Wiele osób odłamuje końcówki szparagów i wyrzuca. To marnowanie pieniędzy

Zielone szparagi kuszą na straganach, a ich ceny z dnia na dzień będą niższe. Jednak niezależnie od tego, ile zapłacisz za pęczek, podchodź do tych warzyw zgodnie z filozofią zero waste. O co chodzi? Trzeba obierać je umiejętnie, a przede wszystkim nie wyrzucać końcówek. Podpowiadam, jak je wykorzystać.

Szparagi i ich końcówkiSzparagi i ich końcówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anphotos99
Dorota Gepert

Szparagi mają najsmaczniejsze główki. I to właśnie na nie zwracaj uwagę na zakupach. Powinny być jędrne i świeże, zaś pędy bez śladów przesuszenia. A co w szparagach wydaje się najmniej wartościowe? Oczywiście końcówki. Najczęściej je odcinasz lub odłamujesz i lądują w koszu. Zupełnie niepotrzebnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Nie kupuj szparagów na zapas

Im świeższe szparagi kupisz, tym ich końcówki do odcięcia będą mniejsze. Te warzywa są niezwykle delikatne, szybko więdną. Dlatego najlepiej kupuj je blisko domu, by szybko trafiły do chłodu. Odpowiednio przechowywane, czyli z końcówkami zanurzonymi w wodzie, pozostaną jędrne przez kilka dni, nawet do tygodnia. Jednak nie polecam kupować szparagów na zapas, najlepiej zjeść je w dniu zakupu.

Kilka centymetrów

Cienkich, młodych szparagów właściwie nie trzeba obierać. Do tych grubszych możesz użyć obieraczki do warzyw. Wtedy skórka, która od nich odejdzie, będzie naprawdę cienka. A ile ich odciąć? Stwardniałe końcówki to z reguły dosłownie kilka centymetrów, nie ma co odcinać zbyt dużo łodygi. Najlepiej odetnij je po prostu nożem. Kiedyś popularna była metoda, by ułamywać szparagi w miejscu, gdzie wyczuwalne jest zgrubienie. Wtedy jednak stracisz zbyt dużo smacznej łodygi. Kolejny błąd? Wyrzucasz końcówki szparagów do śmieci.

Tylko nie do kosza

Końcówki szparagów możesz połączyć z innymi warzywami i ugotować bulion. To będzie świetna baza do wiosennych zup, w tym szparagowej. Z kolei wywar z samych końcówek przyda się do risotto ze szparagami czy sosów do makaronu. Jeśli nie planujesz szybko takich potraw, końcówki szparagów zapakuj do torebki i zamroź. Jest więc sporo sposobów na ich wykorzystanie. Każdy lepszy niż wyrzucenie tej części warzywa do kosza.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku