Najzdrowsze warzywo świata. Przez prosty błąd traci prawie wszystkie wartości
Brokuł ceniony jest nie tylko ze względu na smak czy piękny, intensywny kolor. To przede wszystkim źródło silnych związków, które mogą mieć zbawienny wpływ na organizm. O właściwościach brokułu rozpisują się magazyny naukowe na całym świecie. Niestety, przez prosty błąd łatwo pozbawić te warzywa wszystkiego, co najcenniejsze.
11.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 18:35
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Brokuły zasłużenie doczekały się miejsca na liście najzdrowszych na świecie. Nie sposób przedstawić pełne zestawienie prozdrowotnych właściwości tego warzywa, ale szczególną uwagę zwrócić należy na sulforafan - naturalny związek chroniący przed zmianami nowotworowymi. Niestety, zamiast korzystać z dobrodziejstw brokułu i zawartych w nim silnych substancji, za machnięciem ręki pozbywamy się wszystkiego, co dobre.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Brokuł - najzdrowsze warzywo na świecie
Brokuły bardzo często wskazuje się jako najzdrowsze warzywa na świecie. Dlaczego? Przede wszystkim wyróżniają się wysoką zawartością związków biologicznie aktywnych. Co więcej, zalicza się je do roślin o potencjale przeciwnowotworowym. Brokuł obfituje w sulforafan - silny przeciwutleniacz ułatwiający likwidację już powstałych komórek nowotworowych.
Ponadto brokuły są źródłem witaminy C, witaminy K, witaminy A, kwasu foliowego, wapnia, żelaza i innych składników odżywczych. Zawarty w nich błonnik pomaga regulować trawienie i zapewnia uczucie sytości. Dieta bogata w brokuły może obniżyć ryzyko miażdżycy, a przez to, że wykazują działanie przeciwzapalne, pomocne są w przypadku stanów zapalnych kości czy też dny moczanowej. Co więcej, spożywanie brokułów korzystnie wpływa na układ kostny, wzmacnia układ krwionośny, prace narządu wzroku, a dzięki wysokiej zawartości żelaza są wręcz pożądane w diecie osób zmagających się z anemią.
Jak przygotować brokuły, żeby nie straciły cennych właściwości?
By móc cieszyć się drogocennymi właściwościami brokułów, najlepiej jeść je na surowo lub przyrządzone na parze (przez 3-4 minuty). Nie powinno się ich gotować w wodzie. Gotowanie uznaje się za najbardziej niekorzystną metodę obróbki cieplnej tego warzywa, gdyż zmienia to jego skład odżywczy. Podczas gotowania brokuły tracą rozpuszczalne w wodzie witaminy, m.in. witaminę C i kwas foliowy, a także chlorofil (barwnik występujący w zielonych warzywach, wspomagający układ odpornościowy i regenerujący organizm) oraz białko.
Zobacz także
Naukowcy ze Szkoły Inżynierii Biologicznej i Chemicznej przy Uniwersytecie i Technologii w Zhejiang wykazali, że istnieje metoda przyrządzania brokułów, która pozwala uwolnić mirozynazę, czyli enzym aktywujący wcześniej wspominany sulforafan. Wyniki, które zostały opublikowane na łamach czasopisma "Journal of Agricultural and Food Chemistry", wskazują, że przed obróbką brokuły powinny zostać rozdrobnione (pokrojone/posiekane), a następnie odstawione na ok. 90 minut. Dopiero po tym czasie można wrzucić je na patelnię lub do garnka bez obaw o utratę cennego związku.