Cukiniowa tarta z burratą. Szybki i prosty przepis na każdą okazję
Szukasz nowego przepisu na sprawdzone pyszności, które skradną twoje serce od pierwszego kęsa. Mam coś, co na pewno ci się spodoba. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
14.01.2024 08:30
Na pewno zgodzisz się ze mną, że sprawdzonych pomysłów na smaczne przekąski nigdy nie jest za wiele. Tym bardziej jeśli możesz zaserwować je spokojnie w formie smacznej kolacji na ciepło. I tak właśnie będzie i tym razem.
Co tym razem dla ciebie mam? Otóż już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialną tartę z cukinią i burratą w roli głównej. Nie dość, że zrobisz ją w mgnieniu oka, to jeszcze do przygotowania pysznej uczty wystarczy zaledwie kilka składników. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mają odwiedzić się znajomi? Przygotuj dzisiejszą tartę z pysznymi dodatkami, a wszyscy będą zachwyceni!
Składniki:
- 1 kruche ciasto,
- 1 duża cukinia,
- 30 g parmezanu,
- 1 burrata,
- oliwa z oliwek do polania,
- 1 żółtko do posmarowania,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynam od przygotowania cukinii. Najpierw myję warzywo i dokładnie je osuszam. Na koniec odcinam obie końcówki cukinii i przy pomocy obieraczki do warzyw zaczynam dzielić ją na cienkie paski.
Podzielone na mniejsze części warzywo odkładam na bok, po czym przechodzę do pracy nad kolejnym etapem przepisu.
Krok 2. Na blacie kuchennym układam blachę z piekarnika. Następnie zabezpieczam ją przy pomocy papieru do pieczenia. Bezpośrednio na arkuszu papieru układam ciasto kruche. Pamiętaj, musi mieć ono kształt koła.
Krok 3. W centralnej części kruchego ciasta rozsypuję drobno starty parmezan. Bezpośrednio na serze układam wcześniej przygotowane kawałki cukinii.
Krok 4. Wystające kawałki ciasta składam następnie do środka. W ten sposób powstanie okrągła tarta z warzywno-serową wkładką. Centralną część polewam delikatnie oliwą z oliwek i doprawiam do smaku przy pomocy soli oraz pieprzu.
Krok 5. To oczywiście nie koniec pracy na dziś. Następnie w osobnej misce roztrzepuję żółtko, po czym rozprowadzam je na cieście przy pomocy kuchennego pędzelka. Dzięki temu zabiegowi gotowa tarta nabierze złocistych rumieńców.
Tartę z dodatkami wstawiam na koniec do rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 200 stopni Celsjusza.
Krok 6. Na upieczonej tarcie układam burratę i dzielę ją na mniejsze kawałki. Nie zapominam także o oliwie z oliwek oraz posiekanej natce pietruszki. Smacznego!