W kilka minut zrobisz niesamowicie kremowe ciasto bez pieczenia. Hit na sylwestra

Sympatyków małej czarnej nie brakuje, stąd też popularność deserów o smaku czarnego naparu. My proponujemy przepis na mocno kawowe ciasto na zimno z kokosową nutą, które stanie się absolutnym hitem na każdym imprezowym stole. Przetestuj w sylwestra.

Kawowe ciasto bez pieczeniaKawowe ciasto bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Mocno kremowe, rozpływające się w ustach ciasto kawowe na zimno zrobisz w kilku krokach. Co prawda, nie wymaga pieczenia, ale przygotuj je przynajmniej na kilka godzin przed podaniem, by zdążyło stężeć. Gotowy deser kusi nieziemsko intensywnym aromatem kawy i delikatnymi kokosowymi nutami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ten świąteczny sernik dosłownie rozpływa się w ustach. Taki jest dobry

Ciasto na sylwestrową imprezę. Dla fanów kawy i nie tylko

Intensywność smaku i aromatu czarnej kawy połączona z aksamitnością serka mascarpone może dać tylko jeden efekt - nieziemsko kremową i pyszną masę, która stanowi bazę kawowego ciasta bez pieczenia. Dla balansu warto urozmaicić deser dodatkiem kwaśnej konfitury, np. porzeczkowej lub wiśniowej.

Niektórzy mogą łapać się za głowę, widząc, że jednym ze składników deseru jest mąka kokosowa, która - jak wynika z założeń ciast bez pieczenia - nie zostanie poddana obróbce termicznej. Uspokajamy, że jedną z właściwości mąki kokosowej jest to, że można ją spożywać na surowo (jest też bezglutenowa, a błonnik i białko stanowią ponad połowę jej wartości odżywczych).

Ciasto kawowe bez pieczenia. Przepis

Składniki:

CIASTO

  • 10 g mąki kokosowej,
  • 20 g wiórków kokosowych,
  • 20 g miękkiego masła,
  • 30 g masła orzechowego lub tahini,
  • 10 g erytrolu najlepiej w pudrze,
  • 5 g nasion chia,
  • odrobina soli,
  • 10 g kakao.

MASA

  • 120 ml mocnej kawy,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 20 g erytrolu najlepiej w pudrze,
  • 1-2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki kwaśnej konfitury bez cukru (np. porzeczkowa, wiśniowa).

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto połącz ze sobą i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki.
  2. Żelatynę rozpuść w zimnej wodzie.
  3. Serek mascarpone wymieszaj z erytrolem i zimną kawą mikserem na niskich obrotach. Na samym końcu do masy dodać żelatynę i pomału wymieszaj całość.
  4. Gotową masę przełóż do lodówki. Z zamrażalki wyjmij ciasto. Połowę zetrzyj na tarce o grubych oczkach na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (16 × 16).
  5. Na to wyłóż kawową masę i pokryj całość resztą startego ciasta.
  6. Deser włóż do lodówki, aby dobrze stężał.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości