Chrupiące szparagi i kremowy sos. Przez całą wiosnę nie chcę jeść nic innego

Kwiecień szparagami stoi. Pierwsze pęczki pojawiły się już na straganach. Chcesz wykorzystać sezon w pełni? Wypróbuj przepis na chrupiące szparagi w kremowym sosie, a wiosną nie będziesz już chciał jeść nic innego.

Jak przygotować chrupiące szparagi?Jak przygotować chrupiące szparagi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Brent Hofacker

Wiosna już w pełni. Stragany powoli zapełniają się sezonowymi pysznościami. Pojawiły się już pierwsze nowalijki, rzodkiewki, rabarbar, a nawet szparagi, na które czeka się cały rok. Sezon na szparagi jest naprawdę krótki, bowiem trwa zaledwie miesiąc. Wykorzystaj w pełni, rozkoszując się wyjątkowym smakiem szparagów.

Co zrobić ze szparagów? Aromatyczną zupę-krem, tartę, zapiekankę czy makaron. Jest jednak przepis, który bije każdą wymienioną potrawę na głowę. Chrupiące szparagi w kremowym sosie to hit tej wiosny. Wyjaśniamy, jak je przygotować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Jak wybrać szparagi?

W Polsce występują dwa rodzaje szparagów — zielone i białe. Różnią się od siebie smakiem, wyglądem i sposobem przygotowania. Białe szparagi są grubsze od zielonych, a przy tym delikatniejsze w smaku. Można wyczuć w nich nutkę słodyczy. Szparagi zielone są wyczuwalnie orzechowe i chrupiące. W przeciwieństwie do białych szparagów nie trzeba ich obierać.

Jak przygotować szparagi?

Szparagi to bardzo wdzięczne warzywa, które można przygotować na wiele różnych sposobów. Można zaryzykować stwierdzenie, że są niczym muza dla szefów kuchni, którzy w sezonie wykorzystują je do niemalże każdej potrawy. Jak przygotować szparagi? Wystarczy wrzucić je do wrzącej wody na kilka minut, aby nieco zmiękły. Jeśli jesteś fanem chrupiących szparagów, wrzuć je na patelnię lub grilla i poczekaj, aż nieco się zarumienią.

Chrupiące szparagi to hit tej wiosny

Wypróbowałeś już wszystkie przepisy ze szparagami w roli głównej i nie masz już pomysłu, jak wykorzystać je w kuchni? Jeśli nie robiłeś jeszcze chrupiących szparagów w panierce, najwyższy czas to zmienić. To fantastyczna przekąska, która wciąga już od pierwszego kęsa. Panierka doskonale współgra ze świeżym, lekko orzechowym posmakiem szparagów. Wisienką na torcie jest kremowy, serowy sos, który wznosi danie na restauracyjny poziom.

Chrupiące szparagi — przepis

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • 50 ml mleka,
  • 1 duże jajko,
  • pół łyżeczki soli,
  • bułka tarta lub panko,
  • starty parmezan,
  • 100 ml kremówki,
  • sól,
  • czosnek,
  • świeżo mielony pieprz.

Składniki:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stp.C., grzanie góra-dół.
  2. Szparagi umyj i osusz. Odetnij z nich twarde końcówki.
  3. Wyciągnij miskę i wysyp na nią mąkę z dodatkiem soli. Do drugiej miski wbij jajko i wymieszaj je z mlekiem. Na talerzyku rozsyp bułkę tartą lub panko i dodaj do niej łyżkę starego parmezanu.
  4. Szparagi zanurz kolejno w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane szparagi przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz je przez 25 minut.
  5. W międzyczasie zajmij się sosem. Zagotuj śmietankę i rozpuść w niej garść startego parmezanu. Sos dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Szparagi podawaj polane odrobiną sosu. Gotowe!



Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska