Czy można jeść banany na pusty żołądek? Mało kto odpowiada poprawnie

Śniadanie jest jednym z ważniejszych posiłków w ciągu dnia, dlatego tak ważne jest, co pojawi się na naszym talerzu już o poranku. O ile owoce cytrusowe są dozwolone w asyście innych produktów, to okazuje się, że banan jest wręcz polecany na czczo.

Dojrzałe banany w koszyku na owoceDojrzałe banany w koszyku na owoce
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mateusz Szlęzak

Pierwszy posiłek dnia – od czego zacząć?

Owoce na śniadanie to generalnie dobry pomysł, ale nie zawsze zalecane jest jedzenie ich na pusty żołądek. Są takie owoce, które zdecydowanie odradza się na czczo, za to będą służyły organizmowi w połączeniu z innymi pokarmami. Są też takie, które zjedzone właśnie na pusty żołądek przyniosą korzyści dla zdrowia. Do tej pierwszej grupy należą ananasy, arbuzy, winogrona i cytrusy, których zjedzenie na czczo może wywołać problemy trawienne i uczucie dyskomfortu. Do drugiej kategorii — owoców, które zjedzone z samego rana przyniosą korzyści — zaliczany jest banan, zawierający duże ilości potasu i błonnika. Jak banany działają na organizm?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Banany — właściwości

Banany uznawane są za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Są doskonałym źródłem wielu witamin (np. A, C, B6), magnezu, potasu i fosforu. Mają w sobie wiele błonnika, który jest bardzo pożądany w poprawie funkcjonowania przewodu pokarmowego. 100 gram banana zawiera około 90 kcal, w tym większość stanowią węglowodany.

Dodatkowo banany mają wiele wartościowych przeciwutleniaczy, wśród których należy wymienić dopaminę i katechiny (silne antyoksydanty). Banany są korzystne dla pracy serca (zawartość potasu oraz przeciwutleniaczy), wykazują działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed przeziębieniami, a także różnymi innymi chorobami. Są pomocne w odtruwaniu organizmu, wspomagają system odpornościowy. Banany są szczególnie polecane sportowcom i osobom, które doświadczyły dużego wysiłku fizycznego — nie tylko bowiem dodają energii, ale również przyspieszają proces regeneracji mięśni. Solidna dawka potasu sprawia również, że banany są przydatne w regulowaniu ciśnienia krwi, zatem to idealny owoc dla osób z nadciśnieniem.

Im bardziej dojrzałe banany, tym mniej błonnika zawierają
Dlaczego warto jeść banany? © Canva | _Alicja_

Banan jako owoc o wysokiej wartości odżywczej dodaje też dużo energii, poprawia samopoczucie, niwelując stany rozdrażnienia (wpływ zwartego w bananie tryptofanu — aminokwasu, który wpływa na sen, humor, odporność i wiele innych funkcji organizmu).

Zdaniem naukowców, jedzenie bananów (a także soku pomarańczowego i pomarańczy) podczas dwóch pierwszych lat życia jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju białaczki u dzieci. Duża ilość witaminy C w bananach jest w stanie skutecznie hamować produkcję wolnych rodników, powodujących raka. Pokaźna ilość błonnika w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita (banan słynie z wysokiej zawartości tego składnika). Warto jeszcze wspomnieć o zależności między jedzeniem bananów a astmą. Badanie, którego dokonali naukowcy z Imperial College of London przedstawiły następujący wniosek: dzieci spożywające jednego banana w ciągu dnia miały zdecydowanie (34 proc.) mniejszą szansę na rozwój astmy.

Czy można jeść banany na czczo?

Zdaniem ekspertów banan to owoc, który ma wiele właściwości zdrowotnych i jest idealny na czczo. Zjedzenie banana na pusty żołądek nie spowoduje problemów trawiennych. Banany w szybkim tempie przedostają się do żołądka i jelita cienkiego, a to z kolei poprawia wchłanianie znajdujących się w nim składników odżywczych. Owoc ten szybko zadziała na nasz organizm i szybko odczujemy tego efekty.

Przypomnijmy, że eksperci specjalizujący się w żywieniu człowieka są przekonani, że to właśnie śniadanie stanowi najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od śniadania zaczynamy dzień i ma ono być odżywcze, dostarczyć nam niezbędnej o poranku (po całej nocy) energii. W tym przypadku bardzo ważne jest zatem odpowiednie skomponowanie składników.

Kto powinien unikać bananów?

Mimo wielu właściwości prozdrowotnych banan nie będzie służył wszystkim w równie korzystny sposób. Ten smaczny i zdrowy owoc wyróżnia się dość wysokim indeksem glikemicznym (IG 47-62 w zależności od dojrzałości banana), dlatego muszą na niego uważać diabetycy. Zjedzenie banana powoduje podniesienie się poziomu glukozy we krwi, co oczywiście z jednej strony zapewnia nam potężną dawkę energii z samego rana. Z drugiej zaś strony nie jest to efekt, który utrzymuje się przez długi czas, podobnie jak uczucie sytości, które szybko ponownie zastąpi głód.

Z bananów muszą zrezygnować również osoby z alergią na te owoce, która objawia się uczuciem świądu w jamie ustnej i gardle, wystąpieniem pokrzywki na twarzy lub innych częściach ciała, a także świszczącym oddechem.

Według niektórych badań banany mogą nasilać bóle głowy lub migreny. W takim przypadku powinniśmy zrezygnować z dużej ilości tego owocu, ograniczając się do spożycia mniej niż pół banana w ciągu doby.

Na zbyt dużą ilość bananów powinny też uważać osoby, które nie mają dobrze funkcjonujących nerek. Jest to związane z dużą ilością potasu, jaką zawierają te owoce. Jeżeli nerki nie będą w stanie usunąć nadmiaru potasu z krwi, organizm narażony będzie na duże niebezpieczeństwo (nawet śmiertelne).

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy