Kurzopki wspomagają się szparagami. "Bo to afrodyzjaki"

Ledwo pojawiły się szparagi na straganach, Kasia Cichopek i Maciek Kurzajewski już je mają na talerzach. Nie od dziś wiadomo, że ta znana para lubi razem gotować i często dzieli się swoimi przepisami. Jak przygotowali pierwsze w tym roku szparagi? Warto wziąć z nich przykład i zrobić sobie taką kolację we dwoje.

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski jedzą szparagiKatarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski jedzą szparagi
Źródło zdjęć: © Instagram | @katarzynacichopek
Dorota Gepert

Kasia i Maciek już na początku filmiku, który opublikowali w mediach społecznościowych, przyznali, że uwielbiają szparagi, bo... to świetny afrodyzjak. Mają rację! Jednak nie tylko dlatego powinniśmy je cenić. To warzywa bogate w kwas foliowy, który wspomaga pracę układu krążenia. Mają też duże stężenie inuliny. Pomaga ona w dobrym funkcjonowaniu układu pokarmowego, przeciwdziała wrzodom, obniża cholesterol. Szparagi zawierają także sporo witamin, zwłaszcza B, C i K.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Szparagi - Spójrz na główki

Maj jest miesiącem szparagów, bo wtedy pojawiają się warzywa z lokalnych upraw. W kwietniu można kupić szparagi przede wszystkim z Hiszpanii, ale na niektórych straganach sprzedawcy zaklinają się, że mają już polskie. Wtedy pęczek kosztuje nawet 29 zł, te z importu są tańsze, bo po około 17 zł za pęczek. Najpopularniejsze są zielone szparagi i takie właśnie kupili Cichopek i Kurzajewski.

Na zakupach zwracaj uwagę przede wszystkim na ich główki. Powinny być jędrne i zwarte. Nie przechowuj ich długo, bo stracą smak. Jeśli dziś się skusiłeś na szparagi, możesz z nich przygotować danie z przepisu Kasi i Maćka.

Szparagi Kurzopków — przepis

Do szparagów według Kurzopków będą potrzebne jeszcze jajka, ser kozi (roladka), parmezan, bułka tarta oraz przyprawy i oliwa. Szparagi rozłóż na papierze do pieczenia w grupkach po sześć sztuk, skrop oliwą i dopraw solą i pieprzem. Wbij na nie jajka, posyp startym parmezanem. Zapiekaj przez 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

W tym czasie pokrój ser kozi na grubsze plastry. Cichopek używa do tego nitki dentystycznej(!). Ser obtocz w jajku i bułce tartej. Obsmaż na patelni na złoty kolor. Plasterki sera poukładaj na zapieczonych szparagach. Kasia i Maciek byli zachwyceni swoim daniem. Myślisz, że takimi szparagami też możesz oczarować ukochaną osobę?

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥