Zamiast mleka dodaję do naleśników inny produkt. Wychodzą miękkie i elastyczne
Są tak pyszne, że w opinii wielu osób nie potrzebują dodatków. Naleśniki przygotowane z tym składnikiem skradną serce każdego łasucha. Zapomnij o mleku, wodzie gazowanej czy jogurcie. Ten prosty dodatek uczyni popularne placuszki perfekcyjnymi.
05.01.2024 | aktual.: 05.01.2024 13:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie ma to jak dobry naleśnik. Popularne placuszki mogą stać się bazą przeróżnych dań w wielu smakowych wariacjach. Nie ograniczamy się przecież do tylko słodkich naleśników, te na słono również mają wielu zwolenników. A co zrobić, żeby były jeszcze lepsze? Zamiast mleka dodaj do naleśnikowego ciasta odrobinę kwaśnej śmietany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki bez mleka. Wypróbuj ten patent
Zdecydowanie więcej smaku i delikatności mają naleśniki przygotowane na bazie śmietany. Ponadto nie kruszą się, nie łamią, są doskonałe do tworzenia ozdobnych zawijasów na stół czy do zwykłego spałaszowania z dżemem. Przyznać jednak trzeba, że naleśniki na śmietanie są tak pyszne, że nie potrzebują wielu dodatków. Wystarczy oprószyć je cukrem pudrem, kakao, posypać wiórkami kokosowymi czy płatkami migdałów.
Przygotowując naleśniki na śmietanie (jak również każde inne), należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Poza tym, że mąka powinna być przesiana, a same placuszki smażone na niewielkiej ilości tłuszczu, warto zapamiętać, że ciasto naleśnikowe potrzebuje odpoczynku. Po wymieszaniu składników odstaw miskę z ciastem na pół godziny (w temperaturze pokojowej). Dzięki temu po usmażeniu naleśniki będą bardziej sprężyste.
Naleśniki śmietankowe bez mleka. Przepis
Składniki:
- 150 g śmietany 18 proc.
- 220 ml wody,
- 150 g mąki,
- 2 jajka,
- cukier do smaku,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oleju + olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Jajka zmiksuj/wymieszaj z cukrem na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i wodę.
- Kiedy składniki połączą się, dodaj przesianą mąkę, szczyptę soli i olej.
- Dokładnie wymieszaj całość. Ciasto powinno nie mieć grudek i posiadać lejącą konsystencję.
- Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami lub solo, oprószone cukrem pudrem lub kakao.