W sklepach pojawiły się już szparagi. Za pęczek trzeba zapłacić fortunę

Lubisz szparagi? Mamy dobre wieści: możesz już wybrać się po nie do sklepu. Jest tylko jedno "ale". Przygotuj się najpierw na naprawdę spory wydatek. Uwaga: te liczby potrafią zaboleć!

Szparagi już w sklepach. Ceny? PorażająceSzparagi już w sklepach. Ceny? Porażające
Źródło zdjęć: © Canva | Imagenes de oiasson

Zima nareszcie odchodzi w zapomnienie, a to sprawia, że zaczynamy odczuwać nieokiełznaną ochotę na skosztowanie wiosennych produktów spożywczych. Po pojawieniu się pierwszych nowalijek kulinarny trop prowadzi w stronę szparagów. Każdy jednak, który chce za nimi podążyć, powinien najpierw uzbroić się w naprawdę gruby portfel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Szparagi wcześniej niż zwykle

Teoria zakłada, że na pojawienie się pierwszych krajowych szparagów powinniśmy jeszcze poczekać. Do tej pory zwykle mogliśmy się cieszyć jedynie tymi z importu. To jednak nie wszystkim się podobało. Szparagi, które na półki polskich sklepów przywędrowały z Hiszpanii, kosztowały blisko 100 złotych za kilogram. Nieco taniej można było kupić pęczki z Peru i Chin, ale ich ceny również opiewały na kilkadziesiąt złotych za kilogram.

Na szczęście płatająca figle pogoda sprawiła, że szparagi pojawiły się w tym roku znacznie wcześniej, niż zazwyczaj. Jak donosi "Fakt", pierwsze polskie szparagi można już kupić w Broniszach. Ich ceny — te hurtowe — wahają się od 30 do 40 złotych za kilo. Nieco drożej prezentują się szparagi prosto od producenta. Dziennikarze "Faktu" podają, że w sklepiku w Strzeganowicach — przy największej polskiej plantacji tych zdrowych bylin — szparagi kosztują w tym momencie 50 złotych za kilogram.

Szparagi pojawiły się w tym roku wyjątkowo wcześnie
Szparagi pojawiły się w tym roku wyjątkowo wcześnie © Canva | ucius

Szparagi białe, fioletowe czy zielone?

Podczas kupowania szparagów wiele osób może mieć wątpliwości co do tego, po który ich kolor sięgnąć. Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw należy wyjaśnić jedną ważną kwestię. W rzeczywistości wszystkie szparagi to ten sam gatunek; różni się natomiast sposób ich uprawy.

Szparagi białe rosną pod ziemią. Ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego, nie zachodzi u nich proces fotosyntezy. To właśnie on sprawia, że szparagi stają się zielone. Fioletowe byliny to natomiast te, które (tak jak zielone) rosły na powierzchni, ale zostały ścięte, zanim zdążyły się zabarwić.

A które szparagi są najlepsze? Do finału tego pojedynku z całą pewnością kwalifikują się zielone i fioletowe, bo mają więcej składników mineralnych, niż białe. A które z nich wybrać? Trudno to rozstrzygnąć. Zielone zawierają chlorofil, a fioletowe — antocyjany. Oba te barwniki mają równie niezwykłe właściwości prozdrowotne, a szparagi takie można (a nawet trzeba, żeby skorzystać ze zdrowotnych dobrodziejstw) jeść nawet na surowo. Warto więc spożywać oba rodzaje!

Wybrane dla Ciebie
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀