jest banalnie prosty. Jednak potrzebnych jest kilka składników typowych dla tej kuchni. Jeśli jesteś jej fanem, na pewno je masz. Tak przygotowaną cukinię można podać z ryżem na lekką kolację lub jako ciepły dodatek do grillowanego mięsa, na przykład drobiu lub ryby.

Cukinia po azjatycku

Składniki:

  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 2 cukinie,
  • 20 ml jasnego sosu sojowego,
  • 3 łyżki sosu słodko kwaśnego,
  • 1 łyżka ostrego sosu sriracha,
  • pół łyżeczki płatków chilli,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki prażonego sezamu,
  • drobno posiekany szczypiorek do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, pokrój w słupki, przełóż do miski.
  2. Dodaj do niej sos sojowy, sos słodko kwaśny, sos sriracha, płatki chilli i  prażony sezam. Wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  3. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju sezamowego, ułóż na niej cukinię odsączoną z sosu. Przesmaż ją razem z drobno pokrojonym czosnkiem.
  4. Potem dodaj pozostały sos i chwilkę podgrzewaj. Cukinie powinny zostać chrupkie i jędrne. Na talerzu posyp je posiekanym szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej