Na Sycylii zajadają się na okrągło. Wyprosiłam przepis, a rodzina aż piszczy z zachwytu
Zapiekanka to danie, które ratuje sytuacje, gdy czasu na przygotowanie obiadu czy ciepłej kolacji jest bardzo mało. Ta, na którą przepis przywiozłam z Sycylii, ma jeszcze tą zaletę, że można ją podać także na spotkaniu ze znajomymi czy z rodziną. Połączenie cukinii z serami jest naprawdę wykwintne.
09.08.2024 16:46
Cukinia latem króluje w kuchni. Robię z niej pyszne placki, sałatki, zupy, piekę pasztet, a na weekend pyszne ciasto. To warzywo można kupić teraz na każdym straganie, a jego cena nie jest wysoka. Dlatego warto go wykorzystać także do zapiekanki, tak jak to robią Włosi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z cukinii
My dopiero od niedawna rozsmakowaliśmy się i zaczęliśmy doceniać cukinię. W kuchni śródziemnomorskiej to warzywo ma ugruntowaną, silną pozycję. Bazuje na niej wiele tradycyjnych przepisów. Jednym z nich jest właśnie zapiekanka, którą zajadają się na Sycylii. Oto, czego potrzebujesz:
- Pierwszy ważny w tej zapiekance ser to ricotta, która ma delikatny, kremowy smak i nie należy do bardzo kalorycznych serów. Pochodzi z Sycylii, gdzie tradycyjnie jest produkowana z serwatki mleka bawolego oraz z serwatki mleka owczego. Oba jej rodzaje zostały wpisane na listę produktów chronionej nazwy pochodzenia. Ten miękki, słodkawy ser idealnie nadaje się właśnie do zapiekanek czy sosów.
- Włosi nazywają go "królem serów" i mogliby go jeść od rana do wieczora. Parmezan to twardy ser, który ma jasnosłomkowy kolor i nieco ziarnistą konsystencję. Nieźle się kruszy, ale najlepiej ścierać go na tarce lub kroić na grube plastry. Jest tłusty, ale dzięki długiemu leżakowaniu tłuszcze te są łatwo przyswajalne. Tradycyjnie wyrabia się go z niepasteryzowanego mleka krowiego.
- Trzecim serowym składnikiem zapiekanki jest mozzarella. To także jeden z najbardziej znanych włoskich serów, który latem jest praktycznie w każdej lodówce. Wiadomo, na jej bazie powstaje słynna sałatka caprese, czyli pomidory z plastrami mozzarelli i bazylią. Ten delikatny, podpuszczkowy ser z mleka bawolego lub krowiego (także mieszanki) jest bogaty w białko i wapń.
Włoska zapiekanka z cukinią
Składniki:
- 3 średniej wielkości, młode cukinie,
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 150 g sera ricotta,
- pół szklanki śmietanki 30 proc.,
- 3/4 szklanki startego parmezanu,
- pół szklanki bułki tartej
- 50 g startej mozzarelli,
- 2 łyżki masła,
- oregano i bazylia do smaku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cukinie umyj, wytrzyj, pokrój w cienkie plasty. Oprósz je solą i odstaw na 10-15 minut. Potem odlej wodę, a cukinie osusz papierowym ręcznikiem.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Zeszklij ją i lekko zrumień na oliwie. Dodaj posiekany czosnek i przesmaż mieszając.
- Wymieszaj ricottę ze śmietankę, dopraw oregano, bazylią, solą i pieprzem. Połącz z połową parmezanu oraz z podsmażoną cebulką i czosnkiem.
- Naczynie do zapiekania natłuść oliwą. Ułóż w nim warstwę plastrów cukinii i pokryj je częścią sosu. Przykryj plastrami cukinii, znowu sosem i tak do zużycia wszystkich składników.
- Pozostały parmezan wymieszaj z tartą bułką i startą mozzarellą. Mieszanką posyp wierzch zapiekanki. Posyp go wiórkami masła. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach C.