Nie napracujesz się, a cała rodzina będzie najedzona. Szybka zapiekanka z trzech składników

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i sycący obiad, który nie wymaga wiele wysiłku? Mamy dla ciebie idealne rozwiązanie! Ta zapiekanka ziemniaczana z cebulą i serem mozzarella to idealny posiłek dla zabieganych osób lub tych, które po prostu nie lubią długo gotować.

Nie napracujesz się, a cała rodzina będzie najedzona. Szybka zapiekanka z trzech składnikówNie napracujesz się, a cała rodzina będzie najedzona. Szybka zapiekanka z trzech składników
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | brent Hofacker
Marcin Michałowski

Marzysz o pysznym i sycącym obiedzie, ale brak ci czasu lub sił na skomplikowane gotowanie? Nie martw się! Mam dla ciebie idealny przepis na szybką zapiekankę ziemniaczaną, do której potrzebujesz zaledwie trzech podstawowych składników i kilku aromatycznych przypraw.

Zapomnij o długich godzinach spędzonych w kuchni! Ta zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu, a jej pyszny smak zachwyci całą rodzinę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosanek z borówkami to ulubione ciasto mojej teściowej. Ty również możesz je pokochać

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną

Składniki:

  • 1-2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 200 g sera mozzarella,
  • 1 łyżka suszonej pietruszki,
  • 1/2 łyżki mielonej papryki,
  • 1/2 łyżki mielonego czosnku,
  • 1/2 łyżki suszonej i mielonej cebuli,
  • 1 łyżeczka rozgniecionego czerwonego pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  2. Cebulę posiekaj w piórka.
  3. W miseczce wymieszaj przyprawy: suszoną pietruszkę, mieloną paprykę, mielony czosnek, suszoną i mieloną cebulę oraz rozgnieciony czerwony pieprz.
  4. Na patelni do zapiekania rozgrzej oliwę z oliwek.
  5. Wrzuć plasterki ziemniaków i podsmażaj je przez 2-3 minuty.
  6. Dodaj pokrojoną cebulę i smaż przez kolejne 2 minuty.
  7. Posyp całość mieszanką przypraw i dokładnie rozprowadź ją po potrawie.
  8. Wlej 1/4 szklanki wody i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  9. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  10. Posyp wierzch potrawy startą mozzarellą.
  11. Wstaw patelnię do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C.
  12. Piecz przez około 8-10 minut, aż ser się roztopi i zyska złoty kolor.
  13. Gotową zapiekankę możesz posypać świeżą natką pietruszki.

Jeśli szukasz prostego, szybkiego i smacznego rozwiązania na obiad, zapiekanka ziemniaczana z trzech składników to idealna opcja. Przy minimalnym wysiłku możesz przygotować pożywną i sycącą potrawę, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Spróbuj tego przepisu już dziś i przekonaj się, jak łatwo można przygotować pyszny obiad, nawet mając mało czasu i energii.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu