W kilka minut zrobisz niesamowicie kremowe ciasto bez pieczenia. Hit na sylwestra
Sympatyków małej czarnej nie brakuje, stąd też popularność deserów o smaku czarnego naparu. My proponujemy przepis na mocno kawowe ciasto na zimno z kokosową nutą, które stanie się absolutnym hitem na każdym imprezowym stole. Przetestuj w sylwestra.
28.12.2023 15:20
Mocno kremowe, rozpływające się w ustach ciasto kawowe na zimno zrobisz w kilku krokach. Co prawda, nie wymaga pieczenia, ale przygotuj je przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, by zdążyło stężeć. Gotowy deser kusi nieziemsko intensywnym aromatem kawy i delikatnymi kokosowymi nutami.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto na sylwestrową imprezę. Dla fanów kawy i nie tylko
Intensywność smaku i aromatu czarnej kawy połączona z aksamitnością serka mascarpone może dać tylko jeden efekt - nieziemsko kremową i pyszną masę, która stanowi bazę kawowego ciasta bez pieczenia. Dla balansu warto urozmaicić deser dodatkiem kwaśnej konfitury, np. porzeczkowej lub wiśniowej.
Niektórzy mogą łapać się za głowę, widząc, że jednym ze składników deseru jest mąka kokosowa, która - jak wynika z założeń ciast bez pieczenia - nie zostanie poddana obróbce termicznej. Uspokajamy, że jedną z właściwości mąki kokosowej jest to, że można ją spożywać na surowo (jest też bezglutenowa, a błonnik i białko stanowią ponad połowę jej wartości odżywczych).
Ciasto kawowe bez pieczenia. Przepis
Składniki:
CIASTO
- 10 g mąki kokosowej,
- 20 g wiórków kokosowych,
- 20 g miękkiego masła,
- 30 g masła orzechowego lub tahini,
- 10 g erytrolu najlepiej w pudrze,
- 5 g nasion chia,
- odrobina soli,
- 10 g kakao.
MASA
- 120 ml mocnej kawy,
- 250 g serka mascarpone,
- 20 g erytrolu najlepiej w pudrze,
- 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
- opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. porzeczkowa, wiśniowa).
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki.
- Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie.
- Serek mascarpone wymieszaj z erytrolem i zimną kawą mikserem na niskich obrotach. Na samym końcu do masy dodać żelatynę i pomału wymieszaj całość.
- Gotową masę przełóż do lodówki. Z zamrażalki wyjmij ciasto. Połowę zetrzyj na tarce o grubych oczkach na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (16 × 16).
- Na to wyłóż kawową masę i pokryj całość resztą startego ciasta.
- Deser włóż do lodówki, aby dobrze stężał.