PrzepisSzybki obiadZalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka

Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka

Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka
Zalewam makaron tą pyszną masą i zapiekam. Obiad jest gotowy w mgnieniu oka
Źródło zdjęć: © YouTube

04.06.2024 07:23, aktual.: 04.06.2024 08:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad, który zachwyci całą rodzinę? Zapiekanka z makaronem, sosem i ciastem filo to idealna propozycja! To danie jest łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy jest imponujący. Chrupiące ciasto filo, soczysty makaron i aromatyczny sos tworzą idealną kompozycję smaków i tekstur.

Makaron to niezwykle wszechstronny produkt, który ma licznych fanów na całym świecie, a szczególnie we Włoszech, skąd wywodzi się kultowe spaghetti. Kluski mogą stanowić bazę do wielu pysznych dań, takich jak zupy, sałatki czy zapiekanki. Dziś proponuję przepis na zapiekankę makaronową z dodatkiem ciasta filo, twarogu oraz masy jajeczno-mlecznej. To danie jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale również wyjątkowo smaczne, co sprawia, że zniknie z talerzy szybciej, niż powstało.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na zapiekankę z makaronem i ciastem filo

Ta zapiekanka to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest pyszna, sycąca i z pewnością zaspokoi apetyt wszystkich domowników. Danie to jest również bardzo aromatyczne, dzięki czosnkowi i natce pietruszki.

Składniki:

  • 3 arkusze ciasta filo
  • 500 g makaronu świderki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Natka pietruszki
  • 500 g twarogu

Składniki na masę:

  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • Sól do smaku,
  • 1/2 szklanki oleju.

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
  3. Przygotuj masę do zalania makaronu. Do miski wbij jajka, dodaj olej, mleko i sól, dokładnie wymieszaj.
  4. Ugotowany makaron przełóż do osobnej miski i zalej przygotowaną masą.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Na dno wyłóż arkusz ciasta filo, a na niego połowę makaronu z masą.
  6. Połóż drugi arkusz ciasta filo i rozsmaruj na nim masę z twarogu, czosnku i natki pietruszki.
  7. Przykryj kolejnym arkuszem ciasta filo.
  8. Wyłóż pozostały makaron z masą, a na wierzch połóż ostatni arkusz ciasta filo.
  9. Polej wierzch zapiekanki resztą masy.
  10. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut, aż ciasto filo będzie złociste.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także