Kuzynka z Poznania piecze najlepszy pyroczok. Trudno o smaczniejszy sposób na ziemniaki

Poznaniacy są znani ze swojej miłości do ziemniaków. To właśnie tutaj wymyślono słynne na całą Polskę pyry z gzikiem, szagówki czy plyndze. Jeśli jesteś fanem ziemniaków w każdej postaci, wypróbuj przepis na pyrczok. W takim wydaniu ich jeszcze nie jadłeś.

Pyrczok, czyli tradycyjne danie kuchni poznańskiej.Pyrczok, czyli tradycyjne danie kuchni poznańskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poznań słynnie z pięknego, starego miasta, zabytkowych kamienic i... miłości do pyr, czyli ziemniaków. Raz w roku odbywają się tam "Dni Pyrlandii". To trzydniowe święto w całości poświęcone ziemniakom.

Mieszkańcy Poznania przygotowują z nich kilkanaście różnych potraw, a wśród nich najpopularniejsze są słynne pyry z gzikiem. To gotowane ziemniaki z dodatkiem tłustego twarogu. Całość zwieńczona jest odrobiną oleju lnianego, który nadaje potrawie charakterystyczny posmak. Jest jednak jeszcze jedna potrawa, która zasługuje na większe uznanie. To poznański pryczok, czyli pieczony placek z ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Pyrczok, czyli klasyka kuchni wielkopolskiej

Pyry z gzikiem, ślepe ryby z myrdyrdą, czarna zalewajka, polewka wielkopolska, szagówki czy pyrczoki to dania kuchni wielkopolskiej. Głównym składnikiem są tutaj pyry, czyli ziemniaki, które podaje się w każdej możliwej wersji. Jednym z dań, które zasługuje na większe uznanie są pyrczoki. To coś pomiędzy plackiem a babą ziemniaczaną.

Pyrczok jest miękki w środku i chrupiący na zewnątrz. Można potraktować je jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Doskonale komponuje się z mięsem, rybą, grzybami czy sosami śmietanowymi. W 2019 został wpisany na listę produktów tradycyjnych.

Tradycyjny pyrczok jest pozbawiony dodatków, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać do niego wytopionego boczku czy podsmażonej cebuli. Najważniejszym aspektem są same ziemniaki. Najlepsze będą te typu C. Szukaj odmian takich jak Denar, Bryza, Pokusa czy Rumpel.

Pyrczok — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • łyżka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Poczekaj 10 minut, aż puszczą sok i odsącz je na sitku.
  2. Dodaj do nich jajka, majeranek, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Ciasto powinno być dość gęste.
  3. Tak przygotowaną masę przelej do kwadratowej formy wysmarowanej masłem.
  4. Wierzch posyp bułką tartą. Połóż na nie masło.
  5. Piecz placek w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C., grzanie góra-dół. Wyjmij je po 30-35 minutach. Wierzch powinien być rumiany.
  6. Podawaj z mięsem lub ulubionym sosem (np. śmietanowym lub grzybowym).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska