W sklepach pojawiły się już szparagi. Za pęczek trzeba zapłacić fortunę

Lubisz szparagi? Mamy dobre wieści: możesz już wybrać się po nie do sklepu. Jest tylko jedno "ale". Przygotuj się najpierw na naprawdę spory wydatek. Uwaga: te liczby potrafią zaboleć!

Szparagi już w sklepach. Ceny? PorażająceSzparagi już w sklepach. Ceny? Porażające
Źródło zdjęć: © Canva | Imagenes de oiasson

Zima nareszcie odchodzi w zapomnienie, a to sprawia, że zaczynamy odczuwać nieokiełznaną ochotę na skosztowanie wiosennych produktów spożywczych. Po pojawieniu się pierwszych nowalijek kulinarny trop prowadzi w stronę szparagów. Każdy jednak, który chce za nimi podążyć, powinien najpierw uzbroić się w naprawdę gruby portfel.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy mój wujek robi śląskie niebo, wszyscy od razu robią się głodni

Szparagi wcześniej niż zwykle

Teoria zakłada, że na pojawienie się pierwszych krajowych szparagów powinniśmy jeszcze poczekać. Do tej pory zwykle mogliśmy się cieszyć jedynie tymi z importu. To jednak nie wszystkim się podobało. Szparagi, które na półki polskich sklepów przywędrowały z Hiszpanii, kosztowały blisko 100 złotych za kilogram. Nieco taniej można było kupić pęczki z Peru i Chin, ale ich ceny również opiewały na kilkadziesiąt złotych za kilogram.

Na szczęście płatająca figle pogoda sprawiła, że szparagi pojawiły się w tym roku znacznie wcześniej, niż zazwyczaj. Jak donosi "Fakt", pierwsze polskie szparagi można już kupić w Broniszach. Ich ceny — te hurtowe — wahają się od 30 do 40 złotych za kilo. Nieco drożej prezentują się szparagi prosto od producenta. Dziennikarze "Faktu" podają, że w sklepiku w Strzeganowicach — przy największej polskiej plantacji tych zdrowych bylin — szparagi kosztują w tym momencie 50 złotych za kilogram.

Szparagi pojawiły się w tym roku wyjątkowo wcześnie
Szparagi pojawiły się w tym roku wyjątkowo wcześnie © Canva | ucius

Szparagi białe, fioletowe czy zielone?

Podczas kupowania szparagów wiele osób może mieć wątpliwości co do tego, po który ich kolor sięgnąć. Żeby odpowiedzieć na to pytanie, najpierw należy wyjaśnić jedną ważną kwestię. W rzeczywistości wszystkie szparagi to ten sam gatunek; różni się natomiast sposób ich uprawy.

Szparagi białe rosną pod ziemią. Ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego, nie zachodzi u nich proces fotosyntezy. To właśnie on sprawia, że szparagi stają się zielone. Fioletowe byliny to natomiast te, które (tak jak zielone) rosły na powierzchni, ale zostały ścięte, zanim zdążyły się zabarwić.

A które szparagi są najlepsze? Do finału tego pojedynku z całą pewnością kwalifikują się zielone i fioletowe, bo mają więcej składników mineralnych, niż białe. A które z nich wybrać? Trudno to rozstrzygnąć. Zielone zawierają chlorofil, a fioletowe — antocyjany. Oba te barwniki mają równie niezwykłe właściwości prozdrowotne, a szparagi takie można (a nawet trzeba, żeby skorzystać ze zdrowotnych dobrodziejstw) jeść nawet na surowo. Warto więc spożywać oba rodzaje!

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita