Sezon na szparagi powoli się rozkręca. Przechowuj w ten sposób, a dłużej będą jak świeże

Skoro za szparagi przychodzi nam zapłacić krocie, warto wiedzieć, jak przechowywać je w odpowiedni sposób. Wrzucone od niechcenia do lodówki kłącza szybko tracą swój naturalny smak i wygląd, a tego byśmy przecież nie chcieli. W końcu szparagi je się również oczami!

Szparagi - jak je przechowywać?Szparagi - jak je przechowywać?
Źródło zdjęć: © Canva | jupiterimages

Pierwsze szparagi zawitały już na polskie stragany. Płatające figle pogoda sprawiła, że te smaczne i zdrowe byliny pojawiły się nieco wcześniej niż zwykle. Te zielone i fioletowe można dostać już od ręki, a lada moment w ofercie warzywniaków powinny pojawić się również szparagi białe. Oczywiście cały czas mamy tu na myśli polskie zbiory — te z Peru, Chin czy Meksyku można było kupić już wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Rzecz jasna niecierpliwi fani szparagów, jak co roku muszą liczyć się z potwornymi cenami tych warzyw. Takie są prawidła początku sezonu — i nic się na to nie poradzi. Jeśli więc zdecydowałeś się wydać te kilkadziesiąt złotych za kilogram szparagów, dowiedz się jeszcze, jak przechowywać je w taki sposób, by pozostały świeże jak najdłużej. To akurat bardzo proste — a jednocześnie nie każdy może o tym wiedzieć.

Przechowywanie szparagów

Kuchenne lifehacks to podstawa praktycznego gotowania i jednocześnie skuteczny sposób na przeciwstawienie się przykremu trendowi marnowania żywności w społeczeństwie. Jednym z takich trików jest właśnie optymalne przechowywanie szparagów. Czy powinny znaleźć się w lodówce? Tak. Ale nie tak prędko. Najpierw należy prawidłowo je oporządzić.

Praktyczną instrukcję przechowywania szparagów znajdujemy m.in. na instagramowym profilu @jedz.pysznie. Autorka bloga pokazała, jak powinniśmy obchodzić się z zakupionymi bylinami. A więc: najpierw delikatnie moczymy ręcznik kuchenny. Powinien być wilgotny, ale nie ociekać płynem. Następnie zawijamy w niego szparagi. Całość przekładamy do woreczka strunowego i dopiero wtedy wsadzamy do lodówki. Można również wstawić szparagi do szklanki z wodą; trzeba jedynie pamiętać, że w tym przypadku czas do ich wykorzystanie powinien być krótszy.

Autorka bloga przypomina również o tym, by przed użyciem szparagów pozbawić je zdrewniałych końcówek. Zniechęca jednak od ich wyrzucania. I bardzo słusznie. My również pisaliśmy kiedyś na temat tego, jak wykorzystać tę cenną część szparagów. W ramach przypominajki — kliknij tutaj!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie