Zapiekanka z serka wiejskiego. Możesz jeść na śniadanie bez wyrzutów sumienia

Szukasz pomysłu na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie? Zapiekanka z serka wiejskiego to idealna propozycja! Ten prosty w przygotowaniu posiłek jest nie tylko pełnowartościowy i sycący, ale również niezwykle smaczny i uniwersalny. Możesz modyfikować jego składniki w zależności od swoich upodobań oraz aktualnie dostępnych produktów w lodówce.

Zapiekanka z serka wiejskiego - idealne śniadanie bez wyrzutów sumieniaZapiekanka z serka wiejskiego na śniadanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | from_my_point_of_view@yahoo.com
Marcin Michałowski

Zapiekanka z serka wiejskiego to doskonała propozycja na zdrowe i smaczne śniadanie, które możesz przygotować w kilka chwil. Ta potrawa jest nie tylko pełnowartościowa i sycąca, ale również niskokaloryczna i pozbawiona mąki. Idealna na szybkie poranki, kiedy czas jest na wagę złota. Przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować tę pyszną zapiekankę!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na takie lizaki skuszą się nie tylko dzieci. Na imprezach robią furorę

Dlaczego warto wybrać zapiekankę z serka wiejskiego?

Zapiekanka z serka wiejskiego to posiłek, który można jeść codziennie, dodając za każdym razem inne składniki, aby urozmaicić smak. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych, cięższych śniadań. Wiele osób zapomina o jedzeniu czegoś ciepłego rano z powodu braku czasu, ale z tym przepisem to nie problem – zapiekanka jest szybka i łatwa w przygotowaniu.

Składniki na zapiekankę z serka wiejskiego:

  • 300 g serka wiejskiego,
  • 3 jajka,
  • 50 g papryki,
  • 50 g pieczarek,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 35 g sera (mozzarella lub cheddar),
  • opcjonalnie dowolna wędlina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ulubione przyprawy: bazylia, oregano, natka pietruszki, koperek, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra, płatki chili (suszone lub świeże).

Przygotowanie:

  1. Paprykę pokrój w paseczki lub drobną kostkę. Pieczarki pokrój w dowolny sposób. Szczypiorek posiekaj drobno.
  2. Serek wiejski wymieszaj z jajkami, pokrojonymi warzywami, przyprawami i startym serem.
  3. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut.
  4. Podawaj na ciepło z kromką chleba żytniego lub chlebkiem naan.

Zapiekanka z serka wiejskiego to idealny pomysł na szybkie, zdrowe i pyszne śniadanie. Ten prosty w przygotowaniu posiłek z pewnością przypadnie ci do gustu i stanie się stałym elementem twojego porannego menu.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇