PrzepisSałatkiWiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

Wiosenna sałatka ze szparagami posmakowała nawet mojej teściowej. Od razu poprosiła o przepis

To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
17.04.2024 11:56, aktualizacja: 17.04.2024 12:26

Chcesz zaskoczyć swoich bliskich lekkim obiadem w wiosennym klimacie? Przygotuj genialną sałatkę na bazie zielonych szparagów, a wszyscy zaniemówią z wrażenia. Po prostu palce lizać!

Wraz z wiosną na naszych stołach pojawiły się sezonowe owoce i warzywa. Wśród nich największą popularnością na chwilę obecną cieszą się chyba zielone szparagi. I w sumie nie ma w tym nic dziwnego, bo warzywo to nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze posiada wiele cennych wartości odżywczych. Co więcej, na jego bazie możesz stworzyć wiele smacznych przepisów

Wśród wiosennych inspiracji z dodatkiem zielonych szparagów nie może zabraknąć genialnej sałatki, którą zrobisz w mgnieniu oka. Oprócz szparagów w przepisie czekają na ciebie smaczne dodatki w postaci: pomidorków koktajlowych, burraty, orzeszków piniowych oraz rukoli. Jak sam więc widzisz, będzie sporo się działo, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj dla swoich bliskich oryginalną sałatkę. Jest tak dobra, że każdy, kto jej skosztuje, od razu zapyta, jak ją zrobić. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczy, że połączysz kilka kolorowych składników i je upieczesz, a prawdziwa uczta dla podniebienia pojawi się na twoim stole

Składniki:

Sałatka:

  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 250 g zielonych szparagów,
  • 70 g orzeszków piniowych,
  • ¼ szkl. oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu. 

Dodatki na jedną porcję:

  • 15 g rukoli,
  • 1 szt. burraty,
  • 1 łyżka kremu balsamicznego,
  • 2 grzanki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania składników, które muszą trafić do piekarnika. W tym celu dokładnie myję i osuszam zielone szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Dodatkowo drugi produkt dzielę na mniejsze kawałki.

Mini pomidorki dzielę na pół
Mini pomidorki dzielę na pół© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa przenoszę do formy, po czym do środka wrzucam jeszcze orzeszki pionowe. Nie zapominam też o oliwie z oliwek, soli oraz pieprzu.

Zawartość formy doprawiam do smaku solą i pieprzem
Zawartość formy doprawiam do smaku solą i pieprzem© Licencjodawca | Pyszności

Składniki dokładnie mieszam, po czym wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję dodatki. Na każdą porcję sałatki oprócz mieszanki z piekarnika składa się: garść rukoli, burrata, krem balsamiczny oraz 2 grzanki

W przepisie nie zabraknie m.in. burraty
W przepisie nie zabraknie m.in. burraty© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wyjęciu mieszanki z piekarnika łączę ją z pozostałymi składnikami i od razu serwuję. Smacznego!

Taka kompozycja stanie się hitem w każdym domu
Taka kompozycja stanie się hitem w każdym domu© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także