PrzepisSzybki obiadGdy nie mam czasu, robię tę pyszną zapiekankę. Znika w mgnieniu oka

Gdy nie mam czasu, robię tę pyszną zapiekankę. Znika w mgnieniu oka

Szukasz prostego i pysznego obiadu, który zrobisz w mgnieniu oka? Mam dla ciebie idealny przepis! Ta zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i serem jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania. Nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu w kuchni, bez problemu poradzisz sobie z tym daniem.

Aromatyczna zapiekanka
Aromatyczna zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

19.05.2024 | aktual.: 19.05.2024 18:10

Każdy z nas czasem potrzebuje szybkiego, ale smacznego dania, które zaspokoi apetyt całej rodziny. W takich chwilach ratunkiem jest sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Prosty w przygotowaniu i bogaty w smak. Gwarantuję ci, że ten obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną

Znasz te dni, kiedy nie masz siły na wymyślne gotowanie? A do tego o obiad dopomina się głodna rodzina?

Nie martw się! Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego niewiarygodnie sycąca i aromatyczna.

Spód zapiekanki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 70 g masła,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • oregano,
  • papryka wędzona (opcjonalnie).

Góra zapiekanki:

  • 200 g pieczarek,
  • 200 g boczku,
  • 200 g sera,
  • 200 g cebuli,
  • 12% śmietana,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania o wymiarach 19x28 cm wysmaruj masłem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Ułóż je w rzędach na dnie formy i posól.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na pieczarkach. Dodaj pokrojony w plastry boczek.
  4. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na warstwę ziemniaków.
  5. Ułóż kolejną warstwę plastrów ziemniaków i dopraw solą i pieprzem.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Dodaj oregano i paprykę wędzoną (opcjonalnie).
  7. Piecz zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypana świeżą natką pietruszką (opcjonalnie).

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz dodać do zapiekanki inne warzywa, np. paprykę lub brokuły.
  • Zamiast boczku możesz użyć szynki lub kiełbasy.
  • Do śmietany możesz dodać starty żółty ser lub parmezan.
  • Zapiekankę możesz podawać z sałatką lub surówką.
Wybrane dla Ciebie