Ta zupa krem robi furorę podczas zimy. Nawet przy siarczystym mrozie skutecznie rozgrzewa
Ten przepis na pewno ci się przyda podczas aktualnych mrozów. Zimowa aura nam niestraszna w momencie, w którym w domu paruje z garnka pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca zupa krem z pora. Zobacz, jak łatwo się ją przygotowuje!
09.01.2024 | aktual.: 09.01.2024 10:47
Temperatura na zewnątrz nas nie oszczędza. Wyściubienie nosa za drzwi grozi traumą i natychmiastowym powrotem w objęcia ciepłych czterech ścian. Przydałoby się coś, co nas rozgrzeje, a jednocześnie nada odrobiny właściwości prozdrowotnych wspierających odporność. To po prostu brzmi jak zupa krem z pora, czyż nie?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Będziemy z tobą zupełnie szczerzy. Przygotowaliśmy już w życiu niejedną zupę krem (z dyni, z brokułów, z kalafiora, z pomidorów, z cukinii...), ale wersji z porem jeszcze nie testowaliśmy. Inspiracja przyszła wraz z artykułem, który pisaliśmy na temat niezwykłych właściwości pora. Kiedy uzmysłowiliśmy sobie, jak doskonale to warzywo wpływa na ludzki organizm, wiedzieliśmy już, że nie zostawimy tego ot tak. I wtedy przyszedł pomysł: zupa krem z pora. Pozostało wcielić to w życie.
Przygotowanie takiej zupy, jak zapewne się domyślasz, nie jest wcale trudne. Wystarczy chwila cierpliwości i dobry, aromatyczny bulion, który musisz ugotować wcześniej. Tu możesz zobaczyć, jak to zrobić, a poniżej znajdziesz przepis na zupę krem z pora. Powodzenia!
Zupa krem z pora
Składniki:
- 1 l bulionu,
- 1 por,
- 2 cebule,
- 3 ziemniaki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Następnie dodaj do warzywa wypłukanego i pokrojonego w półplastry pora. Podsmażaj przez kilka minut na wolnym ogniu.
- Podsmażone warzywa przełóż do garnka i zalej je bulionem. Gotuj do momentu, w którym por będzie już mięciutki. Wtedy możesz zblendować całość na w miarę gładką zupę. Dopraw ją solą i pieprzem i posyp natką pietruszki.
- Tak przygotowana zupa krem z pora będzie smakowała doskonale z dodatkiem kromki świeżego, chrupiącego pieczywa. Smacznego!