Zamiast mleka dodaję do naleśników inny produkt. Wychodzą miękkie i elastyczne

Są tak pyszne, że w opinii wielu osób nie potrzebują dodatków. Naleśniki przygotowane z tym składnikiem skradną serce każdego łasucha. Zapomnij o mleku, wodzie gazowanej czy jogurcie. Ten prosty dodatek uczyni popularne placuszki perfekcyjnymi.

Jak przyrządzić idealne naleśniki? Jak przyrządzić idealne naleśniki?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Nie ma to jak dobry naleśnik. Popularne placuszki mogą stać się bazą przeróżnych dań w wielu smakowych wariacjach. Nie ograniczamy się przecież do tylko słodkich naleśników, te na słono również mają wielu zwolenników. A co zrobić, żeby były jeszcze lepsze? Zamiast mleka dodaj do naleśnikowego ciasta odrobinę kwaśnej śmietany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziołowe choineczki z camembertem. Idealne na każdą okazję

Naleśniki bez mleka. Wypróbuj ten patent

Zdecydowanie więcej smaku i delikatności mają naleśniki przygotowane na bazie śmietany. Ponadto nie kruszą się, nie łamią, są doskonałe do tworzenia ozdobnych zawijasów na stół czy do zwykłego spałaszowania z dżemem. Przyznać jednak trzeba, że naleśniki na śmietanie są tak pyszne, że nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, kakao, posypać wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów.

Przygotowując naleśniki na śmietanie (jak również każde inne), należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poza tym, że mąka powinna być przesiana, a same placuszki smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, warto zapamiętać, że ciasto naleśnikowe potrzebuje odpoczynku. Po wymieszaniu składników odstaw miskę z ciastem na pół godziny (w temperaturze pokojowej). Dzięki temu po usmażeniu naleśniki będą bardziej sprężyste.

Przygotuj naleśniki z kwaśną śmietaną
Przygotuj naleśniki z kwaśną śmietaną © Pixabay

Naleśniki śmietankowe bez mleka. Przepis

Składniki:

  • 150 g śmietany 18 proc.
  • 220 ml wody,
  • 150 g mąki,
  • 2 jajka,
  • cukier do smaku,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka oleju + olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Jajka zmiksuj/wymieszaj z cukrem na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i wodę.
  2. Kiedy składniki połączą się, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i olej.
  3. Dokładnie wymieszaj całość. Ciasto powinno nie mieć grudek i posiadać lejącą konsystencję.
  4. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami lub solo, oprószone cukrem pudrem lub kakao.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej