Mieszam z ziemniakami i chorizo, a następnie zapiekam. Smakuje genialnie

Coś pysznego i bardzo prostego? To właśnie ta zapiekanka. Potrzebujesz do niej dwóch składników z różnych biegunów - popularnych ziemniaków i hiszpańskiej kiełbasy chorizo. Razem tworzą świetny duet smakowy.

Taka zapiekanka to dobry pomysł na kolację w stylu hiszpańskim. Taka zapiekanka to dobry pomysł na kolację w stylu hiszpańskim
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
Dorota Gepert

Zapiekanka zawsze się sprawdza, gdy nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Ta ma jeszcze jedną zaletę. Mimo że opiera się tylko na kilku składnikach, można ją nazwać wykwintną. Wszystko przez dodatek hiszpańskiej wędliny.

Jak w Hiszpanii

Chorizo to kiełbasa, która stała się wizytówką hiszpańskiej kuchni. Jest dostępna daleko poza granicami tego kraju, bez problemu można ją kupić także w naszych marketach. Ponieważ jest suszona, nie ma problemu z jej przewożeniem i przechowywaniem. Nadaje się do wielu potraw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Zawsze z papryką

Chorizo powstaje ze zmielonego mięsa wieprzowego, a ważnymi dodatkami do niej są papryka pimenton i czosnek. Ten podstawowy zestaw czasami uzupełniany jest o różne zioła i przyprawy, czasem wino lub ocet winny. Po uformowaniu kiełbasy są suszone i poddawane procesowi dojrzewania. Jest wiele odmian chorizo, które różnią się kształtem, stopniem zmielenia mięsa i sposobem doprawienia. Jednak dzięki papryce, kiełbasa zawsze jest pikantna, czasami nawet bardzo. Dlatego tak dobrze łączy się z delikatnymi ziemniakami. Hiszpanie dodają ją do wielu potraw, w tym do swojej ulubionej paelli.

Zapiekanka ziemniaczana z chorizo — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 700 g pikantnego chorizo,
  • 2 cebule,
  • oliwa do smaku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • żółty ser (wedle uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj i obierz ziemniaki. Potem pokrój je na cienkie plastry i obgotuj w osolonej wodzie.
  2. Obierz chorizo i pokrój na plastry, a następnie przesmaż je na patelni z dodatkiem łyżki oliwy, aż do uzyskania złotego odcienia.
  3. Chorizo wyłóż na talerz, a na tej samej patelni lekko podsmaż pokrojone w cienkie piórka cebule.
  4. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą i partiami nakładaj część ziemniaków, na to cebulę i chorizo. Całość pokryj pozostałymi ziemniakami.
  5. Na wierzch zapiekanki zetrzyj żółty ser. Piecz ją przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ziemniaki powinny być ładnie przyrumienione.


Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi