Zapiekanka z serka wiejskiego. Możesz jeść na śniadanie bez wyrzutów sumienia

Szukasz pomysłu na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie? Zapiekanka z serka wiejskiego to idealna propozycja! Ten prosty w przygotowaniu posiłek jest nie tylko pełnowartościowy i sycący, ale również niezwykle smaczny i uniwersalny. Możesz modyfikować jego składniki w zależności od swoich upodobań oraz aktualnie dostępnych produktów w lodówce.

Zapiekanka z serka wiejskiego - idealne śniadanie bez wyrzutów sumieniaZapiekanka z serka wiejskiego na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Marcin Michałowski

Zapiekanka z serka wiejskiego to doskonała propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie, które możesz przygotować w kilka chwil. Ta potrawa jest nie tylko pełnowartościowa i sycąca, ale również niskokaloryczna i pozbawiona mąki. Idealna na szybkie poranki, kiedy czas jest na wagę złota. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować tę pyszną zapiekankę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Dlaczego warto wybrać zapiekankę z serka wiejskiego?

Zapiekanka z serka wiejskiego to posiłek, który można jeść codziennie, dodając za każdym razem inne składniki, aby urozmaicić smak. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, cięższych śniadań. Wiele osób zapomina o jedzeniu czegoś ciepłego rano z powodu braku czasu, ale z tym przepisem to nie problem – zapiekanka jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

Składniki na zapiekankę z serka wiejskiego:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
  • opcjonalnie dowolna wędlina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże).

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokrój w dowolny sposób. Szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Serek wiejski wymieszaj z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem.
  3. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  4. Podawaj na ciepło z kromką chleba żytniego lub chlebkiem naan.

Zapiekanka z serka wiejskiego to idealny pomysł na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Ten prosty w przygotowaniu posiłek z pewnością przypadnie ci do gustu i stanie się stałym elementem twojego porannego menu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć