WAŻNE
TERAZ

Bezzałogowiec PGZ spadł w Inowrocławiu. Potwierdziła nam to policja

Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Zapiekanka z makaronem, sosem i ciastem filo to idealna propozycja! To danie jest łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy jest imponujący. Chrupiące ciasto filo, soczysty makaron i aromatyczny sos tworzą idealną kompozycję smaków i tekstur.

Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu okaZalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © YouTube
Marcin Michałowski

Makaron to niezwykle wszechstronny produkt, który ma licznych fanów na całym świecie, a szczególnie we Włoszech, skąd wywodzi się kultowe spaghetti. Kluski mogą stanowić bazę do wielu pysznych dań, takich jak zupy, sałatki czy zapiekanki. Dziś proponuję przepis na zapiekankę makaronową z dodatkiem ciasta filo, twarogu oraz masy jajeczno-mlecznej. To danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również wyjątkowo smaczne, co sprawia, że zniknie z talerzy szybciej, niż powstało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób na obiad gołąbki w zupełnie nowym wydaniu. Każdy poprosi o dokładkę

Przepis na zapiekankę z makaronem i ciastem filo

Ta zapiekanka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i z pewnością zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Danie to jest również bardzo aromatyczne, dzięki czosnkowi i natce pietruszki.

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta filo
  • 500 g makaronu świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • 500 g twarogu

Składniki na masę:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • Sól do smaku,
  • 1/2 szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Przygotuj masę do zalania makaronu. Do miski wbij jajka, dodaj olej, mleko i sól, dokładnie wymieszaj.
  4. Ugotowany makaron przełóż do osobnej miski i zalej przygotowaną masą.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż arkusz ciasta filo, a na niego połowę makaronu z masą.
  6. Połóż drugi arkusz ciasta filo i rozsmaruj na nim masę z twarogu, czosnku i natki pietruszki.
  7. Przykryj kolejnym arkuszem ciasta filo.
  8. Wyłóż pozostały makaron z masą, a na wierzch połóż ostatni arkusz ciasta filo.
  9. Polej wierzch zapiekanki resztą masy.
  10. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż ciasto filo będzie złociste.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo