Gdy nie mam czasu, robię tę pyszną zapiekankę. Znika w mgnieniu oka

Szukasz prostego i pysznego obiadu, który zrobisz w mgnieniu oka? Mam dla ciebie idealny przepis! Ta zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami, boczkiem i serem jest nie tylko pyszna, ale również łatwa do przygotowania. Nawet jeśli nie masz zbyt wiele czasu w kuchni, bez problemu poradzisz sobie z tym daniem.

Aromatyczna zapiekankaAromatyczna zapiekanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski
Marcin Michałowski

Każdy z nas czasem potrzebuje szybkiego, ale smacznego dania, które zaspokoi apetyt całej rodziny. W takich chwilach ratunkiem jest sprawdzony przepis na pyszną zapiekankę, która zniknie z talerzy w mgnieniu oka. Prosty w przygotowaniu i bogaty w smak. Gwarantuję ci, że ten obiad z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na grillu robię pyszny i prosty deser. Zajada się nim cała rodzina

Przepis na pyszną zapiekankę ziemniaczaną

Znasz te dni, kiedy nie masz siły na wymyślne gotowanie? A do tego o obiad dopomina się głodna rodzina?

Nie martw się! Mam dla Ciebie idealne rozwiązanie – szybką i pyszną zapiekankę ziemniaczaną, która z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Jest banalnie prosta w przygotowaniu, a do tego niewiarygodnie sycąca i aromatyczna.

Spód zapiekanki:

  • 450 g ziemniaków,
  • 70 g masła,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • oregano,
  • papryka wędzona (opcjonalnie).

Góra zapiekanki:

  • 200 g pieczarek,
  • 200 g boczku,
  • 200 g sera,
  • 200 g cebuli,
  • 12% śmietana,
  • 1 jajko.

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Formę do zapiekania o wymiarach 19x28 cm wysmaruj masłem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w niezbyt grube plastry. Ułóż je w rzędach na dnie formy i posól.
  3. Pieczarki oczyść i pokrój w plastry. Rozłóż je równomiernie na ziemniakach. Cebulę pokrój w piórka i ułóż na pieczarkach. Dodaj pokrojony w plastry boczek.
  4. W misce wymieszaj śmietanę z jajkiem. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mieszankę na warstwę ziemniaków.
  5. Ułóż kolejną warstwę plastrów ziemniaków i dopraw solą i pieprzem.
  6. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim zapiekankę. Dodaj oregano i paprykę wędzoną (opcjonalnie).
  7. Piecz zapiekankę przez 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  8. Po upieczeniu wyjmij zapiekankę z piekarnika i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Podawaj na ciepło, posypana świeżą natką pietruszką (opcjonalnie).

Dodatkowe wskazówki:

  • Możesz dodać do zapiekanki inne warzywa, np. paprykę lub brokuły.
  • Zamiast boczku możesz użyć szynki lub kiełbasy.
  • Do śmietany możesz dodać starty żółty ser lub parmezan.
  • Zapiekankę możesz podawać z sałatką lub surówką.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości