Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis
17.04.2024 11:56, aktual.: 17.04.2024 12:26
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chcesz zaskoczyć swoich bliskich lekkim obiadem w wiosennym klimacie? Przygotuj genialną sałatkę na bazie zielonych szparagów, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Po prostu palce lizać!
Wraz z wiosną na naszych stołach pojawiły się sezonowe owoce i warzywa. Wśród nich największą popularnością na chwilę obecną cieszą się chyba zielone szparagi. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo warzywo to nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze posiada wiele cennych wartości odżywczych. Co więcej, na jego bazie możesz stworzyć wiele smacznych przepisów.
Wśród wiosennych inspiracji z dodatkiem zielonych szparagów nie może zabraknąć genialnej sałatki, którą zrobisz w mgnieniu oka. Oprócz szparagów w przepisie czekają na ciebie smaczne dodatki w postaci: pomidorków koktajlowych, burraty, orzeszków piniowych oraz rukoli. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich oryginalną sałatkę. Jest tak dobra, że każdy, kto jej skosztuje, od razu zapyta, jak ją zrobić.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Wystarczy, że połączysz kilka kolorowych składników i je upieczesz, a prawdziwa uczta dla podniebienia pojawi się na twoim stole
Składniki:
Sałatka:
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 250 g zielonych szparagów,
- 70 g orzeszków piniowych,
- ¼ szkl. oliwy z oliwek,
- ½ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu.
Dodatki na jedną porcję:
- 15 g rukoli,
- 1 szt. burraty,
- 1 łyżka kremu balsamicznego,
- 2 grzanki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników, które muszą trafić do piekarnika. W tym celu dokładnie myję i osuszam zielone szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Dodatkowo drugi produkt dzielę na mniejsze kawałki.
Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa przenoszę do formy, po czym do środka wrzucam jeszcze orzeszki pionowe. Nie zapominam też o oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu.
Składniki dokładnie mieszam, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Na każdą porcję sałatki oprócz mieszanki z piekarnika składa się: garść rukoli, burrata, krem balsamiczny oraz 2 grzanki.
Krok 4. Po wyjęciu mieszanki z piekarnika łączę ją z pozostałymi składnikami i od razu serwuję. Smacznego!