Wiele osób odłamuje końcówki szparagów i wyrzuca. To marnowanie pieniędzy

Zielone szparagi kuszą na straganach, a ich ceny z dnia na dzień będą niższe. Jednak niezależnie od tego, ile zapłacisz za pęczek, podchodź do tych warzyw zgodnie z filozofią zero waste. O co chodzi? Trzeba obierać je umiejętnie, a przede wszystkim nie wyrzucać końcówek. Podpowiadam, jak je wykorzystać.

Szparagi i ich końcówkiSzparagi i ich końcówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anphotos99
Dorota Gepert

Szparagi mają najsmaczniejsze główki. I to właśnie na nie zwracaj uwagę na zakupach. Powinny być jędrne i świeże, zaś pędy bez śladów przesuszenia. A co w szparagach wydaje się najmniej wartościowe? Oczywiście końcówki. Najczęściej je odcinasz lub odłamujesz i lądują w koszu. Zupełnie niepotrzebnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Nie kupuj szparagów na zapas

Im świeższe szparagi kupisz, tym ich końcówki do odcięcia będą mniejsze. Te warzywa są niezwykle delikatne, szybko więdną. Dlatego najlepiej kupuj je blisko domu, by szybko trafiły do chłodu. Odpowiednio przechowywane, czyli z końcówkami zanurzonymi w wodzie, pozostaną jędrne przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jednak nie polecam kupować szparagów na zapas, najlepiej zjeść je w dniu zakupu.

Kilka centymetrów

Cienkich, młodych szparagów właściwie nie trzeba obierać. Do tych grubszych możesz użyć obieraczki do warzyw. Wtedy skórka, która od nich odejdzie, będzie naprawdę cienka. A ile ich odciąć? Stwardniałe końcówki to z reguły dosłownie kilka centymetrów, nie ma co odcinać zbyt dużo łodygi. Najlepiej odetnij je po prostu nożem. Kiedyś popularna była metoda, by ułamywać szparagi w miejscu, gdzie wyczuwalne jest zgrubienie. Wtedy jednak stracisz zbyt dużo smacznej łodygi. Kolejny błąd? Wyrzucasz końcówki szparagów do śmieci.

Tylko nie do kosza

Końcówki szparagów możesz połączyć z innymi warzywami i ugotować bulion. To będzie świetna baza do wiosennych zup, w tym szparagowej. Z kolei wywar z samych końcówek przyda się do risotto ze szparagami czy sosów do makaronu. Jeśli nie planujesz szybko takich potraw, końcówki szparagów zapakuj do torebki i zamroź. Jest więc sporo sposobów na ich wykorzystanie. Każdy lepszy niż wyrzucenie tej części warzywa do kosza.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy