Zrób japońskie naleśniki. Są tak pyszne, że rodzina będzie bić brawo

Naleśniki są popularne niemalże na całym świecie. W Polsce smaży się zazwyczaj klasyczne cienkie placuszki (takie, jak do krokietów), Amerykanie oblizują się na widok pancakes, zaś Japończycy są zakochani we fluffies. Są to tradycyjne japońskie naleśniki, które robi się zupełnie inaczej, niż wszystkie.

Japońskie naleśnikiJapońskie naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Puszyste i aromatyzowane skórką z cytryny - takie właśnie są japońskie naleśniki. A do tego rozpływają się w ustach. Wprost nie da się im oprzeć! Fluffy dosłownie wyglądają jak malutkie biszkopty, które wręcz rosną na patelni. Najlepiej zjeść je od razu po usmażeniu, wtedy bowiem smakują i wyglądają najlepiej. Jak o nich zapomnimy, opadną i staną się brzydkie.

Świetnie smakują same, ale warto połączyć je z różnymi dodatkami. Wspaniale sprawdzą się tutaj świeże owoce i bita śmietana. Możemy też użyć cukru pudru, syropu klonowego, syropu z agawy lub klasycznego miodu. Nie zapominajmy też o kremie czekoladowym. On pasuje do każdych naleśników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka z brzoskwinią. To słodkości, którym nie da się oprzeć

Fluffy, czyli japońskie naleśniki - przepis

Składniki:

  • 125 g mąki,
  • 150 ml maślanki,
  • 25 g stopionego masła,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • żółtko,
  • 3 białka,
  • szczypta soli,
  • 25-30 g cukru,
  • skórka starta z połowy cytryny.
Japońskie naleśniki
Japońskie naleśniki © Pixabay

Sposób wykonania:

  1. Wlej maślankę, dodaj do niej rozpuszczone masło, żółtko oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj te składniki i od razu po tym przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
  2. Ubij białka z odrobiną soli. Możesz dodać do nich pół łyżeczki soku z cytryny. Ubite białka dodaj do reszty składników i delikatnie mieszaj. Uważaj, żeby nie pozbyć się powietrza.
  3. Japońskie naleśniki smaż na rozgrzanej i natłuszczonej patelni po 3 minuty z każdej strony. Za każdym razem kładź niewielkie kleksy na powierzchnię patelni. Fluffy zjadaj od razu po usmażeniu, wtedy najlepiej smakują i najlepiej wyglądają.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej