Kurzopki wspomagają się szparagami. "Bo to afrodyzjaki"
Ledwo pojawiły się szparagi na straganach, Kasia Cichopek i Maciek Kurzajewski już je mają na talerzach. Nie od dziś wiadomo, że ta znana para lubi razem gotować i często dzieli się swoimi przepisami. Jak przygotowali pierwsze w tym roku szparagi? Warto wziąć z nich przykład i zrobić sobie taką kolację we dwoje.
06.04.2024 20:14
Kasia i Maciek już na początku filmiku, który opublikowali w mediach społecznościowych, przyznali, że uwielbiają szparagi, bo... to świetny afrodyzjak. Mają rację! Jednak nie tylko dlatego powinniśmy je cenić. To warzywa bogate w kwas foliowy, który wspomaga pracę układu krążenia. Mają też duże stężenie inuliny. Pomaga ona w dobrym funkcjonowaniu układu pokarmowego, przeciwdziała wrzodom, obniża cholesterol. Szparagi zawierają także sporo witamin, zwłaszcza B, C i K.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szparagi - Spójrz na główki
Maj jest miesiącem szparagów, bo wtedy pojawiają się warzywa z lokalnych upraw. W kwietniu można kupić szparagi przede wszystkim z Hiszpanii, ale na niektórych straganach sprzedawcy zaklinają się, że mają już polskie. Wtedy pęczek kosztuje nawet 29 zł, te z importu są tańsze, bo po około 17 zł za pęczek. Najpopularniejsze są zielone szparagi i takie właśnie kupili Cichopek i Kurzajewski.
Na zakupach zwracaj uwagę przede wszystkim na ich główki. Powinny być jędrne i zwarte. Nie przechowuj ich długo, bo stracą smak. Jeśli dziś się skusiłeś na szparagi, możesz z nich przygotować danie z przepisu Kasi i Maćka.
Szparagi Kurzopków — przepis
Do szparagów według Kurzopków będą potrzebne jeszcze jajka, ser kozi (roladka), parmezan, bułka tarta oraz przyprawy i oliwa. Szparagi rozłóż na papierze do pieczenia w grupkach po sześć sztuk, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wbij na nie jajka, posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
W tym czasie pokrój ser kozi na grubsze plastry. Cichopek używa do tego nitki dentystycznej(!). Ser obtocz w jajku i bułce tartej. Obsmaż na patelni na złoty kolor. Plasterki sera poukładaj na zapieczonych szparagach. Kasia i Maciek byli zachwyceni swoim daniem. Myślisz, że takimi szparagami też możesz oczarować ukochaną osobę?