Gdy nie mam czasu, robię tę pyszną zapiekankę. Znika w mgnieniu oka

Szukasz prostego i pysznego obiadu, który zrobisz w mgnieniu oka? Mam dla ciebie idealny przepis! Ta zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i serem jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania. Nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu w kuchni, bez problemu poradzisz sobie z tym daniem.

Aromatyczna zapiekankaAromatyczna zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Marcin Michałowski

Każdy z nas czasem potrzebuje szybkiego, ale smacznego dania, które zaspokoi apetyt całej rodziny. W takich chwilach ratunkiem jest sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Prosty w przygotowaniu i bogaty w smak. Gwarantuję ci, że ten obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną

Znasz te dni, kiedy nie masz siły na wymyślne gotowanie? A do tego o obiad dopomina się głodna rodzina?

Nie martw się! Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego niewiarygodnie sycąca i aromatyczna.

Spód zapiekanki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 70 g masła,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • oregano,
  • papryka wędzona (opcjonalnie).

Góra zapiekanki:

  • 200 g pieczarek,
  • 200 g boczku,
  • 200 g sera,
  • 200 g cebuli,
  • 12% śmietana,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania o wymiarach 19x28 cm wysmaruj masłem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Ułóż je w rzędach na dnie formy i posól.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na pieczarkach. Dodaj pokrojony w plastry boczek.
  4. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na warstwę ziemniaków.
  5. Ułóż kolejną warstwę plastrów ziemniaków i dopraw solą i pieprzem.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Dodaj oregano i paprykę wędzoną (opcjonalnie).
  7. Piecz zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypana świeżą natką pietruszką (opcjonalnie).

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz dodać do zapiekanki inne warzywa, np. paprykę lub brokuły.
  • Zamiast boczku możesz użyć szynki lub kiełbasy.
  • Do śmietany możesz dodać starty żółty ser lub parmezan.
  • Zapiekankę możesz podawać z sałatką lub surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟