Sezon na szparagi powoli się rozkręca. Przechowuj w ten sposób, a dłużej będą jak świeże

Skoro za szparagi przychodzi nam zapłacić krocie, warto wiedzieć, jak przechowywać je w odpowiedni sposób. Wrzucone od niechcenia do lodówki kłącza szybko tracą swój naturalny smak i wygląd, a tego byśmy przecież nie chcieli. W końcu szparagi je się również oczami!

Szparagi - jak je przechowywać?Szparagi - jak je przechowywać?
Źródło zdjęć: © Canva | jupiterimages

Pierwsze szparagi zawitały już na polskie stragany. Płatające figle pogoda sprawiła, że te smaczne i zdrowe byliny pojawiły się nieco wcześniej niż zwykle. Te zielone i fioletowe można dostać już od ręki, a lada moment w ofercie warzywniaków powinny pojawić się również szparagi białe. Oczywiście cały czas mamy tu na myśli polskie zbiory — te z Peru, Chin czy Meksyku można było kupić już wcześniej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pizzowe pierożki faszeruję na bogato kurczakiem i frytkami. Na talerzu nie zostaje po nich nawet jeden okruszek

Rzecz jasna niecierpliwi fani szparagów, jak co roku muszą liczyć się z potwornymi cenami tych warzyw. Takie są prawidła początku sezonu — i nic się na to nie poradzi. Jeśli więc zdecydowałeś się wydać te kilkadziesiąt złotych za kilogram szparagów, dowiedz się jeszcze, jak przechowywać je w taki sposób, by pozostały świeże jak najdłużej. To akurat bardzo proste — a jednocześnie nie każdy może o tym wiedzieć.

Przechowywanie szparagów

Kuchenne lifehacks to podstawa praktycznego gotowania i jednocześnie skuteczny sposób na przeciwstawienie się przykremu trendowi marnowania żywności w społeczeństwie. Jednym z takich trików jest właśnie optymalne przechowywanie szparagów. Czy powinny znaleźć się w lodówce? Tak. Ale nie tak prędko. Najpierw należy prawidłowo je oporządzić.

Praktyczną instrukcję przechowywania szparagów znajdujemy m.in. na instagramowym profilu @jedz.pysznie. Autorka bloga pokazała, jak powinniśmy obchodzić się z zakupionymi bylinami. A więc: najpierw delikatnie moczymy ręcznik kuchenny. Powinien być wilgotny, ale nie ociekać płynem. Następnie zawijamy w niego szparagi. Całość przekładamy do woreczka strunowego i dopiero wtedy wsadzamy do lodówki. Można również wstawić szparagi do szklanki z wodą; trzeba jedynie pamiętać, że w tym przypadku czas do ich wykorzystanie powinien być krótszy.

Autorka bloga przypomina również o tym, by przed użyciem szparagów pozbawić je zdrewniałych końcówek. Zniechęca jednak od ich wyrzucania. I bardzo słusznie. My również pisaliśmy kiedyś na temat tego, jak wykorzystać tę cenną część szparagów. W ramach przypominajki — kliknij tutaj!

Wybrane dla Ciebie

Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
To najłatwiejsze ciasto z morelami. Trudno będzie poprzestać na jednym kawałku
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płukać ryż przed gotowaniem? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Do pomidorowej nie dodaję ziemniaków czy ryżu. Dzięki temu dodatkowi jest bardziej sycąca
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Do tego dania jednogarnkowego dorzucam fasolkę szparagową. Cała rodzina zjada ze smakiem
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny
Tak usuniesz z arbuza wszystkie pestki w kilka sekund. Trik z nożem jest genialny