Gdy nie mam czasu, robię tę pyszną zapiekankę. Znika w mgnieniu oka

Szukasz prostego i pysznego obiadu, który zrobisz w mgnieniu oka? Mam dla ciebie idealny przepis! Ta zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i serem jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania. Nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu w kuchni, bez problemu poradzisz sobie z tym daniem.

Aromatyczna zapiekankaAromatyczna zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Marcin Michałowski

Każdy z nas czasem potrzebuje szybkiego, ale smacznego dania, które zaspokoi apetyt całej rodziny. W takich chwilach ratunkiem jest sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Prosty w przygotowaniu i bogaty w smak. Gwarantuję ci, że ten obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną

Znasz te dni, kiedy nie masz siły na wymyślne gotowanie? A do tego o obiad dopomina się głodna rodzina?

Nie martw się! Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego niewiarygodnie sycąca i aromatyczna.

Spód zapiekanki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 70 g masła,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • oregano,
  • papryka wędzona (opcjonalnie).

Góra zapiekanki:

  • 200 g pieczarek,
  • 200 g boczku,
  • 200 g sera,
  • 200 g cebuli,
  • 12% śmietana,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania o wymiarach 19x28 cm wysmaruj masłem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Ułóż je w rzędach na dnie formy i posól.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na pieczarkach. Dodaj pokrojony w plastry boczek.
  4. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na warstwę ziemniaków.
  5. Ułóż kolejną warstwę plastrów ziemniaków i dopraw solą i pieprzem.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Dodaj oregano i paprykę wędzoną (opcjonalnie).
  7. Piecz zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypana świeżą natką pietruszką (opcjonalnie).

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz dodać do zapiekanki inne warzywa, np. paprykę lub brokuły.
  • Zamiast boczku możesz użyć szynki lub kiełbasy.
  • Do śmietany możesz dodać starty żółty ser lub parmezan.
  • Zapiekankę możesz podawać z sałatką lub surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo