Mieszam z ziemniakami i chorizo, a następnie zapiekam. Smakuje genialnie

Coś pysznego i bardzo prostego? To właśnie ta zapiekanka. Potrzebujesz do niej dwóch składników z różnych biegunów - popularnych ziemniaków i hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Razem tworzą świetny duet smakowy.

Taka zapiekanka to dobry pomysł na kolację w stylu hiszpańskim
Taka zapiekanka to dobry pomysł na kolację w stylu hiszpańskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec

05.07.2024 | aktual.: 06.07.2024 00:19

Zapiekanka zawsze się sprawdza, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Ta ma jeszcze jedną zaletę. Mimo że opiera się tylko na kilku składnikach, można ją nazwać wykwintną. Wszystko przez dodatek hiszpańskiej wędliny.

Jak w Hiszpanii

Chorizo to kiełbasa, która stała się wizytówką hiszpańskiej kuchni. Jest dostępna daleko poza granicami tego kraju, bez problemu można ją kupić także w naszych marketach. Ponieważ jest suszona, nie ma problemu z jej przewożeniem i przechowywaniem. Nadaje się do wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawsze z papryką

Chorizo powstaje ze zmielonego mięsa wieprzowego, a ważnymi dodatkami do niej są papryka pimenton i czosnek. Ten podstawowy zestaw czasami uzupełniany jest o różne zioła i przyprawy, czasem wino lub ocet winny. Po uformowaniu kiełbasy są suszone i poddawane procesowi dojrzewania. Jest wiele odmian chorizo, które różnią się kształtem, stopniem zmielenia mięsa i sposobem doprawienia. Jednak dzięki papryce, kiełbasa zawsze jest pikantna, czasami nawet bardzo. Dlatego tak dobrze łączy się z delikatnymi ziemniakami. Hiszpanie dodają ją do wielu potraw, w tym do swojej ulubionej paelli.

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 700 g pikantnego chorizo,
  • 2 cebule,
  • oliwa do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • żółty ser (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj i obierz ziemniaki. Potem pokrój je na cienkie plastry i obgotuj w osolonej wodzie.
  2. Obierz chorizo i pokrój na plastry, a następnie przesmaż je na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, aż do uzyskania złotego odcienia.
  3. Chorizo wyłóż na talerz, a na tej samej patelni lekko podsmaż pokrojone w cienkie piórka cebule.
  4. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i partiami nakładaj część ziemniaków, na to cebulę i chorizo. Całość pokryj pozostałymi ziemniakami.
  5. Na wierzch zapiekanki zetrzyj żółty ser. Piecz ją przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki powinny być ładnie przyrumienione.