PrzepisZupyTa zupa krem robi furorę podczas zimy. Nawet przy siarczystym mrozie skutecznie rozgrzewa

Ta zupa krem robi furorę podczas zimy. Nawet przy siarczystym mrozie skutecznie rozgrzewa

Zupa krem z pora. Pyszna i rozgrzewająca!
Zupa krem z pora. Pyszna i rozgrzewająca!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | M.studio
09.01.2024 10:29, aktualizacja: 09.01.2024 10:47

Ten przepis na pewno ci się przyda podczas aktualnych mrozów. Zimowa aura nam niestraszna w momencie, w którym w domu paruje z garnka pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z pora. Zobacz, jak łatwo się ją przygotowuje!

Temperatura na zewnątrz nas nie oszczędza. Wyściubienie nosa za drzwi grozi traumą i natychmiastowym powrotem w objęcia ciepłych czterech ścian. Przydałoby się coś, co nas rozgrzeje, a jednocześnie nada odrobiny właściwości prozdrowotnych wspierających odporność. To po prostu brzmi jak zupa krem z pora, czyż nie?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Będziemy z tobą zupełnie szczerzy. Przygotowaliśmy już w życiu niejedną zupę krem (z dyni, z brokułów, z kalafiora, z pomidorów, z cukinii...), ale wersji z porem jeszcze nie testowaliśmy. Inspiracja przyszła wraz z artykułem, który pisaliśmy na temat niezwykłych właściwości pora. Kiedy uzmysłowiliśmy sobie, jak doskonale to warzywo wpływa na ludzki organizm, wiedzieliśmy już, że nie zostawimy tego ot tak. I wtedy przyszedł pomysł: zupa krem z pora. Pozostało wcielić to w życie.

Przygotowanie takiej zupy, jak zapewne się domyślasz, nie jest wcale trudne. Wystarczy chwila cierpliwości i dobry, aromatyczny bulion, który musisz ugotować wcześniej. Tu możesz zobaczyć, jak to zrobić, a poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z pora. Powodzenia!

Zupa krem z pora

Składniki:

  • 1 l bulionu,
  • 1 por,
  • 2 cebule,
  • 3 ziemniaki,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Zupa krem z pora jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa
Zupa krem z pora jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa© Canva | Katarzyna Bialasiewicz
  1. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj do warzywa wypłukanego i pokrojonego w półplastry pora. Podsmażaj przez kilka minut na wolnym ogniu.
  2. Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej je bulionem. Gotuj do momentu, w którym por będzie już mięciutki. Wtedy możesz zblendować całość na w miarę gładką zupę. Dopraw ją solą i pieprzem i posyp natką pietruszki.
  3. Tak przygotowana zupa krem z pora będzie smakowała doskonale z dodatkiem kromki świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także