Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Zapiekanka z makaronem, sosem i ciastem filo to idealna propozycja! To danie jest łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy jest imponujący. Chrupiące ciasto filo, soczysty makaron i aromatyczny sos tworzą idealną kompozycję smaków i tekstur.

Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu okaZalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Makaron to niezwykle wszechstronny produkt, który ma licznych fanów na całym świecie, a szczególnie we Włoszech, skąd wywodzi się kultowe spaghetti. Kluski mogą stanowić bazę do wielu pysznych dań, takich jak zupy, sałatki czy zapiekanki. Dziś proponuję przepis na zapiekankę makaronową z dodatkiem ciasta filo, twarogu oraz masy jajeczno-mlecznej. To danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również wyjątkowo smaczne, co sprawia, że zniknie z talerzy szybciej, niż powstało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Przepis na zapiekankę z makaronem i ciastem filo

Ta zapiekanka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i z pewnością zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Danie to jest również bardzo aromatyczne, dzięki czosnkowi i natce pietruszki.

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta filo
  • 500 g makaronu świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • 500 g twarogu

Składniki na masę:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • Sól do smaku,
  • 1/2 szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Przygotuj masę do zalania makaronu. Do miski wbij jajka, dodaj olej, mleko i sól, dokładnie wymieszaj.
  4. Ugotowany makaron przełóż do osobnej miski i zalej przygotowaną masą.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż arkusz ciasta filo, a na niego połowę makaronu z masą.
  6. Połóż drugi arkusz ciasta filo i rozsmaruj na nim masę z twarogu, czosnku i natki pietruszki.
  7. Przykryj kolejnym arkuszem ciasta filo.
  8. Wyłóż pozostały makaron z masą, a na wierzch połóż ostatni arkusz ciasta filo.
  9. Polej wierzch zapiekanki resztą masy.
  10. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż ciasto filo będzie złociste.

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie