Zrób japońskie naleśniki. Są tak pyszne, że rodzina będzie bić brawo
Naleśniki są popularne niemalże na całym świecie. W Polsce smaży się zazwyczaj klasyczne cienkie placuszki (takie, jak do krokietów), Amerykanie oblizują się na widok pancakes, zaś Japończycy są zakochani we fluffies. Są to tradycyjne japońskie naleśniki, które robi się zupełnie inaczej, niż wszystkie.
10.01.2024 | aktual.: 10.01.2024 08:47
Puszyste i aromatyzowane skórką z cytryny - takie właśnie są japońskie naleśniki. A do tego rozpływają się w ustach. Wprost nie da się im oprzeć! Fluffy dosłownie wyglądają jak malutkie biszkopty, które wręcz rosną na patelni. Najlepiej zjeść je od razu po usmażeniu, wtedy bowiem smakują i wyglądają najlepiej. Jak o nich zapomnimy, opadną i staną się brzydkie.
Świetnie smakują same, ale warto połączyć je z różnymi dodatkami. Wspaniale sprawdzą się tutaj świeże owoce i bita śmietana. Możemy też użyć cukru pudru, syropu klonowego, syropu z agawy lub klasycznego miodu. Nie zapominajmy też o kremie czekoladowym. On pasuje do każdych naleśników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Fluffy, czyli japońskie naleśniki - przepis
Składniki:
- 125 g mąki,
- 150 ml maślanki,
- 25 g stopionego masła,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej,
- żółtko,
- 3 białka,
- szczypta soli,
- 25-30 g cukru,
- skórka starta z połowy cytryny.
Sposób wykonania:
- Wlej maślankę, dodaj do niej rozpuszczone masło, żółtko oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszaj te składniki i od razu po tym przesiej mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia.
- Ubij białka z odrobiną soli. Możesz dodać do nich pół łyżeczki soku z cytryny. Ubite białka dodaj do reszty składników i delikatnie mieszaj. Uważaj, żeby nie pozbyć się powietrza.
- Japońskie naleśniki smaż na rozgrzanej i natłuszczonej patelni po 3 minuty z każdej strony. Za każdym razem kładź niewielkie kleksy na powierzchnię patelni. Fluffy zjadaj od razu po usmażeniu, wtedy najlepiej smakują i najlepiej wyglądają.