WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Na Sycylii zajadają się na okrągło. Wyprosiłam przepis, a rodzina aż piszczy z zachwytu

Zapiekanka to danie, które ratuje sytuacje, gdy czasu na przygotowanie obiadu czy ciepłej kolacji jest bardzo mało. Ta, na którą przepis przywiozłam z Sycylii, ma jeszcze tą zaletę, że można ją podać także na spotkaniu ze znajomymi czy z rodziną. Połączenie cukinii z serami jest naprawdę wykwintne.

Cukinia i ser to doskonałe połączenie. Cukinia i ser to doskonałe połączenie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Yulia Vinogradova
Dorota Gepert

Cukinia latem króluje w kuchni. Robię z niej pyszne placki, sałatki, zupy, piekę pasztet, a na weekend pyszne ciasto. To warzywo można kupić teraz na każdym straganie, a jego cena nie jest wysoka. Dlatego warto go wykorzystać także do zapiekanki, tak jak to robią Włosi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Hummus w trzech pysznych odsłonach. Klasyczny, z bobem i z burakiem zachwyci każdego

Zapiekanka z cukinii

My dopiero od niedawna rozsmakowaliśmy się i zaczęliśmy doceniać cukinię. W kuchni śródziemnomorskiej to warzywo ma ugruntowaną, silną pozycję. Bazuje na niej wiele tradycyjnych przepisów. Jednym z nich jest właśnie zapiekanka, którą zajadają się na Sycylii. Oto, czego potrzebujesz:

  • Pierwszy ważny w tej zapiekance ser to ricotta, która ma delikatny, kremowy smak i nie należy do bardzo kalorycznych serów. Pochodzi z Sycylii, gdzie tradycyjnie jest produkowana z serwatki mleka bawolego oraz z serwatki mleka owczego. Oba jej rodzaje zostały wpisane na listę produktów chronionej nazwy pochodzenia. Ten miękki, słodkawy ser idealnie nadaje się właśnie do zapiekanek czy sosów.
  • Włosi nazywają go "królem serów" i mogliby go jeść od rana do wieczora. Parmezan to twardy ser, który ma jasnosłomkowy kolor i nieco ziarnistą konsystencję. Nieźle się kruszy, ale najlepiej ścierać go na tarce lub kroić na grube plastry. Jest tłusty, ale dzięki długiemu leżakowaniu tłuszcze te są łatwo przyswajalne. Tradycyjnie wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka krowiego.
  • Trzecim serowym składnikiem zapiekanki jest mozzarella. To także jeden z najbardziej znanych włoskich serów, który latem jest praktycznie w każdej lodówce. Wiadomo, na jej bazie powstaje słynna sałatka caprese, czyli pomidory z plastrami mozzarelli i bazylią. Ten delikatny, podpuszczkowy ser z mleka bawolego lub krowiego (także mieszanki) jest bogaty w białko i wapń.

Włoska zapiekanka z cukinią

Składniki:

  • 3 średniej wielkości, młode cukinie,
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g sera ricotta,
  • pół szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 3/4 szklanki startego parmezanu,
  • pół szklanki bułki tartej
  • 50 g startej mozzarelli,
  • 2 łyżki masła,
  • oregano i bazylia do smaku,
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasty. Oprósz je solą i odstaw na 10-15 minut. Potem odlej wodę, a cukinie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją i lekko zrumień na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i przesmaż mieszając.
  3. Wymieszaj ricottę ze śmietankę, dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Połącz z połową parmezanu oraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem.
  4. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą. Ułóż w nim warstwę plastrów cukinii i pokryj je częścią sosu. Przykryj plastrami cukinii, znowu sosem i tak do zużycia wszystkich składników.
  5. Pozostały parmezan wymieszaj z tartą bułką i startą mozzarellą. Mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Posyp go wiórkami masła. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach C.
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze