Ta zupa krem robi furorę podczas zimy. Nawet przy siarczystym mrozie skutecznie rozgrzewa

Ten przepis na pewno ci się przyda podczas aktualnych mrozów. Zimowa aura nam niestraszna w momencie, w którym w domu paruje z garnka pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z pora. Zobacz, jak łatwo się ją przygotowuje!

Zupa krem z pora. Pyszna i rozgrzewająca!Zupa krem z pora. Pyszna i rozgrzewająca!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio

Temperatura na zewnątrz nas nie oszczędza. Wyściubienie nosa za drzwi grozi traumą i natychmiastowym powrotem w objęcia ciepłych czterech ścian. Przydałoby się coś, co nas rozgrzeje, a jednocześnie nada odrobiny właściwości prozdrowotnych wspierających odporność. To po prostu brzmi jak zupa krem z pora, czyż nie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka szyszki prosto z babcinego zeszytu. Idealnie kruche i z pyszną niespodzianką w środku

Będziemy z tobą zupełnie szczerzy. Przygotowaliśmy już w życiu niejedną zupę krem (z dyni, z brokułów, z kalafiora, z pomidorów, z cukinii...), ale wersji z porem jeszcze nie testowaliśmy. Inspiracja przyszła wraz z artykułem, który pisaliśmy na temat niezwykłych właściwości pora. Kiedy uzmysłowiliśmy sobie, jak doskonale to warzywo wpływa na ludzki organizm, wiedzieliśmy już, że nie zostawimy tego ot tak. I wtedy przyszedł pomysł: zupa krem z pora. Pozostało wcielić to w życie.

Przygotowanie takiej zupy, jak zapewne się domyślasz, nie jest wcale trudne. Wystarczy chwila cierpliwości i dobry, aromatyczny bulion, który musisz ugotować wcześniej. Tu możesz zobaczyć, jak to zrobić, a poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z pora. Powodzenia!

Zupa krem z pora

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 3 ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pora jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Zupa krem z pora jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa © Canva | Katarzyna Bialasiewicz
  1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj do warzywa wypłukanego i pokrojonego w półplastry pora. Podsmażaj przez kilka minut na wolnym ogniu.
  2. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej je bulionem. Gotuj do momentu, w którym por będzie już mięciutki. Wtedy możesz zblendować całość na w miarę gładką zupę. Dopraw ją solą i pieprzem i posyp natką pietruszki.
  3. Tak przygotowana zupa krem z pora będzie smakowała doskonale z dodatkiem kromki świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej