PrzepisPrzekąskiKurzopki wspomagają się szparagami. "Bo to afrodyzjaki"

Kurzopki wspomagają się szparagami. "Bo to afrodyzjaki"

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski jedzą szparagi
Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski jedzą szparagi
Źródło zdjęć: © Instagram | @katarzynacichopek
06.04.2024 20:14

Ledwo pojawiły się szparagi na straganach, Kasia Cichopek i Maciek Kurzajewski już je mają na talerzach. Nie od dziś wiadomo, że ta znana para lubi razem gotować i często dzieli się swoimi przepisami. Jak przygotowali pierwsze w tym roku szparagi? Warto wziąć z nich przykład i zrobić sobie taką kolację we dwoje.

Kasia i Maciek już na początku filmiku, który opublikowali w mediach społecznościowych, przyznali, że uwielbiają szparagi, bo... to świetny afrodyzjak. Mają rację! Jednak nie tylko dlatego powinniśmy je cenić. To warzywa bogate w kwas foliowy, który wspomaga pracę układu krążenia. Mają też duże stężenie inuliny. Pomaga ona w dobrym funkcjonowaniu układu pokarmowego, przeciwdziała wrzodom, obniża cholesterol. Szparagi zawierają także sporo witamin, zwłaszcza B, C i K.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szparagi - Spójrz na główki

Maj jest miesiącem szparagów, bo wtedy pojawiają się warzywa z lokalnych upraw. W kwietniu można kupić szparagi przede wszystkim z Hiszpanii, ale na niektórych straganach sprzedawcy zaklinają się, że mają już polskie. Wtedy pęczek kosztuje nawet 29 zł, te z importu są tańsze, bo po około 17 zł za pęczek. Najpopularniejsze są zielone szparagi i takie właśnie kupili Cichopek i Kurzajewski.

Na zakupach zwracaj uwagę przede wszystkim na ich główki. Powinny być jędrne i zwarte. Nie przechowuj ich długo, bo stracą smak. Jeśli dziś się skusiłeś na szparagi, możesz z nich przygotować danie z przepisu Kasi i Maćka.

Szparagi Kurzopków — przepis

Do szparagów według Kurzopków będą potrzebne jeszcze jajka, ser kozi (roladka), parmezan, bułka tarta oraz przyprawy i oliwa. Szparagi rozłóż na papierze do pieczenia w grupkach po sześć sztuk, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wbij na nie jajka, posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

W tym czasie pokrój ser kozi na grubsze plastry. Cichopek używa do tego nitki dentystycznej(!). Ser obtocz w jajku i bułce tartej. Obsmaż na patelni na złoty kolor. Plasterki sera poukładaj na zapieczonych szparagach. Kasia i Maciek byli zachwyceni swoim daniem. Myślisz, że takimi szparagami też możesz oczarować ukochaną osobę?

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także