Zapiekanka z serka wiejskiego. Możesz jeść na śniadanie bez wyrzutów sumienia

Szukasz pomysłu na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie? Zapiekanka z serka wiejskiego to idealna propozycja! Ten prosty w przygotowaniu posiłek jest nie tylko pełnowartościowy i sycący, ale również niezwykle smaczny i uniwersalny. Możesz modyfikować jego składniki w zależności od swoich upodobań oraz aktualnie dostępnych produktów w lodówce.

Zapiekanka z serka wiejskiego - idealne śniadanie bez wyrzutów sumieniaZapiekanka z serka wiejskiego na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Marcin Michałowski

Zapiekanka z serka wiejskiego to doskonała propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie, które możesz przygotować w kilka chwil. Ta potrawa jest nie tylko pełnowartościowa i sycąca, ale również niskokaloryczna i pozbawiona mąki. Idealna na szybkie poranki, kiedy czas jest na wagę złota. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować tę pyszną zapiekankę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Dlaczego warto wybrać zapiekankę z serka wiejskiego?

Zapiekanka z serka wiejskiego to posiłek, który można jeść codziennie, dodając za każdym razem inne składniki, aby urozmaicić smak. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, cięższych śniadań. Wiele osób zapomina o jedzeniu czegoś ciepłego rano z powodu braku czasu, ale z tym przepisem to nie problem – zapiekanka jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

Składniki na zapiekankę z serka wiejskiego:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
  • opcjonalnie dowolna wędlina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże).

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokrój w dowolny sposób. Szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Serek wiejski wymieszaj z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem.
  3. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  4. Podawaj na ciepło z kromką chleba żytniego lub chlebkiem naan.

Zapiekanka z serka wiejskiego to idealny pomysł na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Ten prosty w przygotowaniu posiłek z pewnością przypadnie ci do gustu i stanie się stałym elementem twojego porannego menu.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku