Nie napracujesz się, a cała rodzina będzie najedzona. Szybka zapiekanka z trzech składników

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i sycący obiad, który nie wymaga wiele wysiłku? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie! Ta zapiekanka ziemniaczana z cebulą i serem mozzarella to idealny posiłek dla zabieganych osób lub tych, które po prostu nie lubią długo gotować.

Nie napracujesz się, a cała rodzina będzie najedzona. Szybka zapiekanka z trzech składnikówNie napracujesz się, a cała rodzina będzie najedzona. Szybka zapiekanka z trzech składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Marzysz o pysznym i sycącym obiedzie, ale brak ci czasu lub sił na skomplikowane gotowanie? Nie martw się! Mam dla ciebie idealny przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną, do której potrzebujesz zaledwie trzech podstawowych składników i kilku aromatycznych przypraw.

Zapomnij o długich godzinach spędzonych w kuchni! Ta zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej pyszny smak zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1-2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 1 łyżka suszonej pietruszki,
  • 1/2 łyżki mielonej papryki,
  • 1/2 łyżki mielonego czosnku,
  • 1/2 łyżki suszonej i mielonej cebuli,
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czerwonego pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Cebulę posiekaj w piórka.
  3. W miseczce wymieszaj przyprawy: suszoną pietruszkę, mieloną paprykę, mielony czosnek, suszoną i mieloną cebulę oraz rozgnieciony czerwony pieprz.
  4. Na patelni do zapiekania rozgrzej oliwę z oliwek.
  5. Wrzuć plasterki ziemniaków i podsmażaj je przez 2-3 minuty.
  6. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  7. Posyp całość mieszanką przypraw i dokładnie rozprowadź ją po potrawie.
  8. Wlej 1/4 szklanki wody i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Posyp wierzch potrawy startą mozzarellą.
  11. Wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
  12. Piecz przez około 8-10 minut, aż ser się roztopi i zyska złoty kolor.
  13. Gotową zapiekankę możesz posypać świeżą natką pietruszki.

Jeśli szukasz prostego, szybkiego i smacznego rozwiązania na obiad, zapiekanka ziemniaczana z trzech składników to idealna opcja. Przy minimalnym wysiłku możesz przygotować pożywną i sycącą potrawę, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny obiad, nawet mając mało czasu i energii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy