Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich lekkim obiadem w wiosennym klimacie? Przygotuj genialną sałatkę na bazie zielonych szparagów, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Po prostu palce lizać!

To będzie prawdziwa uczta dla podniebieniaTo będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Wraz z wiosną na naszych stołach pojawiły się sezonowe owoce i warzywa. Wśród nich największą popularnością na chwilę obecną cieszą się chyba zielone szparagi. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo warzywo to nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze posiada wiele cennych wartości odżywczych. Co więcej, na jego bazie możesz stworzyć wiele smacznych przepisów

Wśród wiosennych inspiracji z dodatkiem zielonych szparagów nie może zabraknąć genialnej sałatki, którą zrobisz w mgnieniu oka. Oprócz szparagów w przepisie czekają na ciebie smaczne dodatki w postaci: pomidorków koktajlowych, burraty, orzeszków piniowych oraz rukoli. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich oryginalną sałatkę. Jest tak dobra, że każdy, kto jej skosztuje, od razu zapyta, jak ją zrobić. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Wystarczy, że połączysz kilka kolorowych składników i je upieczesz, a prawdziwa uczta dla podniebienia pojawi się na twoim stole

Składniki:

Sałatka:

  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g zielonych szparagów,
  • 70 g orzeszków piniowych,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu. 

Dodatki na jedną porcję:

  • 15 g rukoli,
  • 1 szt. burraty,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego,
  • 2 grzanki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników, które muszą trafić do piekarnika. W tym celu dokładnie myję i osuszam zielone szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Dodatkowo drugi produkt dzielę na mniejsze kawałki.

Mini pomidorki dzielę na pół
Mini pomidorki dzielę na pół © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa przenoszę do formy, po czym do środka wrzucam jeszcze orzeszki pionowe. Nie zapominam też o oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu.

Składniki doprawiam do smaku solą i pieprzem
Zawartość formy doprawiam do smaku solą i pieprzem © Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Na każdą porcję sałatki oprócz mieszanki z piekarnika składa się: garść rukoli, burrata, krem balsamiczny oraz 2 grzanki

W przepisie nie zabraknie m.in. burraty
W przepisie nie zabraknie m.in. burraty © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wyjęciu mieszanki z piekarnika łączę ją z pozostałymi składnikami i od razu serwuję. Smacznego!

Taka kompozycja stanie się hitem w każdym domu
Taka kompozycja stanie się hitem w każdym domu © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę